ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δένδιας-Τσαβούσογλου: Μην περιμένουμε έναν σεισμό για να βελτιώσουμε τις σχέσεις

13:25 - 12 Φεβ 2023 | Πολιτική
Δένδιας-Τσαβούσογλου: Μην περιμένουμε έναν σεισμό για να βελτιώσουμε τις σχέσεις
«Δεν πρέπει να περιμένουμε έναν σεισμό για να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας» τόνισαν σε κοινές τους δηλώσεις από την Αντιόχεια, όπου βρίσκονται, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Ευχαριστούμε την Ελλάδα για τη βοήθεια» τόνισε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου. «Σε τέτοιες δύσκολες ημέρες φαίνονται οι καλοί γείτονες» ανέφερε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι «δεν πρέπει να περιμένουμε έναν σεισμό για να βελτιώσουμε τις διμερείς μας σχέσεις».

«Η σημερινή παρουσία του Νίκου Δένδια δείχνει τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη του ελληνικού λαού προς τους Τούρκους. Η Ελλάδα ήταν μία από τις πρώτες χώρες που επικοινώνησαν αμέσως μετά τον σεισμό με τις τουρκικές αρχές για να ευχηθούν περαστικά και να δηλώσει ότι είναι έτοιμη για να βοηθήσει. Αμέσως, έστειλαν σωστικά συνεργεία και πολλά αεροσκάφη με ανθρωπιστική βοήθεια στις σεισμόπληκτες περιοχές», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, εκφράζοντας τις προσωπικές ευχαριστίες του στον Νίκο Δένδια για τη σημερινή επίσκεψη.

«Εκφράζουμε τη θλίψη μας για τα θύματα του φονικού σεισμού» είπε από την πλευρά του ο Νίκος Δένδιας, που αναφέρθηκε στις προσπάθειες διάσωσης που κατέβαλε η ΕΜΑΚ. Συνολικά σώθηκαν 205 άνθρωποι από τα σωστικά συνεργεία, με τον κ. Δένδια να εκφράζει την υπερηφάνεια του για το σημαντικό έργο της ελληνικής αποστολής.

«Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς για τις ανθρώπινες ζωές που σώθηκαν από τους Έλληνες διασώστες και για τις πάρα πολλές ζωές που σώθηκαν από τους Ευρωπαίους διασώστες», είπε ο Νίκος Δένδιας, που εξέφρασε την αλληλεγγύη του.

«Η προσπάθεια της Ελλάδας να βοηθήσει την Τουρκία δεν σταματά εδώ» επισήμανε, προσθέτοντας ότι έχει εντολή από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να κάνει η Ελλάδα ό,τι μπορεί για να στηρίξει την Τουρκία, είτε διμερώς είτε στο πλαίσιο της συμμετοχής της στην ΕΕ. «Η βοήθεια της Ελλάδας θα συνεχιστεί, είμαστε στο πλευρό του τουρκικού λαού» σημείωσε ο κ. Δένδιας.

«Θα ήθελα να προσυπογράψω αυτό που είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Δεν χρειάζεται να περιμένουμε φυσικές καταστροφές για να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας» τόνισε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

Επίσης, ευχαρίστησε τον Τσαβούσογλου για τα θερμά του λόγια «για το έργο της ελληνικής αποστολής αλλά και για την παρουσία μας εδώ. Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς για τις ζωές που διασώθηκαν τόσο από την ΕΜΑΚ και τους Ευρωπαίους διασώστες, Αυστριακούς, Ολλανδούς και Ισλανδούς». Τέλος, εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες στον ίδιο τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου αλλά και στην τουρκική κυβέρνηση για την υποδοχή του.

{https://twitter.com/MevlutCavusoglu/status/1624710749783494656}

Ο κ. Τσαβούσογλου αναφέρθηκε σε μια επιστολή που είχε στείλει στο περιοδικό Time το 1999 όταν και οι δύο χώρες είχαν πληγεί από μεγάλους σεισμούς. Στην επιστολή υπογράμμιζε ότι είναι πολύ σημαντικό να βοηθάμε ο ένας τον άλλο σε δύσκολες στιγμές αλλά δεν πρέπει να περιμένουμε ένα σεισμό για να βελτιώσουμε τις μεταξύ μας σχέσεις. «Εκείνη την εποχή το είχα δηλώσει αυτό το ως απλός πολίτης της Τουρκίας. Το επαναλαμβάνω σήμερα ως υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας», είπε χαρακτηριστικά.

«Ελπίζω ότι θα καταβάλουμε προσπάθεια να επιλύσουμε τις μεταξύ μας διαφορές μέσω διαλόγου», συνέχισε ο Τούρκος υπουργός επαναλαμβάνοντας τις ευχαριστίες του στον «φίλο του» Νίκο Δένδια, την ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό για τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη του στις δύσκολες αυτές ημέρες.

Τελευταία τροποποίηση στις 14:21 - 12 Φεβ 2023
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.