ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πελώνη: Στο καλύτερο επίπεδο από ποτέ οι σχέσεις ΗΠΑ- Ελλάδας

12:38 - 21 Φεβ 2023 | Πολιτική
Πελώνη: Στο καλύτερο επίπεδο από ποτέ οι σχέσεις ΗΠΑ- Ελλάδας
Για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και για το πολύ θερμό κλίμα που υπάρχει σε αυτό το επίπεδο, μίλησε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, αναφερόμενη στο κλίμα στο δείπνο που παρέθεσε το βράδυ της Δευτέρας ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν.

Πιο συγκεκριμένα, κ. Πελώνη μιλώντας στην ΕΡΤ υπογράμμισε: «Οι σχέσεις ΗΠΑ – Ελλάδας βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο από ποτέ».

«Αυτό φάνηκε και από τις επίσημες δηλώσεις. Ευχαριστεί ο κ. Μπλίνκεν για τη στήριξη της Ελλάδας στην Ουκρανία, για τη στήριξη που έχει παράσχει από την πρώτη στιγμή και πολιτική και ουσιαστική. Στήριξη χωρίς αστερίσκους, με πολύ ξεκάθαρη θέση από την αρχή, θέση που δεν ήταν αυτονόητη. Για τον ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή, για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει στο ενεργειακό κομμάτι.

Η Ελλάδα φιλοδοξεί -το έχει πει ο πρωθυπουργός- μέσα από τις κινήσεις, τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει, τις υποδομές που αναπτύσσει, να διασφαλίσει όχι μόνο τη δική της ενεργειακή επάρκειακαι ασφάλεια, αλλά να λειτουργήσει και ως κόμβος μεταφοράς και ως πάροχος ενεργειακής ασφάλειας σε όλη την περιοχή», τόνισε.

Ως προς την παροχή στήριξης από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα, κ. Πελώνη επισήμανε ότι η υλοποίηση του αγωγού φυσικού αερίου EastMed, επί παραδείγματι, θα κριθεί από την αγορά, αν εντέλει είναι εφικτή και οικονομικά συμφέρούσα. 

Παράλληλα τόνισε: 

«Προχωρά το πρότζεκτ της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Αιγύπτου, ένα πρότζεκτ που φιλοδοξεί να φέρει πράσινη, καθαρή ενέργεια από την Αίγυπτο, άρα από την Αφρική στην Ελλάδα και από εκεί στην υπόλοιπη Ευρώπη, που θα συνδέει στην ουσία και την Ευρώπη με την Αφρική». 

«Άρα είναι και ένα πρότζεκτ σύνδεσης, με μια άλλη ήπειρο. Έχει και αυτό τη σημασία του, ουσιαστική, ενεργειακή και γεωπολιτική. Είναι όλα τα έργα διασυνδέσεων. Είναι ο σταθμός της Αλεξανδρούπολης, είναι η Ρεβυθούσα, είναι εγκαταστάσεις που θα συνδεθούν με τα Βαλκάνια και από εκεί με τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Όλα αυτά τα πρότζεκτ, όλα αυτά στη μεγάλη εικόνα, αναβαθμίζουν τη χώρα μας ενεργειακά, την αναβαθμίζουν γεωπολιτικά και της δίνουν και ένα ρόλο που έχει προστιθέμενη αξία σε αυτή τη γεωπολιτική συγκυρία που ζούμε, του παρόχου ενεργειακής ασφάλειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και αργότερα και στην Ευρώπη. Και αυτό έγινε σαφές και από τις δηλώσεις.

Η ενέργεια είναι και ένα από τα θέματα συνεργασίας στο πλαίσιο του στρατηγικού διαλόγου και του τέταρτου στρατηγικού διαλόγου που ξεκινάει σήμερα». 

Σημαντικές πρωτοβουλίες 

«Σε ό,τι αφορά τις δικές μας έρευνες, έχουμε την ExxonMobil που κάνει τις έρευνές της νοτιοδυτικά της Κρήτης, άρα προχωράμε σε όλα τα επίπεδα. Η ενέργεια, ωστόσο, και η ενέργεια που συνδέεται με την ασφάλεια και με την απεξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα είναι αυτή τη στιγμή στην κορυφή της ατζέντας, όχι μόνο της ελληνοαμερικανικής – αλλά και της ευρωπαϊκής ατζέντας», σημείωσε η κ. Πελώνη. 

«Έχουν γίνει κινήσεις που αναβαθμίζουν τη χώρα και αυτό το ρόλο της και αυτό δεν πρέπει να το παρακάμπτουμε, γιατί είναι μια συζήτηση που θα είναι θεωρώ μεγάλης προτεραιότητας και για τους επόμενους μήνες και για το επόμενο διάστημα στην Ευρώπη.

Στο πλαίσιο αυτό προφανώς η χώρα μας, ο πρωθυπουργός, έχει αναλάβει και πρωτοβουλίες που αφορούν και το καθαρά ευρωπαϊκό κομμάτι. Αυτό ήταν και στην επίσημη ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τον στρατηγικό διάλογο.ω Εκτιμάται ο ρόλος ευρύτερα που παίζει η Ελλάδα στην περιοχή της, ως πυλώνας σταθερότητας, ασφάλειας και ενεργειακής ασφάλειας», κατέληξε. 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.