ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ορκωμοσία και διάλυση Βουλής:Το χρονοδιάγραμμα για εκλογές στις 25 Ιουνίου

08:11 - 23 Μαϊ 2023 | Πολιτική
Ορκωμοσία και διάλυση Βουλής:Το χρονοδιάγραμμα για εκλογές στις 25 Ιουνίου
Η διαδικασία της ανάθεσης των διερευνητικών εντολών από την πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, έχει τελικά τυπικό χαρακτήρα, καθώς το αποτέλεσμα των εκλογών της 21ης Μαϊου είναι τέτοιο που οδηγεί τη χώρα σε δεύτερες εκλογές. Το χρονοδιάγραμμα για να στηθούν δεύτερες κάλπες στις 25 Ιουνίου.

Με το 40% του πήρε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ορίζει, ασφαλώς, το παιχνίδι και αποφάσισε ότι δεν θα κάνει καμία προσπάθεια για σχηματισμό κυβέρνηση συνεργασίας, ερμηνεύοντας την ψήφο του λαού ως ξεκάθαρη εντολή αυτοδυναμίας στη ΝΔ.

Αποφάσισε λοιπόν να "τρέξει" τις εξελίξεις ώστε οι δεύτερες εκλογές να γίνουν στις 25 Ιουνίου και όχι στις 2 Ιουλίου, όπως στην αρχή είχε προγραμματιστεί.

Ο κ. Μητσοτάκης παρέλαβε για τυπικούς λόγους τη διερευνητική εντολή και στη συνέχεια τηλεφώνησε στους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων που μπήκαν στη Βουλή και τους ενημέρωσε πως θα την παραδώσει άμεσα για να πάει γρήγορα η χώρα σε νέες εκλογές.

Την εντολή παραλαμβάνει σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας και το αργότερο μέχρι αύριο ο Νίκος Ανδρουλάκης. Αμφότεροι αναμένεται να μην κάνουν προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης και να παραδώσουν την εντολή άμεσα. Ίσως προσπαθήσουν να την αξιοποιήσουν μόνο για να περάσουν πολιτικά μηνύματα, καθώς πλέον ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ έχουν ανοίξει.. μέτωπο με στόχο τη δεύτερη θέση.

Στη συνέχεια, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα συγκαλέσει Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών – το οποίο μπορεί να γίνει και τηλεφωνικά – για να διαπιστώσει και τυπικά ότι δεν προκύπτει κυβέρνηση και να προχωρήσει στο επόμενο βήμα που είναι ο ορισμός Υπηρεσιακής Κυβέρνησης και η ορκωμοσία της, το αργότερο ως την Παρασκευή.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν πως επικρατέστερος για τη θέση του υπηρεσιακού πρωθυπουργού είναι ο κ. Ιωάννης Σαρμάς, καθώς είναι ο αρχαιότερος μεταξύ των ανώτατων δικαστών και αυτός θα ορίσει και την υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Ορκωμοσία και διάλυση Βουλής

Την Κυριακή 28 Μαΐου αναμένεται να ακολουθήσει η ορκωμοσία της νέας Βουλής που προέκυψε από την κάλπη της 21ης Μαΐου.

Η Βουλή αναμένεται να εκλέξει το Προεδρείο τη Δευτέρα 29 Μαΐου και την ίδια μέρα να ακολουθήσει η διάλυσή της, γεγονός που θα σημάνει και την έναρξη της νέας προεκλογικής περιόδου, με τα κόμματα να πηγαίνουν ξανά στον Άρειο Πάγο.

Οι περισσότεροι από τους βουλευτές που εκλέγονται πιθανότατα θα βρεθούν και στην επόμενη Βουλή που θα προκύψει μετά τις επόμενες εκλογές δεδομένου ότι αυτές θα διεξαχθούν με λίστα και χωρίς σταυροδοσία και συνηθίζεται οι πολιτικοί αρχηγοί να ακολουθούν την κατάταξη που προέκυψε από το προηγούμενο κλείσιμο της κάλπης.

Ωστόσο, μπορεί να υπάρξουν αλλαγές, ανάλογα με τα ποσοστά που θα λάβουν τα κόμματα στις δεύτερες κάλπες και την ανακατανομή εδρών που θα προκύψει.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.