ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μητσοτάκης-Ερντογάν ενέκριναν τον «οδικό χάρτη» για τα ελληνοτουρκικά

19:45 - 20 Σεπ 2023 | Πολιτική
Μητσοτάκης-Ερντογάν ενέκριναν τον «οδικό χάρτη» για τα ελληνοτουρκικά
Περίπου μία ώρα διήρκησε η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την Τετάρτη (21/9) στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Αμέσως μετά τη συνάντηση ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε λόγο για μία παραγωγική συζήτηση, στην οποία οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στον οδικό χάρτη που χάραξαν σε προπαρασκευαστική συνάντηση που είχαν στις 5 Σεπτεμβρίου οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν.

Μέχρι το τέλος του 2023 έχουν συμφωνηθεί συναντήσεις για "θετική" ατζέντα (Οκτώβριο), Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (Νοέμβριο) και η συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας στις 7 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.

Πρόκειται για ένα βραχυπρόθεσμο σχεδιασμό, ο οποίος κρίνεται ως ο ενδεδειγμένος σε αυτή τη φάση, καθώς η ιστορία έχει δείξει ότι οι σχέσεις διαταράσσονται εύκολα. Η εμπρηστική δήλωση Ερντογάν για το Κυπριακό, θα μπορούσε να έχει αρνητικό αποτέλεσμα, αλλά... προσπεράστηκε, με το συγκεκριμένο θέμα βέβαια να μη συμπεριλαμβάνεται σε όσα συζητήθηκαν (τουλάχιστον στις επίσημες ανακοινώσεις).

Αναλυτικά η ανακοίνωση από το πρωθυπουργικό γραφείο:

«Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan, παρουσία των Υπουργών Εξωτερικών, κκ. Γιώργου Γεραπετρίτη και Hakan Fidan.

Οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν τη θετική ατμόσφαιρα στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας και την ισχυρή βούλησή τους να διατηρηθεί.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Recep Tayyip Erdogan συμφώνησαν στον οδικό χάρτη των επαφών των δύο χωρών, όπως αυτός καθορίστηκε στη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών στις 5 Σεπτεμβρίου και περιλαμβάνει:

Τις συναντήσεις στα μέσα Οκτωβρίου των αρμόδιων για τον πολιτικό διάλογο και τη θετική ατζέντα Υφυπουργών Εξωτερικών, τις συναντήσεις εντός του Νοεμβρίου για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και τη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας στις 7 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.

Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν ακόμη απόψεις για περιφερειακά και διεθνή ζητήματα.

Συζήτησαν επίσης για την κλιματική κρίση και τις επιπτώσεις της, ιδιαίτερα στην περιοχή της Μεσογείου, καθώς οι δύο χώρες βίωσαν πρόσφατα σοβαρές φυσικές καταστροφές και συμφώνησαν ότι η ενίσχυση της συνεργασίας στην Πολιτική Προστασία αποτελεί προτεραιότητα.

Συμφώνησαν ακόμη να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος, αναγνωρίζοντας ότι αποτελεί κοινή πρόκληση.

Οι Υπουργοί Εξωτερικών θα συνεχίσουν τη συνεργασία και τον συντονισμό για να προωθήσουν τον συμφωνημένο οδικό χάρτη».

"Συμφωνούμε ότι διαφωνούμε"

Να σημειωθεί ότι στην ανακοίνωση δεν υπάρχει αναφορά στο Κυπριακό, για το οποίο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε αναγνώριση του ψευδοκράτους, μία θέση που ασφαλώς δεν δέχονται Ελλάδα και Τουρκία. Ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Χριστοδουλίδης, έδωσε ξεκάθαρη απάντηση για το θέμα στην ομιλία του στον ΟΗΕ.

Νωρίτερα, σε συνέντευξή του στο CNN ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα ελληνοτουρκικά και είπε πως «θα συνεχίσουμε τις σχέσεις που υπάρχουν ανάμεσα στις δύο χώρες μας, βεβαίως και έχουμε μεγάλες διαφορές, αλλά θα προσπαθήσουμε να τις λύσουμε με βάση το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο των θαλασσών. Θέλουμε να συνεργαστούμε σε πολλά θέματα που αφορούν και τους δύο. Στις κοινές προκλήσεις την κλιματική αλλαγή και το φαινόμενο του θερμοκηπίου».

Ο κ. Μητσοτάκης ρωτήθηκε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας με την Τουρκία και σημείωσε ότι:«Είναι δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε εδώ και πολλά χρόνια, έχουμε διαφορές εδώ και χρόνια με την Τουρκία για παράδειγμα τις θαλάσσιες ζώνες μας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Δεν είναι εύκολο να επιλυθούν αυτά τα θέματα, αλλιώς θα είχαν επιλυθεί εδώ και καιρό.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να συνεργαστούμε σε άλλα θέματα κοινού ενδιαφέροντος και ούτε χρειάζεται να είμαστε επιθετικοί ο ένας απέναντι στον άλλον και να σπρώχνουμε σε ένοπλη σύγκρουση… μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε στα εδαφικά θέματα. Μπορούμε να συνεργαστούμε σε άλλους τομείς, αυτό θα ήθελα να πετύχω στη συνάντησή μου με τον Ερντογάν».

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 20:10 - 20 Σεπ 2023
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.