ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Έφτασε μισή ώρα νωρίτερα ο Ερντογάν- Υποδοχή από Γεραπετρίτη

11:42 - 07 Δεκ 2023 | Πολιτική
Έφτασε μισή ώρα νωρίτερα ο Ερντογάν- Υποδοχή από Γεραπετρίτη
Μισή ώρα νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό έφτασε στην Αθήνα ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για το ελληνοτουρκικό Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας και τις επαφές που θα έχει με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Τον κ. Ερντογάν υποδέχθηκε, όπως είχε ανακοινωθεί ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος είχε σύντομο διάλογο με τον Τούρκο πρόεδρο.

Μαζί με τον Ερντογάν κατέβηκαν από το αεροσκάφος και οι υπουργοί της τουρκικής κυβέρνησης που τον συνοδεύουν.

Άλλωστε, είναι προγραμματισμένο να υπογραφούν πολλές διμερείς συμφωνίες, Έμφαση δίνεται στις συμφωνίες που αφορούν το μεταναστευτικό, την εκπαίδευση, την κλιματική αλλαγή, τις φυσικές καταστροφές, το εμπόριο, τον τουρισμό, τις μεταφορές και την ενέργεια.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης

Να σημειώσουμε πως ο Ερντογάν έρχεται στην Αθήνα επ’ ευκαιρία του 5ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας.

Στις 11:30 ο κ. Ερντογάν θα συναντηθεί στο Προεδρικό Μέγαρο με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Έπειτα, θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα τον υποδεχθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης  στις 12:15. Μετά το τέλος της συνάντησής τους θα θα κάνουν κοινές δηλώσεις στον Τύπο. Και εκεί φυσικά αναμένεται με ενδιαφέρον τι θα πει ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος πριν καν έρθει στη χώρα μας έχει δώσει κάποια δείγματα... γραφής.

Παραχώρησε μία συνέντευξη στην Καθημερινή, μέσω της οποίας ζήτησε διεύρυνση της ατζέντας των ζητημάτων που μπορούν να επιλύσουν μέσω της δικαιοσύνης η Ελλάδα και η Τουρκία.

Επίσης, η ελληνική κυβέρνηση είναι σε επιφυλακή για πιθανές αναφορές για την αποστρατιωτικοποίηση στα νησιά που ζητά τα τελευταία χρόινια η Τουρκία, αλλά και στο θέμα της συνεκμετάλλευσης στο Αιγαίο.

Η ελληνική πλευρά δηλώνει πάντως ψύχραιμη, τονίζοντας πως «οι θέσεις μας είναι σταθερές και δεν αλλάζουν».

Σε κάθε περίπτωση από το Μαξίμου λένε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει προετοιμαστεί για να απαντήσει κατάλληλα εφόσον προκληθεί.

Μόλις ολοκληρωθούν οι δηλώσεις των δύο ηγετών, θα ακολουθήσει το γεύμα εργασίας της ολομέλειας του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας στις 13:30, όπου θα επικυρωθούν οι συμφωνίες που προαναφέραμε.

Στις 16:00 το απόγευμα ο Τούρκος πρόεδρος αναμένεται να αναχωρήσει από την Αθήνα.

Τελευταία τροποποίηση στις 11:53 - 07 Δεκ 2023
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.