ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΔΑΔ: Καταδίκασε την Ελλάδα για τους πυροβολισμούς κατά μεταναστών

14:04 - 16 Ιαν 2024 | Πολιτική
ΕΔΑΔ: Καταδίκασε την Ελλάδα για τους πυροβολισμούς κατά μεταναστών
Για παραβίαση του δικαιώματος στη ζωή καταδίκασε, σήμερα, την Ελλάδα, το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου και επιδίκασε το ποσό των 80.000 ευρώ ως αποζημίωση στην οικογένεια των προσφευγόντων.

Το Δικαστήριο έκρινε ότι, οι πυροβολισμοί εναντιον σκάφους που μετέφερε παράνομους μεταναστες, αποτελεί βία που δεν ήταν «απολύτως απαραίτητη» κατά την έννοια του άρθρου 2 της Σύμβασης.

Στη σημερινή απόφαση του Τμήματος 1 στην υπόθεση Alkhatib and Others v. Greece (αίτηση αρ. 3566/16) το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε, ομόφωνα, ότι υπήρξαν: παραβίαση του άρθρου 2 (δικαίωμα στη ζωή) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα βάσει της επικεφαλής της διαδικασίας, και παραβίαση του άρθρου 2 (δικαίωμα στη ζωή) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα .

Η υπόθεση αφορούσε σοβαρό τραύμα από πυροβολισμό που υπέστη ένα μέλος της οικογένειας των προσφευγόντων στις 22 Σεπτεμβρίου 2014 κοντά στη νήσο Ψέριμο, όταν αναχαιτίστηκε σκάφος που μετέφερε άτομα παράνομα στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τη διαδικαστική πτυχή του άρθρου 2, το Δικαστήριο σημείωσε ότι υπήρχαν πολλές ελλείψεις στην έρευνα που διενήργησαν οι εθνικές αρχές· αυτό είχε οδηγήσει ιδίως σε την απώλεια αποδεικτικών στοιχείων και είχε επηρεάσει την επάρκεια της έρευνας.

Μεταξύ άλλων είχε ήταν αδύνατο να προσδιοριστεί εάν ήταν δικαιολογημένη ή όχι η χρήση δυνητικά θανατηφόρου βίας.

Σύμφωνα με την ουσιαστική πτυχή του άρθρου 2, το Δικαστήριο σημείωσε, πρώτον, ότι το εναγόμενο κράτος δεν είχε συμμορφωθεί με την υποχρέωσή του να εισαγάγει επαρκές νομοθετικό πλαίσιο που να διέπει τη χρήση της δυνητικά θανατηφόρας δύναμης στον τομέα των επιχειρήσεων θαλάσσιας επιτήρησης. Στη συνέχεια θεώρησε ότι η λιμενικοί, που θα μπορούσαν να υποθέσουν ότι το σκάφος που παρακολουθούνταν μετέφερε επιβάτες, δεν είχε επιδείξει την απαραίτητη επαγρύπνηση για την ελαχιστοποίηση οποιουδήποτε κινδύνου για τη ζωή.

Οι λιμενικοί είχαν χρησιμοποίήσει υπερβολική βία στο πλαίσιο ασαφών κανονισμών για τη χρήση πυροβόλων όπλων. Το δικαστήριο θεώρησε ότι η κυβέρνηση δεν είχε αποδείξει ότι η χρήση βίας ήταν «απολύτως αναγκαίο» κατά την έννοια της παραγράφου 2 του άρθρου 2 της Σύμβασης.

Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.