ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μητσοτάκης: Ενισχύουμε τα δημόσια ΑΕΙ- Αυστηροί κανόνες στα μη κρατικά

13:00 - 08 Μαρ 2024 | Πολιτική
Μητσοτάκης: Ενισχύουμε τα δημόσια ΑΕΙ- Αυστηροί κανόνες στα μη κρατικά
Στη συζήτηση στη Βουλή για το νομοσχέδια για την τριτοβάθμια εκπαίδευση ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, υποστήριξε πως το υπουργείο Παιδείας κινείται σε δύο πόλους. Αυτόν της ενίσχυσης των δημόσιων πανεπιστημίων και αυτόν της σύστασης των μη κρατικών πανεπιστημίων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για μια κυβερνητική «πρωτοβουλία που ενισχύει το δημόσιο πανεπιστήμιο και ταυτόχρονα ανοίγει το θεσμικό πλαίσιο ώστε επιτέλους να λειτουργήσουν μη κρατικά μη κερδοσκοπία πανεπιστήμια».

«Προσφέρει στους νέους περισσότερες επιλογές σπουδών στην χώρα μας, ενώ παράλληλα φιλοδοξεί να εντάξει την Ελλάδα στον διεθνή χάρτη και κόμβο πανεπιστημιακό στον χώρο της Μεσογείου», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Στην κριτική πως η λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημία θα βλάψει τα δημόσια ο Πρωθυπουργός σημείωσε πως "το θεμέλιο της νέας μεταρρύθμισης είναι ανάταξη και ενίσχυση του Δημόσιου πανεπιστημίου. Γι αυτό και στο δημόσιο πανεπιστήμιο αναφέρονται το 85% των άρθρων. Προβλέποντας χρηματοδότηση που αθροιστικά θα φτάσει 1,5 δις ευρώ έως το 2027. Σε έναν προγραμματισμό που ενισχύει το διδακτικό προσωπικό αριθμητικά και εισοδηματικά. Προσαυξάνεται - ήταν πάγιο αίτημα ακαδημαϊκής κοινότητας - το κονδύλιο ΕΛΚΕ. Διευρύνεται ο όρος συνεργαζόμενος καθηγητής για προσέλκυση Ελλήνων καθηγητών κάτοχοι διδακτορικών του εξωτερικού. Όλα αυτά σημαίνουν τελικά περισσότερους ικανότερους καλύτερα αμειβόμενους διδάσκοντες ενώ το ελληνικό πανεπιστήμιο θα έχει την δυνατότητα να δέχονται και μένουν φοιτητές. Προχωράμε και ένα βήμα πιο πέρα με την οργάνωση κοινών μεταπτυχιακών ελληνικών και ξένων πανεπιστημίων. Υπάρχει πρόγραμμα χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης που θα ενισχύει το διεθνές προφίλ της δημόσιας ελληνικής εκπαίδευσης. Σε ένα άλλο πεδίο το νομοσχέδιο βελτιώνει τους τρόπους εκλογής εξέλιξης και αύξησης του διδακτικού προσωπικού".

Ανακοίνωσε ακόμα δυο εμβληματικές, όπως τις χαρακτήρισε αποφάσεις, οι οποίες είναι:

• Η ανάδειξη του Δημοκρίτειου πανεπιστημίου σε μητροπολιτικό. Με νέες σχολές που ιδρύονται σε Καβάλα Κομοτηνή κ.α.
• Η ενίσχυση και αυτονόμηση του ανοικτού πανεπιστημίου με σύγκλητο πρύτανη Η χώρα αποκτά δυναμικό πυλώνα για δια βίου μάθηση και εξ αποστάσεως εκπαίδευση 

Σχετικά με τα μη κρατικά πανεπιστήμια ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για μία «ανάγκη των καιρών».

Στόχος είπε είναι «να πάψουν οι νέοι να αναζητούν ακαδημαϊκή εκπαίδευση στο εξωτερικό σπαταλώντας πόρους. Θα μπορούν να το κάνουν εδώ. Ενώ παράλληλα η άντληση πόρων θα βοηθήσει στην ανάπτυξη της εγχώριας εκπαίδευσης. Χαρακτήρισε την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων ως μια μεγάλη καινοτομία που είναι ανάγκη των καιρών. Όπως είπε συγκεκριμένα «προφανής στόχος να πάψουν οι νέοι να αναζητούν ακαδημαϊκή εκπαίδευση στο εξωτερικό σπαταλώντας πόρους. Θα μπορούν να το κάνουν εδώ. Ενώ παράλληλα η άντληση πόρων θα βοηθήσει στην ανάπτυξη της εγχώριας εκπαίδευσης».

Προδιαγραφές

Ο κ. Μητσοτάκης επιχείρησε να απαντήσει και στην κριτική που ασκείται για εξυπηρέτηση συμφερόντων και τόνισε πως θα υπάρχουν αυστηρές προϋποθέσεις και κριτήρια:

«Κάθε παράρτημα θα πρέπει να είχε 30 καθηγητές κάτοχοι διδακτορικού τίτλου. Υπάρχει πρόβλεψη για τα προσόντα του προσωπικού και τα πάντα θα κρίνονται από την ανώτατη αρχή.

Σε κάθε περίπτωση την τελική ευθύνη αδειοδότησης θα έχει το υπ. Παιδείας με την πιστοποίηση της αρχής. Μετρήσατε τα φίλτρα που τίθενται. Είναι οι περισσότερες δικλείδες και περιορισμοί που μπαίνουν από οποιοδήποτε άλλο κράτος», επισήμανε.

Συμφώνησε με την αντιπολίτευση ότι «πρέπει όντως να διαχωριστούν τα πραγματικά ιδρύματα από ευκαιριακούς φορείς. Μήπως όμως ανοίγουμε πόρτες σε φοιτητές χωρίς προσόντα; Προφανώς όχι γιατί και εδώ θα ισχύσει η ελάχιστη βάση εισαγωγής. Άλλωστε είναι γνωστό ότι τα ξένα πανεπιστήμια θέτουν τα δικά τους κριτήρια ανάλογα με τους φοιτητές που θέλουν να προσελκύσουν και θεωρώ ότι θα είναι κριτήρια αυστηρά. Για να μην μιλήσω για αντίφαση ορισμένων που σήμερα μιλούν για κριτήρια φοιτητών όταν οι ίδιοι είχαν καταψηφίσει την ελάχιστη βάση εισαγωγής. Τότε που μιλούσαν για τον αποκλεισμό χιλιάδων νέων από την 3βάθμια εκπαίδευση. Τι μας ζητάτε δηλαδή; Να καταργηθεί η βάση εισαγωγής στα δημόσια και να ισχύει για τα μη κρατικά;»

Σχετικά με την συνταγματικότητα του νομοσχεδίου είπε πως έγινε μεγάλη συζήτηση. «Αξίζει να επαναλάβω την βασική μας επιχειρηματολογία ότι μιλάμε για ρητή πρόβλεψη ξένων ιδρυμάτων που θα λειτουργούν στην χώρα μας ως παραρτήματα μη κερδοσκοπικά. Θα δραστηριοποιούνται στην βάση των συνταγματικών επιταγών και του ενωσιακού δικαίου που επιβεβαιώνει και η πλειοψηφία κορυφαίων συνταγματολόγων όπως ο κ. Μανιτάκης που δεν ανήκει στην δική μας παράταξη», είπε ο κ. Μητσοτάκης κλείνοντας.

Τελευταία τροποποίηση στις 13:46 - 08 Μαρ 2024
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.