ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι δέκα στόχοι του ΣΥΡΙΖΑ για μία «ιδανική» Ευρώπη

23:54 - 14 Μαρ 2024 | Πολιτική
Οι δέκα στόχοι του ΣΥΡΙΖΑ για μία «ιδανική» Ευρώπη
Οι εκλογές της 9ης Ιουνίου θα κρίνουν το μέλλον της ΕΕ σε μία κρίσιμη περίοδο, ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, μιλώντας σε εκδήλωση για την παρουσίαση του ευρωπαϊκού προγράμματος του κόμματος. «Ως ΣΥΡΙΖΑ, θέλουμε μία δημοκρατική, πράσινη Ευρώπη, μία Ευρώπη της αλληλεγγύης, της ασφάλειας, της εργασίας, της οικονομικής ανάπτυξης και σύγκλισης», σημείωσε.

Ο Στ. Κασσελάκης αναφέρθηκε σε δέκα στόχους: 

  1. Στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης

Η στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ειρήνη και την ασφάλεια στην ήπειρο μας. Η ανθρωπιστική καταστροφή στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς και ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία με τεράστιες απώλειες αμάχων, θέτουν την ΕΕ μπροστά στην επιτακτική ανάγκη να αποκτήσει στρατηγική αυτονομία, πραγματικά ανεξάρτητη Εξωτερική Πολιτική, Πολιτική Άμυνας και ενεργειακή χειραφέτηση από τρίτες δυνάμεις.

  1. Αντιφασιστική Ευρώπη – φραγμός στο μίσος της ακροδεξιάς

Διεκδικούμε την πλήρη υλοποίηση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη νεοφασιστική βία και τον αποκλεισμό όλων των νεοφασιστικών και νεοναζιστικών οργανώσεων και ιδρυμάτων. Τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού αντιφασιστικού κέντρου τεκμηρίωσης, επιστημονικής έρευνας και εκπαίδευσης. Την καθιέρωση της εικοστής πέμπτης  Απριλίου ως Ευρωπαϊκής Ημέρας Πάλης κατά του φασισμού.

  1. Δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη - να μην επιστρέψει η λιτότητα. 

Προτεραιότητα, μια ευρωπαϊκή αναπτυξιακή στρατηγική που θα στοχεύει στην οικονομική και περιφερειακή σύγκλιση με μαζικές επενδύσεις για: 

- Τη δημιουργία πράσινων θέσεων εργασίας

- Την αναζωογόνηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

- Τον εκσυγχρονισμό των βασικών δημόσιων υπηρεσιών

- Την αναγνώριση της οικονομίας της φροντίδας

- Τον μετασχηματισμό της βιομηχανίας, των μεταφορών και της παραγωγής ενέργειας

  1. Δίκαιη πράσινη μετάβαση

Η πράσινη μετάβαση δεν είναι θυσία, είναι επένδυση στο μέλλον. Θέλουμε να φτιάξουμε μια Ευρώπη-ηγέτιδα δύναμη στην πράσινη τεχνολογία, που δημιουργεί εκατομμύρια νέες, πράσινες θέσεις εργασίας.  Μια Ευρώπη με καθαρό αέρα, αμόλυντες θάλασσες και δάση που απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα. Μια Ευρώπη ανεξάρτητη από ορυκτά καύσιμα και επικίνδυνα γεωπολιτικά παιχνίδια.

Αυτή η Ευρώπη είναι εφικτή! Χρειάζεται όμως η ΕΕ να αλλάξει κατεύθυνση. Χρειαζόμαστε μαζικές επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σε ενεργειακή αποδοτικότητα κτιρίων, σε βιώσιμες μεταφορές.

  1. Κοινωνική Ευρώπη με δίκαιο μετασχηματισμό της αγοράς εργασίας

Να αποκτήσει δεσμευτικό χαρακτήρα ο Ευρωπαϊκός Πυλώνας Κοινωνικών Δικαιωμάτων με την ενσωμάτωσή του στην Ευρωπαϊκή Συνθήκη.

Η ΕΕ να αντιμετωπίσει την εκτόξευση του κόστους ζωής με την αύξηση των μισθών και των συντάξεων πάνω από το ποσοστό του πληθωρισμού. Οι πολιτικές της ΕΕ πρέπει να στοχεύουν στην εξάλειψη του μισθολογικού χάσματος μεταξύ των φύλων. Αυτό προϋποθέτει ισχυρά συνδικάτα. Υποστηρίζουμε το καθολικό δικαίωμα στην οργάνωση, τη συλλογική διαπραγμάτευση και τη συλλογική δράση των εργαζομένων, συμπεριλαμβανομένων των απεργιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Οδηγίες για τον ενιαίο τρόπο υπολογισμού του κατώτατου μισθού, αλλά και για Ευρωπαϊκό Βασικό Εισόδημα, που υποχρεώνει τα κράτη-μέλη να εγγυώνται σε όλους τους πολίτες ένα ελάχιστο εισόδημα που να καλύπτει τις βασικές ανάγκες για αξιοπρεπή ζωή (διατροφή, στέγη, ενέργεια, πρόσβαση στον πολιτισμό, χρήματα για επείγουσες ανάγκες).

Κανονισμό της ΕΕ που να εγγυάται το νόμιμο δικαίωμα σε μόνιμες συμβάσεις και πλήρη απασχόληση, καθώς και την απαγόρευση της απλήρωτης πρακτικής άσκησης.

Τροποποίηση της Οδηγίας για το Χρόνο Εργασίας, με στόχο τη μείωση των ωρών εργασίας χωρίς μείωση του μισθού.

  1. Εξάλειψη της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού

Καθολική δωρεάν πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες υγείας στην ΕΕ, καθώς και την καθολική παροχή φροντίδας στους ανήλικους, στην τρίτη ηλικία, τα άτομα με αναπηρίες.

Δημιουργία ευρωπαϊκού, δημόσιου φαρμακευτικού πυλώνα, που θα διασφαλίζει την επάρκεια και το χαμηλό κόστος των φαρμάκων.

Το 7% του ΑΕΠ της ΕΕ για εκπαίδευση, έρευνα, καινοτομία. Στόχος μας είναι να κάνουμε την Ελλάδα και ιδιαίτερα την ελληνική περιφέρεια hub έρευνας και καινοτομίας στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, ενισχύοντας τα δημόσια πανεπιστήμια με πόρους και προσωπικό, ώστε να ανασχέσουμε το brain drain με αποκέντρωση και περιφερειακή ανάπτυξη.

Απόδοση του 2% του ΑΕΠ της ΕΕ στη στήριξη της καθολικής πρόσβασης στην πολιτιστική δημιουργία, για την ανάπτυξη του σύγχρονου πολιτισμού, τον σεβασμό των γλωσσών και την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς των λαών της Ευρώπης.

  1. Ευρώπη της ισότητας και των δικαιωμάτων

-Iσες ευκαιρίες και ίση αμοιβή της εργασίας των γυναικών

-Eκπόνηση πλαισίου της ΕΕ για την καταπολέμηση της έμφυλης βίας σε όλες τις χώρες της ΕΕ.

-Aναγνώριση του όρου «γυναικοκτονία» στην ΕΕ και στη νομοθεσία των κρατών-μελών και την υιοθέτηση κοινού ορισμού του βιασμού στην ΕΕ.

-Διασφάλιση αξιοπρεπούς εργασίας για τις γυναίκες, στοχευμένες πολιτικές για ίσες ευκαιρίες γυναικών και ανδρών, αυξημένες και εγγυημένες συντάξεις για τις γυναίκες.

-Πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας πριν και μετά τον τοκετό, οικογενειακό προγραμματισμό και ελεύθερες, ασφαλείς και νόμιμες αμβλώσεις.

-Πλήρη δικαιώματα στο γάμο και τη γονεϊκότητα για όλους, σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, γιατί τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν κάνουν διακρίσεις.

-Αναγνώριση των τρανς ταυτοτήτων και διασφάλιση της πρόσβασης σε θεραπείες για την ελεύθερη ανάπτυξή τους σε όλη την ΕΕ.

-Ορισμό και νομική καταπολέμηση της ρητορικής μίσους κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ πολιτών.

-Υιοθέτηση Ευρωπαϊκής Οδηγίας κατά των διακρίσεων στην εκπαίδευση βάσει του φύλου, του σεξουαλικού προσανατολισμού και της ταυτότητας φύλου, της εθνικότητας, των θρησκευτικών πεποιθήσεων.

  1. Ευρώπη χωρίς ψηφιακές ανισότητες στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης
  2. Ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική με πραγματική αλληλεγγύη

Αντικατάσταση του Συμφώνου  Μετανάστευσης και Ασύλου από ένα πλαίσιο ενιαίας ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής, που θα σέβεται την Οικουμενική Διακήρυξη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και τη Σύμβαση της Γενεύης για το Καθεστώς των Προσφύγων. Μια νέα μεταναστευτική πολιτική με υποχρεωτική, αναλογική κατανομή των αιτούντων άσυλο στα είκοσι επτά κράτη-μέλη και ισχυρό ευρωπαϊκό μηχανισμό επιστροφών για όσους δεν δικαιούνται άσυλο, ώστε να αποσυμφορηθούν οριστικά οι χώρες εισόδου. Αλλά και με ασφαλείς, νόμιμες διόδους μετανάστευσης, ώστε να μπει τέλος στις απώλειες ανθρώπινων ζωών στη Μεσόγειο και να χτυπηθούν αποφασιστικά τα δίκτυα διακίνησης και εκμετάλλευσης ανθρώπων. 

  1. Η δημοκρατική Ευρώπη που θέλουμε και μας αξίζει

Αντικατάστασης της αρχής της ομοφωνίας από εκείνη της ειδικής πλειοψηφίας στους τομείς αρμοδιότητας της ΕΕ, εκτός της εξωτερικής πολιτικής και άμυνας.

Εκλογή του 10% των Ευρωβουλευτών από κοινές λίστες ευρωπαϊκών πολιτικών δυνάμεων.

Το Ευρωκοινοβούλιο, ως ο μόνος άμεσα εκλεγόμενος από τους πολίτες θεσμός, να έχει το δικαίωμα της νομοθετικής πρωτοβουλίας, να εκλέγει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον/την Πρόεδρο της, να προτείνει και να αποφασίζει για τον προϋπολογισμό της ΕΕ και να ελέγχει τις δραστηριότητες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Η διεύρυνση της ΕΕ δεν μπορεί να αντιμετωπίζει τις χώρες που προσχωρούν σαν προμηθευτές φθηνών πρώτων υλών, αγροτικών προϊόντων και φθηνής εργασίας, όπως κάνει σήμερα.  

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.