ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μεταναστευτικό και Ενέργεια στο επίκεντρο της συνάντησης ηγετών στο Κάιρο

11:09 - 17 Μαρ 2024 | Πολιτική
Μεταναστευτικό και Ενέργεια στο επίκεντρο της συνάντησης ηγετών στο Κάιρο
Με στόχο να ενισχυθεί μια συμμαχία – κλειδί σε κρίσιμα πεδία, όπως είναι το μεταναστευτικό, αλλά και η ενέργεια, συναντιούνται σήμερα (17/3) στο Κάιρο ο Έλληνας πρωθυπουργός μαζί με την Πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν και τους πρωθυπουργούς της Ιταλίας και του Βελγίου, τον καγκελάριο της Αυστρίας και τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, Φαταχ Αλ Σίσι.

Η ΕΕ αναβαθμίζει τις σχέσεις της με την Αίγυπτο σε συνολική και στρατηγική Εταιρική σχέση, σημειώνει η ΕΡΤ, και στο πλαίσιο αυτό θα υπογραφεί κοινή δήλωση μεταξύ της Ούρσουλας Φόντ Ντερ Λαιεν και του Αλ Σίσι που θα περιγράφει τους άξονες της συνεργασίας: σε πολιτικό επίπεδο, με γνώμονα την οικονομική σταθερότητα, τις επενδύσεις και το εμπόριο, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την ψηφιοποίηση και τη γεωργία με εγγυήσεις από το ευρωπαϊκό ταμείο βιώσιμης ανάπτυξης και το οικονομικό επενδυτικό σχέδιο. Μάλιστα μέχρι το τέλος του χρόνου θα διοργανωθεί επενδυτική διάσκεψη Ευρωπαΐκής Ένωσης και Αιγύπτου.

Αιχμή το μεταναστευτικό

Θα συμφωνηθεί ολιστική προσέγγιση του ζητήματος που θα περιλαμβάνει: την αντιμετώπιση των αιτιών της παράνομης μετανάστευσης, την καταπολέμηση των δικτύων των διακινητών, την προστασία των συνόρων και την διασφάλιση των επιστροφών. Σημαντικότομέα συνεργασίας αποτελεί και η ενέργεια. Έμφαση δίνεται στην ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας και Αιγύπτου, την μεταφορά πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη, η οποία έχει ενταχθεί στο πρότζεκτ κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει τετ-α-τετ με τον πρόεδρο της Αιγύπτου στις 13:15 το μεσημέρι. Κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι ο πρωθυπουργός έχει αναδείξει τη σημασία ευρωπαϊκής στήριξης προς την Αίγυπτο. Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα, το 2022, συνήψε συμφωνία με την Αίγυπτο για τη μετανάστευση και την κινητικότητα.

Αναβάθμιση της σχέσης ΕΕ-Αιγύπτου

Όπως αναφέρει ευρωπαϊκή πηγή, «σ’ αυτή την εταιρική σχέση ΕΕ-Αιγύπτου σημασία έχει το βάθος και η ποιότητα αυτής της σχέσης». Είκοσι χρόνια μετά την έναρξη ισχύος της συμφωνίας σύνδεσης ΕΕ-Αιγύπτου, η σχέση αναβαθμίζεται, ένας στόχος, ο οποίος είχε επισημανθεί τον περασμένο Ιανουάριο μετά τη δέκατη σύνοδο του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ-Αιγύπτου, και όπου σημειώθηκε χαρακτηριστικά: «Η ΕΕ και η Αίγυπτος προτίθενται να επιδιώξουν μια συνεργασία που προωθεί την πολυμερή προσέγγιση και τη βασισμένη σε κανόνες διεθνούς τάξης. Θα συνεχίσουν να συνεργάζονται για την προώθηση της σταθερότητας, της ειρήνης και της ασφάλειας στη Μέση Ανατολή, τη Μεσόγειο και την Αφρική. Δεδομένης της σημασίας που αποδίδουν στη σχέση τους, η ΕΕ και η Αίγυπτος σκοπεύουν να την αναβαθμίσουν σε επίπεδο περιεκτικής και στρατηγικής εταιρικής σχέσης».

Ειδικότερα, η ευρεία συμφωνία με την Αίγυπτο, διαφοροποιείται από την Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας που είχε υπογραφεί το 2016 και αφορούσε μόνο το μεταναστευτικό, καθώς και από το μνημόνιο συνεργασίας με την Τυνησία εφόσον πλέον γίνεται λόγος για μία «περιεκτική-συμπεριληπτική συμφωνία».

Η υπογραφή της περιεκτικής εταιρικής σχέσης με την Αίγυπτο, λαμβάνει χώρα μετά την έναρξη λειτουργίας του θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου στην Κύπρο και δύο ημέρες μετά την άφιξη στη Γάζα του πρώτου πλοίου με ανθρωπιστική βοήθεια που απέπλευσε από την Λάρνακα.

Σύμφωνα με πηγές, η Κύπρος διατηρεί εξαιρετικά στενές σχέσεις με κράτη της περιοχής, ειδικά με το Κάιρο «οι σχέσεις είναι διαχρονικές και είναι από τις λίγες χώρες που έχει Συμβούλιο Διακυβερνητικής Συνεργασίας», ενώ ως προς την κοινή διακήρυξη που θα υπογραφεί στη σημερινή σύνοδο, ο Νίκος Χριστοδουλίδης είχε υπογραμμίσει και στο παρελθόν, πριν από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, την ανάγκη η ΕΕ να αυξήσει την εμπλοκή της στην περιοχή και ειδικά στην Αίγυπτο.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είχε βρεθεί στην Αίγυπτο και τον περασμένο Νοέμβριο με βασικό κομμάτι της επίσκεψης την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους Παλαιστίνιους, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Φατάχ Αλ-Σίσι συζήτησαν για την συνεργασία έτσι ώστε να αποφευχθεί η περιφερειακή κλιμάκωση του πολέμου στη Μέση Ανατολή.

Η βαρύτητα που δίνει η ΕΕ στις σχέσεις με την Αίγυπτο είχε αποτυπωθεί επίσης στις δηλώσεις που είχε κάνει ο επίτροπος διεύρυνσης Όλιβερ Βάρχελι τον περασμένο Ιανουάριο, ο οποίος είχε επισημάνει ότι πρόκειται για «χρυσή εποχή στις σχέσεις ΕΕ-Αιγύπτου», ενώ είχε κάνει ειδική αναφορά στον GREGY.

«Η Αίγυπτος μπορεί να γίνει όχι μόνο ένας αξιόπιστος προμηθευτής φυσικού αερίου, αλλά και μια αξιόπιστη πηγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Και για τον λόγο αυτό, τονίσαμε από την πλευρά μας ότι είναι σημαντικό το καθεστώς του έργου αμοιβαίου ενδιαφέροντος για το έργο GREGY, του καλωδίου ηλεκτρικής ενέργειας βαθέων υδάτων μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου» είχε υπογραμμίσει χαρακτηριστικά.

Τελευταία τροποποίηση στις 11:14 - 17 Μαρ 2024
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.