ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γεραπετρίτης: Κοινή βούληση Ελλάδας-Κροατίας για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Βοσνίας-ΕΕ

18:12 - 19 Μαρ 2024 | Πολιτική
Γεραπετρίτης: Κοινή βούληση Ελλάδας-Κροατίας για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Βοσνίας-ΕΕ
Την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η Κροατία συμμερίζεται την άποψη ότι έχει έρθει η ώρα για τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, από το Ζάγκρεμπ.

«Αγαπητέ Υπουργέ,

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τη θερμή υποδοχή στην Κροατία. Μια φίλη χώρα, ένας ισχυρός σύμμαχος, με τον οποίο συμφωνούμε σε ό,τι αφορά την ευημερία των λαών μας, τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και το μέλλον της Ευρώπης.

Δεν μπορεί κανείς παρά να συγχαρεί την Κροατία για την αποφασιστικότητα που επέδειξε στην ένταξή της στην ΕΕ.

Και βεβαίως, για τα τελευταία επιτεύγματα της ένταξης τόσο στην Ευρωζώνη όσο και στο Χώρο Schengen, επιτυχίες που αποτελούν τη σπουδαιότερη κληρονομιά του νυν Πρωθυπουργού, με τον οποίο είχα την ευκαιρία να συζητήσω σήμερα το πρωί τόσο για τις διμερείς μας σχέσεις, όσο και για περιφερειακά και παγκόσμια ζητήματα», ανέφερε αρχικά στην ομιλία του ο κ. Γεραπετρίτης.

«Το ίδιο ισχύει, ασφαλώς, και για τον Υπουργό Radman, ο οποίος υπήρξε ένας από τους πιο αποτελεσματικούς Υπουργούς όσον αφορά την εφαρμογή πολιτικής ευρωπαϊκού προσανατολισμού στη χώρα του.

Με τον Υπουργό είχαμε την ευκαιρία να επιβεβαιώσουμε επανειλημμένα το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών μας σχέσεων, οι οποίες βασίζονται σε κοινές αρχές και αξίες που εφαρμόζουν οι χώρες μας στην εξωτερική τους πολιτική.

Αυτό επιβεβαιώνεται από την κοινή μας συμμετοχή,  όχι μόνο σε διεθνείς οργανισμούς, όπως η ΕΕ, το ΝΑΤΟ και, είμαι θετικός για τον  ΟΟΣΑ, αλλά και σε σημαντικό αριθμό πρωτοβουλιών, όπως:

- η Διαδικασία Συνεργασίας  Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEECP),
- η Διαδικασία του Βερολίνου,
- η Πρωτοβουλία των Τριών Θαλασσών,
- η Στρατηγική της ΕΕ για την Περιοχή της Αδριατικής και του Ιονίου,
- τη MED9 της ΕΕ, και
- της ομάδας «Φίλοι των Δυτικών Βαλκανίων», η οποία είναι μία σημαντική ομάδα ομονοούντων εθνών και κρατών που στηρίζουν τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό των Δυτικών Βαλκανίων.

Σχετικά με τη διαδικασία διεύρυνσης της ΕΕ, και οι δύο πιστεύουμε ότι η ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης για την ειρήνη, την ευημερία και τη σταθερότητα στην περιοχή μας.

Η ενταξιακή προοπτική όλων των υποψήφιων κρατών πρέπει να διέπεται από τις αρχές των ίδιων  επιδόσεων της κάθε χώρας και του πλήρους σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, του κράτους δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Χαίρομαι δε, που και οι δύο χώρες μας συμμερίζονται, όπως ανέφερε μόλις ο Υπουργός, την άποψη ότι έχει έρθει η ώρα για τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, δεδομένης και της θετικής γνώμης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

Ο κ. Γεραπετρίτης είπε ακόμα: «Είναι κοινός τόπος ότι το σημαντικότερο επίτευγμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η επίτευξη διαρκούς ειρήνης στην ήπειρό μας.

Ωστόσο, δεν πρέπει να θεωρούμε την ειρήνη δεδομένη.  

Ανησυχούμε βαθύτατα για την παρούσα κατάσταση στην Ουκρανία, τη Μέση Ανατολή, την ευρύτερη περιοχή μας.

Συμπληρώθηκαν δύο χρόνια από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Και βιώνουμε μια ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα.

Αυτή η τραγική κατάσταση μπορεί να έχει δυνητικές επιπτώσεις επέκτασης σε άλλες ευάλωτες περιοχές. Οι εντάσεις στην Ερυθρά Θάλασσα θα μπορούσαν να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στο παγκόσμιο εμπόριο, στις αλυσίδες εφοδιασμού, στην ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, καθώς και στις τιμές των καταναλωτικών αγαθών.

Η κατάσταση αυτή πολύ απλά δεν μπορεί να συνεχιστεί. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να επιτρέψουμε να συνεχίζεται και να προκαλείται περαιτέρω ζημία.

Η Ελλάδα πράττει ό,τι περνάει από το χέρι της για να μετριάσει τις συνέπειες των κρίσεων, να αποτρέψει την κλιμάκωσή τους στην περιοχή και παγκοσμίως και να βρει λύσεις σε αυτά τα διεθνή προβλήματα».

«Αγαπητέ Gordan,

Είμαστε πρόθυμοι να εντείνουμε τη συνεργασία μας και να οικοδομήσουμε περαιτέρω στις σχέσεις μας.

Η περιφερειοποίηση και οι συνέργειες μας καθιστούν πιο ανθεκτικούς και, ως εκ τούτου, πιο ασφαλείς.

Η διασύνδεση των κάθετων αξόνων με στρατηγικά λιμάνια, σιδηροδρόμους και έργα υποδομής μεταφορών είναι ζωτικής σημασίας και ιδιαίτερα αναγκαία.

Υποστηρίζουμε θερμά διαδρόμους μεταφορών, όπως ο Μπλε Διάδρομος, και ενεργειακά έργα, όπως ο Κάθετος Διάδρομος Φυσικού Αερίου και ο Πράσινος Διασυνδετήριος Αγωγός Αιγαίου (Green Aegean Interconnector).

Υπάρχουν μεγάλα περιθώρια για αύξηση του όγκου των διμερών μας συναλλαγών και της περαιτέρω συνεργασίας μας στους τομείς των επενδύσεων, των τεχνολογιών αιχμής και της εκπαίδευσης.

Τέλος, συμφωνήσαμε να διατηρήσουμε τη στενή μας συνεργασία στο πλαίσιο των διεθνών οργανισμών, μία επιτυχημένη συνεργασία που οδήγησε στην αμοιβαία υποστήριξη των υποψηφιοτήτων μας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Αγαπητέ Υπουργέ,

Ήταν τιμή μου που είχα την ευκαιρία να σας συναντήσω και να συνεργαστώ μαζί σας προς όφελος των δύο εθνών μας.

Σας ευχαριστώ και πάλι για τη θερμή σας φιλοξενία», κατέληξε.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.