Την Τετάρτη (12/2) διεξήχθη στη Βουλή η τέταρτη και τελευταία ψηφοφορία για την εκλογή του ΠτΔ.
Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξελέγη, όπως αναμενόταν, ο Κωνσταντίνος Τασούλας με 160 θετικές ψήφους.
Ο Τάσος Γιαννίστης (ΠΑΣΟΚ) ήρθε δεύτερος με 34 ψήφους και η Λούκα Κατσέλη Τρίτη με 29. Ο υποψήφιος της Νίκης, Κωνσταντίνος Κυριακού έλαβε 14 ψήφους.
Συνολικά ψήφισαν 276 βουλευτές, 24 απουσίαζαν και 39 ψήφισαν «παρών».
Ο νέος ΠτΔ θα αναλάβει τα καθήκοντά του από την Πέμπτη 13 Μαρτίου.
Στην πρώτη του δήλωση όταν ο πρόεδρος της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης, του ανακοίνωσε το αποτέλεσμα της σημερινής ψηφοφορίας στη Βουλή, ο κ. Τασούλας τόνισε:
«Αποτελεί κορυφαία τιμή αλλά κυρίως βαριά ευθύνη. Παρακαλώ κ. Πρόεδρε να διαβιβάσετε στην εθνική αντιπροσωπεία τις ειλικρινείς ευχαριστίες για την εκλογή μου. Μετέχοντας στον δημόσιο βίο γνωρίζω τις δυνατότητες της πολιτικής που τις αναδεικνύει η λαική κυριαρχία. Δυνατότητες έργου ώστε η πατρίδα όλων μας ανεξαρτήτως ιδεολογίας και του λαού όλου να προοδεύει.
Γνωρίζω και τις αδυναμίες της πολιτικής. Μόνο με εθνική προσπάθεια και κοινωνική συνοχή μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε. Αναζητώντας κοινωνική συναίνεση με διάλογο και λύσεις που πείθουν τους πολλούς ώστε η κριτική μπορεί να διορθωθεί σε μεταρρυθμιστική πολιτική.
Η Ελλάδα και οι Έλληνες έχουν αξιώσεις εθνικής ασφάλειας, προκοπής και πολιτικής προστασίας, δικαιοσύνης όπως διαπιστώνουμε εκδηλωτικά και δικαιολογημένα και σήμερα. Αυτές οι αξιώσεις ανατίθενται στα πολιτικά κόμματα που αναλαμβάνουν την διακυβέρνηση με βάση την αρχή της πλειοψηφίας. Η απόδοση των πολιτικών προσπαθειών εξαρτάται από το πλαίσιο και την πολιτική ατμόσφαιρα που διεξάγονται οι πολιτικές διαδικασίες.
Και όλα αυτά γίνονται εν μέσω γεωπολιτικών αναταράξεων και πολέμων στην περιοχή μας. Ο ρυθμός του κόσμου όπως τον ξέραμε δεν φαίνεται να συνεχίζει με τον ίδιο ρυθμό. Μέσα σε αυτόν τον ορυμαγδό σε αυτό το πέτρινο ακρωτήρι η γραμμή παραμένει σταθερή: ενίσχυση των αμυντικών και διπλωματικών δυνατοτήτων και της κοινωνικής συνοχής εντός της ΕΕ. Η χώρα καλείται να ενισχύσει το γόητρό της προς τα έξω. Ασχέτως επιμέρους διαφωνιών το αόρατο νήμα που μας ενώνει δεν πρέπει να σπάσει. Είναι το αόρατο νήμα που μας ενώνει όταν κινητοποιούμαστε για έναν κοινό στόχο ή για να αποτρέψουμε ένα κοινό κακό.
Η αρμονική λειτουργία και συνέργεια των θεσμών, το ήπιο πολιτικό κλίμα και η διαφύλαξη της ενότητας είναι υποβοηθητικό πλαίσιο για την πραγματοποίηση των πολιτικών στόχων. Ο ΠτΔ ως ρυθμιστής του πολιτεύματος καλείται να εμπεδώσει αυτό το πλαίσιο έξω και μακριά από κάθε κομματικό ανταγωνισμό και αναδεικνύοντας πότε-πότε την ανάγκη διαφύλαξης του αόρατου νήματος που στα πολύ μεγάλά και σπουδαία δεν παύει να μας ενώνει. Αυτό το χρέος το έχει ο ΠτΔ θεσμικά, ιστορικά, πολιτειακά. Είναι χρέος προς τον λαό και οτο Σύνταγμα. Με τη βοήθεια του Θεού, τη συμπαράσταση των παραγόντων του πολιτεύματος και του λαού βεβαιωθείτε ότι θα καταβάλω κάθε προσπάθεια για τους στόχους αυτούς».
Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr