ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δεν πνίγουν τον...πόνο τους στο ποτό οι Έλληνες

12:06 - 25 Ιουλ 2014 | Trends
Δεν πνίγουν τον...πόνο τους στο ποτό οι Έλληνες
Χαμηλότερη από τον κοινοτικό μέσο όρο η κατανάλωση αλκοόλ στην Ελλάδα, σύμφωνα με έρευνα του ΟΟΣΑ.

Οι Έλληνες καταναλώνουμε με μέτρο το αλκοόλ, συγκριτικά τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) και συγκεκριμένα τα ευρήματα της πλέον πρόσφατης μελέτης του Οργανισμού για την υγεία 34 χωρών μελών του.

Η κατά κεφαλήν κατανάλωση αλκοολούχων ποτών από ενηλίκους στη χώρα μας είναι μικρότερη έως και κατά 1,2 λίτρα σε σχέση με τον μέσο όρο των κρατών-μελών του ΟΟΣΑ, με τη μέση κατανάλωση ανά Έλληνα κάτοικο να φτάνει τα 8,2 λίτρα ετησίως, όταν στην Ευρωπαϊκή Ένωση φτάνει στα 9,4 λίτρα. Επιπλέον, από το 1990 μέχρι και τα τέλη του 2013, η συνολική κατανάλωση οινοπνευματωδών στην Ελλάδα έχει μειωθεί κατά 23%, ποσοστό που είναι από τα μεγαλύτερα που έχουν καταγραφεί στην Ευρώπη κι όχι μόνον.

Ακόμη πιο ευοίωνο είναι, όμως, το γεγονός πως, σύμφωνα με την έρευνα, οι ανήλικοι στη χώρα μας δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα εθισμού στο αλκοόλ, όπως συμβαίνει σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Πιο συγκεκριμένα, τα στοιχεία δείχνουν πως συνολικά στα παιδιά έως 15 ετών στην Ελλάδα μόλις ένα 25% των αγοριών και ένα 20% των κοριτσιών δηλώνουν ότι έχουν μεθύσει έστω και μία ή δύο φορές στη ζωή τους. Αυτά τα ποσοστά είναι έως και πέντε ποσοστιαίες μονάδες μικρότερα από το μέσο όρο του ΟΟΣΑ και στα δύο φύλα (τα αντίστοιχα ποσοστά ανέρχονται σε 30% και 25% περίπου) και σχεδόν τα μισά από τους εφήβους της Δανίας, όπου ένα στα δύο παιδιά φαίνεται ότι καταναλώνουν συστηματικά αλκοόλ.

Τέλος, σπανίως παρατηρείται στην Ελλάδα το φαινόμενο του λεγόμενου binge drinking (στοχευμένη και εντατική κατανάλωση αλκοόλ) μεταξύ των νέων.

Τελευταία τροποποίηση στις 12:51 - 25 Ιουλ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.