ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Προκαλεί ο δήμαρχος του Λονδίνου- "Βλακώδης" ο δανεισμός γλυπτού του Παρθενώνα στη Ρωσία

12:13 - 08 Δεκ 2014 | Trends
Προκαλεί ο δήμαρχος του Λονδίνου- "Βλακώδης" ο δανεισμός γλυπτού του Παρθενώνα στη Ρωσία
Με ένα άρθρο στην εφημερίδα Telegraph, με τίτλο «Παλαβή κίνηση, αλλά αυτό κάνει σπουδαία τη Βρετανία», τοποθετείται ο δήμαρχος του Λονδίνου, Μπόρις Τζόνσον, σε ό,τι αφορά στο δανεισμό των γλυπτών του Παρθενώνα στη Ρωσία, προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις.

Αναφερόμενος αρχικά στις επιθετικές ενέργειες της Ρωσίας προς την Ουκρανία, σημειώνει το πόσο δύσκολο είναι να πείσει κανείς τους Ρώσους να αναλάβουν τις ευθύνες τους για όσα έχουν κάνει στην περιοχή: «Την επόμενη μέρα, είδα από κοντά τη γενναιότητα και τον επαγγελματισμό των μελών του πληρώματος της Malaysia Airlines να καταπιάνονται με έναν "δύσκολο" επιβάτη. Και τους παρατήρησα -ήρεμους, υπομονετικούς, αξιοπρεπείς- δεν θα θα μπορούσα να σκεφτώ ότι ένα τέτοιο πλήρωμα πέντε μήνες πριν το άλλο πλήρωμα σε πανομοιότυπο αεροπλάνο και πανομοιότυπο ταξίδι. Το πλήρωμα της πτήσης MH17 δεν είχε χρόνο να δείξει το θάρρος του ή να ακολουθήσει τις σωστές διαδικασίες. Είχαν μόνο μερικά δευτερόλεπτα τρόμου», αναφέρει ο Τζόνσον σχετικά με την κατάρριψη του μπόινγκ στην Ανατολική Ουκρανία.

Ο δήμαρχος συνεχίζει τονίζοντας: «Ανασύροντας στη μνήμη αυτές τις στιγμές δεν έχουμε ακόμη καμία συγγνώμη από τον Βλαντιμίρ Πούτιν ή το Κρεμλίνο για τις ενέργειες των φιλορώσων και των αυτονομιστών. Ούτε μία στάλα μεταμέλειας έχει περάσει από τα κέρινα και απαθή χαρακτηριστικά του Ρώσου ηγέτη...», ενώ σημειώνει: «Στην όψη μίας τέτοιας βαρβαρότητας, πώς στο καλό μπορούμε να πείσουμε τη Ρωσία να αναλάβει την ευθύνη; Και πρέπει να αναρωτηθείτε αν κάποια από αυτές τις σκέψεις πέρασαν από το μυαλό των υπευθύνων του Βρετανικού Μουσείου, όταν συμφώνησαν να στείλουν έναν από τους μεγαλύτερους εθνικούς θησαυρούς μας έξω από τη χώρα για πρώτη φορά σε δύο αιώνες και να στείλουν αυτό το ανεκτίμητο έργο, απ' όλους τους πιθανούς προορισμούς, στη Ρωσία του Πούτιν. Εκ πρώτης όψεως η απόφαση αυτή μοιάζει εντελώς χαοτική. Φαίνεται σαν το δεξί και το αριστερό χέρι της κυβέρνησης να είναι σε πλήρη άγνοια του τι κανει το ένα και το άλλο. Η Ρωσία έχει εισβάλει και προσαρτήσει μέρος της επικράτειας μίας άλλης ευρωπαϊκής χώρας. Η Βρετανία και άλλες χώρες της ΕΕ επέβαλαν κυρώσεις. Υπάρχουν απαγορεύσεις εξαγωγών πετρελαίου και τεχνολογίας φυσικού αερίου. Περίπου 130 Ρώσοι είναι στη μαύρη λίστα και δεν μπορούν να ταξιδέψουν στη χώρα. Η Ρωσία απάντησε με εμπάργκο στα τρόφιμα από την ΕΕ».

Ο Μπόρις Τζόνσον δε διστάζει να αναφερθεί και στο Βρετανικό Μουσείο και στο διευθυντή του, Νιλ ΜακΓκρέγκορ: «Ο Βρετανικό Μουσείο είναι ένα από τα μεγαλύτερα του κόσμου – ίσως και το μεγαλύτερο. Γιατί να στείλει τα Μάρμαρα στο εξωτερικό; Γιατί στη Ρωσία; Γιατί στον Πούτιν; Δεν νομίζω πως αυτή είναι μια κίνηση υπαγορευμένη από την κυβέρνηση ή από τη διπλωματία, κάτι σαν κλάδος ελαίας προς τη Ρωσία. Εκεί νομίζω πως υπάρχει ένα λάθος. Η απόφαση του Βρετανικού Μουσείου δεν συμβαδίζει με την εξωτερική πολιτική της χώρας, αλλά η διοίκησή του δεν χρειάζεται να ζητάει την έγκριση της κυβέρνησης και αυτό είναι κάτι ξεχωριστό που συμβαίνει μόνο στη Βρετανία. Δεν έχουμε τυραννία. Η εξουσία δεν βρίσκεται παντού».

«Μια από τις παγκόσμιες επιτυχίες της χώρας είναι ότι οι πολιτικοί δεν παρεμβαίνουν, εκτός αν είναι για να ενθαρρύνουν. Μπορείτε να φανταστείτε τι θα συνέβαινε σε άλλο Εθνικό Μουσείο μιας οποιασδήποτε άλλης χώρας; Στην Ελλάδα; Στη Γαλλία; Στη Ρωσία; Μην με κάνετε να γελάσω! Να, γιατί έχει λάθος ο Τζορτζ Κλούνεϊ που ζητάει την επαναφορά των Μαρμάρων στην Αθήνα. Ακόμα και σε αυτή την άσχημη περίοδο το Βρετανικό Μουσείο στέλνει τα Μάρμαρα στη Ρωσία αποδεικνύοντας πως του ανήκουν και θα παραμείνουν στο Λονδίνο», καταλήγει.

 

Την ίδια στιγμή, σε προκλητικές δηλώσεις προχώρησε και ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου Νιλ ΜακΓκρέγκορ, προαναγγέλλοντας ότι την «τύχη» του αγάλματος του Ιλισσού που ταξίδεψε στο Ερμιτάζ θα έχουν κι άλλα γλυπτά του Παρθενώνα. 

«Είμαστε συζητήσεις και με άλλα μουσεία» δήλωσε στην Telegraph, αδιαφορώντας για τις αντιδράσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Επισήμανε πως εδώ και έναν χρόνο διεξάγονται συζητήσεις με μουσεία του εξωτερικού που επιθυμούν να φιλοξενήσουν, με τη μορφή δανεισμού, κάποια από τα Γλυπτά, ενώ επανέλαβε τους ισχυρισμούς περί κυριότητας των Γλυπτών, χαρακτηρίζοντας«απολύτως φυσιολογικό» το να αποφασίζει το Βρετανικό Μουσείο να δανείσει τα γλυπτά σε ξένα ιδρύματα.

Στην ερώτηση εάν τα γλυπτά θα μπορούσαν να έρθουν στην Αθήνα με τη μορφή δανεισμού, ο Νιλ ΜακΓκρέγκορ απάντησε πως μέχρι τώρα η ελληνική κυβέρνηση αρνείτο να ζητήσει κάτι τέτοιο επειδή "υποστηρίζει ότι της ανήκουν"Εάν υποβληθεί σχετικό αίτημα, τότε αυτό θα εξεταστεί όπως γίνεται σε όλες τις αντίστοιχες περιπτώσεις».



Τελευταία τροποποίηση στις 14:26 - 08 Δεκ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.