ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εξαφανίστηκε χειρόγραφο του Κωστή Παλαμά στην Κύπρο

10:16 - 23 Δεκ 2014 | Trends
Εξαφανίστηκε χειρόγραφο του Κωστή Παλαμά στην Κύπρο
Από την Δημοτική βιβλιοθήκη Πάφου, όπου και φυλασσόταν, εξαφανίστηκε το αυθεντικό χειρόγραφο του ποιητή Κωστή Παλαμά με το ποίημα «Κύπρος».

Η εξαφάνιση του χειρογράφου διαπιστώθηκε πρόσφατα, μετά από μελέτη καθηγητή του Πανεπιστημίου Κύπρου, ο οποίος ενημέρωσε γραπτώς τον δήμο Πάφου. Από την προκαταρκτική έρευνα του δήμου επιβεβαιώθηκε ότι το χειρόγραφο του Έλληνα ποιητή, είναι άφαντο και άμεσα η δημοτική αρχή κατάγγειλε την υπόθεση στην αστυνομία.

Το χειρόγραφο είχε δωρίσει στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Πάφου το 1951 ο αείμνηστος παλαίμαχος πολιτικός, Νικόλαος Λανίτης, στον τότε δήμαρχο Πάφου, Χριστόδουλο Γαλατόπουλο.

Το ποίημα «Κύπρος» περιλαμβάνεται στη συλλογή «Η πολιτεία και η μοναξιά» που εκδόθηκε το 1912, η πρώτη του όμως δημοσίευση έγινε σε ένα τεύχος της Εφημερίδας των Κυριών με ημερομηνία 15/4/1901.

«Καλώς μας ήρθατε, παιδιά! Στην Κύπρο την αέρινη,/Στη Μακαρία γη,/ Στάζει το μέλι διαλεχτό σαν πρώτα; Ακόμα γίνεται/Τ' ολόγλυκο κρασί;» αναφέρεται στην πρώτη στροφή του ποιήματος, για να κλείσει: «Καλώς μας ήρθατε, παιδιά! Στην Κύπρο την αέρινη,/Στη Μακαρία γη./Στ' ωραίο πολύπαθο κορμί η αγνή ψυχή δεν έσβυσε./Και ζη, και ζη, και ζη!».

 

Τελευταία τροποποίηση στις 13:23 - 23 Δεκ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.