ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δραματική η εικόνα της οικονομικής ανισότητας

12:29 - 19 Ιαν 2015 | Trends
Δραματική η εικόνα της οικονομικής ανισότητας
Το 2016 ο πλούτος που βρίσκεται αυτή την ώρα στα χέρια του 1% των πιο πλούσιων ανθρώπων στον κόσμο θα υπερβεί τον πλούτο που κατέχει το υπόλοιπο 99%, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Oxfam που ανακοίνωσε τα εν λόγω ενόψει της έναρξης των εργασιών του Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός (21-14 Ιανουαρίου).


Το μερίδιο της περιουσίας που κατέχει το 1% παγκοσμίως διαμορφώθηκε στο 44% του παγκόσμιου πλούτου το 2009, στο 48% το 2014 και θα ξεπεράσει το 50% το 2016, σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης.

Όπως αναφέρει η Oxfam, «το 2014, τα μέλη αυτής της παγκόσμιας ελίτ κατείχαν κατά μέσο όρο 2,7 εκατομμύρια δολάρια ανά ενήλικα. Το υπόλοιπο του ενός πέμπτου (20%) των πλουσιότερων κατέχει το 46% της παγκόσμιας περιουσίας, τη στιγμή που το 80% του παγκόσμιου πληθυσμού δεν μοιράζεται παρά το 5,5% που απομένει».

Η οργάνωση επιδιώκει την υιοθέτηση από την πλευρά των κρατών ενός σχεδίου με στόχο τον περιορισμό των ανισοτήτων, την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, την προώθηση των δωρεάν δημόσιων υπηρεσιών, την μεγαλύτερη φορολόγηση του κεφαλαίου έναντι της εργασίας, την θεσμοθέτηση κατώτερων μισθών και την θέσπιση μέτρων κοινωνικής προστασίας για τους φτωχότερους.

Η διευθύντρια της Oxfam, Γουίνι Μπιανγίμα, η οποία θα συμπροεδρεύει του Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός, αναφέρει πως οι διαστάσεις των ανισοτήτων σε παγκόσμια κλίμακα είναι κολοσσιαίες και το χάσμα ανάμεσα στις μεγάλες περιούσιες και τον υπόλοιπο πληθυσμό μεγαλώνει με ταχείς ρυθμούς.

Η ίδια κάλεσε τους ηγέτες των χωρών του κόσμου να πλήξουν τα ιδιωτικά συμφέροντα των μεγάλων που θέτουν εμπόδια στη διαμόρφωση ενός κόσμου μεγαλύτερης δικαιοσύνης και ευημερίας.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.