ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παράγουν ηλεκτρική ενέργεια... στο βυθό της θάλασσας

11:17 - 16 Μαρ 2015 | Trends
Παράγουν ηλεκτρική ενέργεια... στο βυθό της θάλασσας
Δεν είναι το μέγεθος του σημαντήρα που μετράει τόσο, αλλά η κίνηση στον ωκεανό. Για την ακρίβεια, και τα δύο είναι εξίσου σημαντικά, όταν πρόκειται για το νέο σύστημα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που συστήνουν οι αυστραλιανές Αρχές, CETO 5.

Οι γεννήτριες που βρίσκονται κάτω από το νερό της θάλασσας συνδέθηκαν με το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας στην Αυστραλία αλλά και ολόκληρο τον κόσμο, παίρνοντας ώθηση από τα κύματα του ωκεανού.

Στα τέλη του Φεβρουαρίου, το σύστημα παρήγαγε ηλεκτρική ενέργεια στη μεγαλύτερη ναυτική βάση της χώρας. Το CETO 5, το οποίο έχει πάρει το όνομά του από τη θεά της θάλασσας Keto, είναι μέρος του «Carnegie Perth Wave Energy Project», μια πρωτοβουλία πολλών εκατομμυρίων δολαρίων με στόχο να αποδείξει την εμπορική βιωσιμότητα της παραγωγής ενέργειας από τα κύματα.

Ήδη τα θετικά σχόλια που έχουν ακουστεί είναι πολλά τόσο για την ενέργεια που παράγεται, όσο και για την προστασία του περιβάλλοντος, την οποία προωθεί το σύστημα.

Το CETO 5 αποτελείται από τρεις βυθισμένους σημαντήρες 240 Κw και αντλίες νερού. Τα θαλάσσια κύματα ενεργοποιούν τους σημαντήρες, οι οποίοι με τη σειρά τους δίνουν δύναμη στις αντλίες. Οι ανεμογεννήτριες ενεργοποιούνται ενώ ταυτόχρονα τροφοδοτείται το σύστημα αφαλάτωσης.

Η δυναμική του καινοτόμου συστήματος έγκειται στο γεγονός ότι αφενός ο σχεδιασμός του του δίνει τη δυνατότητα για διαρκή επέκταση, ενώ παράλληλα ο εξοπλισμός δεν κινδυνεύει να διαβρωθεί από καταιγίδες ή τον αέρα, καθώς είναι βυθισμένος.

Ο Αυστραλός Υπουργός Ενέργειας, Ian Macfarlane, εξηγεί πως το πλεονέκτημα είναι μεγάλο, καθώς η ροή του ωκεανού αποτελεί μια πολύ πιο αξιόπιστη πηγή ενέργειας από τα διάφορα πράσινα ενεργειακά συστήματα.

 

Πολυμέσα

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.