ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η οπτική εμπειρία μέσα από τα έργα του Ηλία Κοέν

15:13 - 28 Απρ 2015 | Trends
Η οπτική εμπειρία μέσα από τα έργα του Ηλία Κοέν
Η Eleftheria Tseliou gallery παρουσιάζει την ατομική έκθεση του Ηλία Κοέν. Η έκθεση ξεκινά τη Πέμπτη 23 Απριλίου και διαρκεί μέχρι τις 23 Μαΐου 2015.

Τα έργα του Κοέν, γεωμετρικά σχέδια από γραφίτη σε χαρτί και κεραμικά γλυπτά, εξετάζουν την δυναμική της οπτικής εμπειρίας. Τα οπτικά γεγονότα καθώς και οι αντιληπτικοί μηχανισμοί που τα επεξεργάζονται, καταγράφονται και διερευνούνται στο εικαστικό αυτό έργο, με βασικούς άξονές τα σχήματα, αλλά και τη σχέση τους με τη μορφή. Τα σχέδια αυτά, που προκύπτουν παραδοσιακά με μολύβι και χάρακα, σηματοδοτούν την καταγραφή της σύλληψης, την εξερεύνηση της μηχανικής της όρασης αλλά και αποτελούν στάδια της διαδικασίας παραγωγής γλυπτικών μορφών. Εστιάζοντας σε αυτές τις πρωταρχικές αξίες των εικαστικών τεχνών αλλά και της επιστήμης και της φιλοσοφίας, το έργο του Κοέν ερευνά τη σχέση ανάμεσα στο σχήμα, τη μορφή και το χώρο.

Εγκαίνια: Πέμπτη 23 Απριλίου 2015/ 20:00- 22:30

Διάρκεια: έως 23 Μαΐου 2015

Ώρες λειτουργίας: Tρίτη-Παρασκευή 11.30 - 20.00

Σάββατο: 11.30 -15.00

Ηρακλείτου 3 / Kολωνάκι /Αθήνα 10673 / τηλ.-fax:2103618188 email:[email protected] / www.tseliougallery.com

prosklisi 1b

“If you can not measure it, you can not improve it.”
Lord Kelvin

Η δουλειά μου αναφέρεται στις ποιότητες της όρασης με διερεύνηση οπτικών μορφών που παράγονται μέσα από μηχανικές διαδικασίες.

Αυτή η ενότητα δουλειάς, με τα σχέδια από γραφίτη, έχει θέμα τις αποτυπώσεις μηχανισμών κατασκευής και αποσκοπεί στην δημιουργία ενός συστήματος κανόνων. Με εργαλεία την αντιπαράθεση αναλογίων και γεωμετρικών μορφών προκύπτουν διαδικασίες που αποτυπώνονται στην επιφάνεια του χαρτιού.

Η ιδέα εκδοχών κανάβου προβάλλεται ως πρωτογενής υποκείμενος μηχανισμός. Τα σχέδια ξεκινούν με χαράξεις στην επιφάνεια του χαρτιού. Οι χαράξεις γίνονται άξονες πάνω στους οποίους αναπτύσσεται τo εικαστικό θέμα. Σε αυτό το πλαίσιο διερευνώνται διαφορετικοί τύποι κανονικοτήτων και αναπτύσσονται σχέσεις, αναλογίες και αυτοσχεδιασμοί που ακολουθούν ή μετασχηματίζουν αυτούς τους μηχανισμούς κατασκευής. Οι μηχανισμοί που παράγονται κατευθύνουν, επηρεάζουν, διαμορφώνουν, και μετασχηματίζουν την μορφή.

Μέσα σε αυτή την δουλειά εκφράζεται το δίπολο της πιστότητας και της ασάφειας που πηγάζει από την μηχανική της όρασης - το ακριβές και το θολό - και εκφράζεται με αισθητικούς όρους. Το πρώτο - η πιστότητα - προδιαγράφει ένα πλαίσιο με γεωμετρικές κατασκευές - τετράγωνα, κύκλους , τρίγωνα και γραμμές. Με πλαίσιο τη λογική της θολής όρασης που οδηγεί στον πολλαπλασιασμό των ειδώλων προκύπτει σειρά σχεδίων που θυμίζουν κυματομορφές συνδυάζοντας ιδέες χώρου, ήχου και οπτικής στο εικαστικό θέμα. Το τρίγωνο, παριστά το μέτρο, που μέσα από την εικόνα επανάληψής του σχηματίζει τον ρυθμό.

Όλα τα σχέδια έχουν εκπονηθεί με παραδοσιακά μέσα – με μολύβι και χάρακα. Αυτή η διαδικάσία σχεδίασης συνδέεται με την ανάγκη για απτική σχέση με το υλικό. Παρ' όλα αυτά, το ψηφιακό εισέρχεται στο σχέδιο σαν εμπειρία. Τα σχέδια αυτά αποτελούν την πρωτόλεια σκέψη για την δημιουργία γλυπτών που προκύπτουν με αντίστοιχες διαδικασίες.

Ηλίας Κοέν,
Αθήνα 2015

Τελευταία τροποποίηση στις 10:11 - 15 Μαϊ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.