ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Όλγα Αλεξοπούλου: μιλά στο Penna ζωγραφίζοντας τον Πειραιά

09:50 - 04 Ιουν 2015 | Trends
Όλγα Αλεξοπούλου: μιλά στο Penna ζωγραφίζοντας τον Πειραιά
Αν επισκεφτεί κανείς αυτές τις μέρες την πόλη του Πειραιά θα αντικρίσει ένα εντυπωσιακό θέαμα, πρωτόγνωρο για τους κατοίκους της περιοχής. Στα Βοτσαλάκια υπάρχει πια μια θαλασσογραφία η οποία καλύπτει 350 τετραγωνικά μέτρα πάνω σε ένα ξεχασμένο τσιμεντένιο τοίχο. Δημιουργός του τεράστιου για τα ελληνικά δεδομένα έργου είναι η ζωγράφος, Όλγα Αλεξοπούλου. Η ίδια μιλώντας στο Penna περιγράφει τη δημιουργία της, ενώ αναλύει την οπτική της για την τέχνη την οποία εκπροσωπεί.

toixos 1

Ο Πειραιάς είναι το Ευρωπαϊκό Λιμάνι για το 2015, και λόγω αυτού τις τελευταίες μέρες διεξάγονται στην περιοχή πλήθος εκδηλώσεων. Η εξαιρετική τοιχογραφία είναι προσφορά του Λιμανιού της Αγωνίας, στο πλαίσιο των εορτασμών για την Ευρωπαϊκή Ημέρα της Θάλασσας.

Οι εθελοντές του Λιμανιού της Αγωνίας καθάρισαν τον γύρω χώρο σε μια γενικότερη προσπάθεια να αναδειχθούν οι ομορφιές της πόλης. Τα αποκαλυπτήρια του γκράφιτι έγιναν την Τετάρτη 3 Ιουνίου στην παραλία Βοτσαλάκια, ενώ ο κόσμος που μετέβη στο σημείο θαύμασε με ενθουσιασμό από κοντά το έργο.

toixos 2

Ζωγραφική στον καμβά και street art… Για τη ζωγράφο, Όλγα Αλεξοπούλου πρόκειται απλά για διαφορετικούς καμβάδες. «Στον καθένα ζωγραφίζει κανείς με διαφορετικά πινέλα και τεχνική, αλλά στην ουσία η κλίμακα είναι η διαφορά. Πολλοί θεωρούν πως η τέχνη του δρόμου εμπεριέχει μια αμεσότητα η οποία δεν υπάρχει στην ζωγραφική όπως αυτή εκτίθεται στις γκαλερί», σημειώνει η καλλιτέχνις, ενώ εξηγεί πως ακόμα και να είναι το ίδιο έργο σαν γκράφιτι και σαν ζωγραφικός πίνακας σε γκαλερί, ο κόσμος θα νιώσει πιο άνετα να εκφράσει την γνώμη του εκτός γκαλερί. «Μακάρι αυτό σιγά σιγά να ξεπεραστεί».

toixos 3

«Η Ελληνική σκηνή είναι πάρα πολύ δημιουργική και όμορφη. Το πρώτο σοβαρό γκράφιτι που έκανα ήταν στον Βόσπορο μαζί με μια ομάδα παιδιών που θέλαμε να κάνουμε κάτι όμορφο για μια πολύ παλιά γειτονιά Ρομά, την ιστορική γειτονιά του Τσαΐρμπασι», σημειώνει η Όλγα, ενώ επισημαίνει πως γενικά οι ιδέες για τα γκράφιτι έχουν να κάνουν με θέματα που την απασχολούν, όπως η θάλασσα αλλά και με ενδιαφέροντα στοιχεία για τους τόπους στους οποίους βρίσκονται οι τοίχοι.

toixos 4

Η ζωγράφος γεννημένη στην Αθήνα, ταξίδεψε στην Αγγλία για να σπουδάσει, κάνοντας μεταπτυχιακό στις Καλές Τέχνες στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Η βάση της αυτή την ώρα είναι η Κωνσταντινούπολη, η οποία την αγκίστρωσε σαν πόλη. Το χάος της, η ομορφιά της, η ατμόσφαιρα. Την δουλειά της έτσι κι αλλιώς τη στέλνει στις γκαλερί και στα μουσεία. Σίγουρα σαν χώρος έμπνευσης η Πόλη ωστόσο είναι σημαντική για την ίδια, όπως εξηγεί.

toixos 5

«Θα ήθελα ο κόσμος να μην στέκεται απόμακρα απέναντι στην τέχνη», μας εκμυστηρεύτηκε η ίδια όταν τη ρωτήσαμε σχετικά με τα όνειρά της. Στο τέλος της εβδομάδας η καλλιτέχνις επιστρέφει στην Κωνσταντινούπολη για τα αποκαλυπτήρια ενός άλλου γκράφιτι, ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί στη Σουηδία για ένα ανάλογο φεστιβάλ. H Όλγα Αλεξοπούλου έχει παρουσιάσει έργα της σε Αθήνα, Οξφόρδη, Στοκχόλμη, Μαγιόρκα και Αμερική, ενώ οι εικόνες της μιλούν άμεσα στην ψυχή του θεατή. Η τέχνη της αντικατοπτρίζει τη φύση, τα άγρια τοπία, αυτά που αποκαλύπτονται τόσο στην καθημερινή ζωή όσο και στη φαντασία της.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το έργο της Όλγας Αλεξοπούλου:

http://www.olgaalexopoulou.com/

 

πηγή: penna.gr

Τελευταία τροποποίηση στις 10:38 - 04 Ιουν 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.