ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι "θαλασσόλυκοι" της Πάρου στο CNN

14:48 - 05 Ιουν 2015 | Trends
Οι "θαλασσόλυκοι" της Πάρου στο CNN
Μπόλικη αλμύρα, πάλη με τα κύματα και μια ζωή μες στο νερό της θάλασσας είναι όσα θα έρθουν στο μυαλό σαν αναλογιστεί κανείς τους παραδοσιακούς ψαράδες των νησιών. Αυτών που με τα καϊκια και τα δίχτυα τους σαρώνουν το γαλάζιο για να βγάλουν τα προς το ζην.

Ένα εκτενές αφιέρωμα στους αλιείς της Πάρου πραγματοποιεί το CNN. Μέσα από την παρουσίαση εντυπωσιακών φωτογραφιών, περιγράφει τη ζωή των ψαράδων που οργώνουν τα μπλε νερά γύρω από το πανέμορφο νησί. Ο Αυστριακός φωτογράφος, Κρίστιαν Στάμπερ, τους χαρακτηρίζει «λύκους της θάλασσας», ενώ τους υμνεί για την ανδρεία τους.

«Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο είδος ανθρώπου», τονίζει ο φωτογράφος, ο οποίος κατέγραψε τις ζωές τους μέσα σε πέντε χρόνια. «Για αυτούς, σημασία έχει μόνο η βάρκα τους, η θάλασσα και τα ψάρια, τίποτε άλλο.»

Ο Στάμπερ ξεκίνησε να απαθανατίζει τους «λύκους» της Πάρου το 2010, έπειτα από πολλές επισκέψεις του στο νησί του Αιγαίου για διακοπές. Αρχικά εστίασε στα καΐκια τους, τις παραδοσιακές ξύλινες βαρκούλες που μετά βίας χωράνε τον καθένα τους και την ψαριά του.

Στη συνέχεια κατάφερε - αν και με κάποια δυσκολία - να πείσει και τους ίδιους τους ψαράδες να ποζάρουν για αυτόν. «Πρέπει να γνωρίζεις ποιος κάνει κουμάντο σε κάθε λιμάνι. Κάθε λιμάνι μοιάζει με οικογένεια αλλά πρέπει να προσεγγίσεις το αφεντικό. Αν εκείνος τους πει να φωτογραφηθούν, θα το κάνουν», σχολιάζει ο φωτογράφος, τονίζοντας ότι δεν μπορείς απλά να αρχίσεις να τραβάς φωτογραφίες σαν τουρίστας.

Το αποτέλεσμα της δουλειάς του είναι πραγματικά εκπληκτικό. Τα θαλασσοδαρμένα πρόσωπα των ψαράδων αναδεικνύονται χάρη στο μαύρο φόντο και οι πολύχρωμες εικόνες των καϊκιών αποκαλύπτουν κάτι ξεχωριστό για τον καθένα τους.

 

naftis 2

 

 

naftis 3

 

 

 naftis 4

 

naftis 5

 

naftis 6

 

πηγή: penna.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις 15:33 - 05 Ιουν 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.