ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ταράτσες και μπαλκόνια γεμάτα λαχανόκηπους

09:58 - 18 Ιουν 2015 | Trends
Ταράτσες και μπαλκόνια γεμάτα λαχανόκηπους
Το 44% των πολιτών καλλιεργεί ή έχει προσπαθήσει να καλλιεργήσει στο σπίτι του λαχανόκηπους, σύμφωνα με την έρευνα της Public Issue που υλοποιήθηκε πέρυσι για λογαριασμό της WWF και του προγράμματος Καλύτερη Ζωή. Ταράτσες και μπαλκόνια γεμίζουν σιγά σιγά με καλλιέργειες από κατοίκους της πόλης που αποφασίζουν να καλλιεργήσουν τα δικά τους, σπιτικά, προϊόντα. Σήμερα λειουτργούν σε διάφορες πόλεις της χώρας περισσότεροι από 30 δημοτικοί λαχανόκηποι, εξηγεί στο Penna ο υπεύθυνος του προγράμματος WWF-Καλύτερη Ζωή, κ. Αχιλλέας Πληθάρας. Οι ίδιοι οι πολίτες ξαναπιάνουν το νήμα με τη φύση, καλλιεργώντας λαχανικά στις βεράντες, «πρασινίζοντας» τις αυλές τους. «Μπορούμε να γίνουμε περισσότεροι, όχι για να καλύψουμε πλήρως τις διατροφικές μας ανάγκες, αλλά κυρίως για να ανακαλύψουμε ένα διαφορετικό μοντέλο ζωής και σκέψης», συμπληρώνει ο κ. Πληθάρας.

Τα οφέλη της καλλιέργειας λαχανόκηπων

- Μας βοηθά να κατανοήσουμε πώς παράγονται τα τρόφιμα και να οδηγηθούμε στην υιοθέτηση ενός πιο υγιεινού διατροφικού μοντέλου. Σήμερα, στην Ελλάδα που καταλαμβάνει την 1η θέση στην ΕΕ στην παιδική παχυσαρκία, κάτι τέτοιο μπορεί να αποδειχθεί θαυματουργό.

- Μας φέρνει πιο κοντά στην φύση και τις λειτουργίες της, κάτι που εμείς – οι άνθρωποι της πόλης- έχουμε ξεχάσει.

- Αποκτάμε ένα χόμπι υγιές και ψυχοθεραπευτικό, που βοηθά να βελτιώσουμε την σωματική και ψυχική μας υγεία.

- Γεμίζουμε με ικανοποίηση για τα επιτεύγματά μας

- Συνεισφέρει στην εκπαίδευση των παιδιών και συντελεί στην "απεξάρτησή" τους από την τηλεόραση και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια.

- Συμβάλλει στη διαφύλαξη σπόρων παραδοσιακών ποικιλιών, που κινδυνεύουν να χαθούν.
- Οδηγεί στη βελτίωση της ποιότητας του μικροκλίματος και ομορφαίνει τον δημόσιο χώρο.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο penna.gr

Τελευταία τροποποίηση στις 10:03 - 18 Ιουν 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.