ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα "ματωμένα" φορέματα

10:15 - 20 Ιουν 2015 | Trends
Τα "ματωμένα" φορέματα
Aιωρούνται στο γήπεδο της Πρίστινα σαν υπομνήσεις σωμάτων που βίωσαν το βασανιστήριο της σεξουαλικής κακοποίησης. 5.000 φορέματα και φούστες. Πολύχρωμα, καθημερινά, γιορτινά, ακόμη και νυφικά. Απομεινάρια μιας ζωής που υπήρξε κι αργότερα πληγώθηκε τόσο ώστε γέμισε απουσία και σιωπή. Τα ενδύματα φέρουν πάνω τους μηνύματα, σαν κι εκείνο που πάνω στο πορφυρό κόκκινο σατέν γράφει: «Αυτό το φόρεμα έχει μια πικρή ιστορία».

Η δημιουργία της καλλιτέχνιδoς Αλκέτα Τζάφα Μρίπα με τίτλο «Σε σκέφτομαι» είναι μια συμβολική μπουγάδα που δεν ξεπλένει την ντροπή των βιαστών, αλλά κραυγάζει κατά της σεξουαλικής βίας σαν όπλο πολέμου και εξαγνίζει το δράμα των χιλιάδων γυναικών του Κοσόβου που βιάστηκαν και κακοποιήθηκαν στη διάρκεια της σερβο-κοσοβάρικης σύρραξης.

«Είναι ένα ελάχιστο δείγμα αλληλεγγύης για τα θύματα και όσες επέζησαν από τη σεξουαλική βία στη διάρκεια του πολέμου, ένα μήνυμα ότι η ντροπή δεν είναι δική τους αλλά των βιαστών κι όσων τους επέτρεψαν να εγκληματήσουν σε βάρος τους», δήλωσε η Τζάφα Μρίπα στο AP.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο penna.gr

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.