ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δεν φταίει ο διεφθαρμένος, φταίει η... τεστοστερόνη

09:54 - 24 Ιουν 2015 | Trends
Δεν φταίει ο διεφθαρμένος, φταίει η... τεστοστερόνη
Την απόλυτη δικαιολογία έχουν πλέον οι άνδρες με εξουσία στα χέρια τους, οι οποίοι σύμφωνα με επιστημονική έρευνα είναι πιο επιρρεπείς στη διαφθορά λόγω... τεστοστερόνης. Μπορεί να αρχίσετε να τους βλέπετε πλέον με μια συμπάθεια γιατί η επιστήμη υποστηρίζει ότι δεν ευθύνονται εκείνοι για τη συμπεριφορά τους, αλλά οι ορμόνες...

Σύμφωνα με μια ομάδα ερευνητών από την Ελβετία, επικεφαλής της οποίας είναι ο ελληνικής καταγωγής Τζον Αντωνάκης, η διαφθορά αποτελεί μια φυσική προδιάθεση η οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τα επίπεδα τεστοστερόνης στον ανδρικό οργανισμό.
Πώς έγινε η έρευνα;

Η ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Λωζάνης, με επικεφαλής τον καθηγητή Τζ. Αντωνάκη, επέλεξαν τυχαία 718 φοιτητές Διοίκησης Επιχειρήσεων για τη μελέτη τους. Ζήτησαν από τους εθελοντές να παίξουν δύο διαφορετικές εκδοχές ενός κλασικού κοινωνικού πειράματος, γνωστό ως «το παιχνίδι του δικτάτορα».

Στην πρώτη παραλλαγή, οι 162 τυχαία επιλεγέντες φοιτητές πήραν το ρόλο του «ηγέτη» και κάθε ένας από αυτούς είχε από έναν έως τρεις «ακόλουθους».

Στη συνέχεια, οι ερευνητές έδωσαν στους ηγέτες μια ποσότητα χρημάτων και τους ζήτησαν να τα διανείμουν στην ομάδα τους κατά βούληση.

Όσοι είχαν μεγαλύτερη αυλή, δηλαδή περισσότερους ακολούθους - και κατά συνέπεια αυξημένη εξουσία - διαπιστώθηκε ότι ήταν πιο πιθανό να κρατήσουν μεγαλύτερο μερίδιο των χρημάτων για τον εαυτό τους.

Διαβάστε περισσότερα στο penna.gr

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.