ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πλατυποδία στα παιδιά

11:04 - 03 Ιουλ 2016 | Trends
Πλατυποδία στα παιδιά
Μια από τις πιο συνηθισμένες κατηγορίες εμφανών (ή λιγότερο εμφανών) παραμορφώσεων στα παιδιά οι οποίες ανησυχούν τους γονείς και τους οδηγούν στον ορθοπαιδικό για περαιτέρω έλεγχο, είναι οι παραμορφώσεις των ποδιών και ιδιαίτερα των άκρων ποδών.

Χαρακτηριστικό και πλέον κοινό παράδειγμα αποτελεί η πλατυποδία που αρκετά συχνά συνοδεύονται από κάποιους ‘μύθους’, τους οποίους θα προσπαθήσουμε να διαλευκάνουμε στην προσπάθεια να αφαιρέσουμε από τους γονείς και τα παιδιά τόσο τις περιττές ‘ανησυχίες’ όσο και –συχνότατα- τα περιττά έξοδα.

Η πλατυποδία είναι η ελάττωση του ύψους (έως και πλήρης εξάλειψη) της ποδικής καμάρας. Ουσιαστικά αυξάνεται η επιφάνεια επαφής του πέλματος με το υπόδημα ή το έδαφος. Διακρίνουμε δυο μεγάλες κατηγορίες, την Χαλαρή (ή ‘Φυσιολογική’) και τη Δύσκαμπτη Πλατυποδία.

Α) Η χαλαρή πλατυποδία αποτελεί τη συνηθέστερη μορφή, εμφανίζεται ‘φυσιολογικά’ σχεδόν σε όλα τα νεογνά, σε πάρα πολλά παιδία και παραμένει σε ένα ποσοστό περίπου 15% των ενηλίκων. Οφείλεται κυρίως στη φυσιολογική ύπαρξη λίπους στο πέλμα των νεογνών αλλά και στην χαλαρότητα που έχουν οι σύνδεσμοι και οι αρθρώσεις τους στο πλαίσιο της μη ολοκληρωμένης σκελετικής τους ανάπτυξης. Εμφανίζεται συχνά μέσα στην οικογένεια (συνήθως ένας από τους δυο γονείς) αλλά και σε παχύσαρκα παιδία ή παιδιά που ‘εκ κατασκευής’ έχουν πιο χαλαρές αρθρώσεις από τα υπόλοιπα, τουλάχιστον στα πρώτα στάδια της ανάπτυξής τους.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο mamamia.gr

Τελευταία τροποποίηση στις 10:24 - 03 Ιουλ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.