ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Φάροι, οι σιωπηλοί προστάτες των θαλασσών

09:57 - 28 Ιουλ 2016 | Trends
Φάροι, οι σιωπηλοί προστάτες των θαλασσών
Πέτρινα μνημεία της θάλασσας, λαϊκά αρχιτεκτονικά αριστουργήματα, στέκουν εκεί ψηλά αγέρωχα και μοναχικά, υπομένοντας τις δυσκολίες της φύσης, αγναντεύοντας και φωτίζοντας τον δρόμο των καραβιών, μετατρέποντας τον ελληνικό θαλάσσιο χώρο σε ένα χώρο ασφάλειας και οικειότητας.

Παράξενη και γοητευτική η ιστορία των φάρων με τις απαρχές τους να βρίσκονται στα ομηρικά χρόνια. Όπως αναφέρει ο Όμηρος στην Ιλιάδα, προσπαθούσε να υπάρξει επικοινωνία με τη στεριά μέσω φωτιάς τη νύχτα. Οι αρχαιότεροι φάροι ήταν ελληνικοί: στο Σίγειο της Τρωάδας, στο σημερινό Γενή Σεχίρ, ανάμεσα στη Σκιάθο και τη Μαγνησία στον ύφαλο Μήρμυκα, στον Πειραιά, στη Σμύρνη, στην Κόρινθο και αλλού.

Οι φάροι πάντα ασκούσαν μια ιδιαίτερη γοητεία στους ανθρώπους, είτε ήταν στεριανοί είτε θαλασσινοί. Δεν έχουν μόνο ενδιαφέρον σαν αρχιτεκτονικά κτίσματα αλλά σημαντικότερος είναι ο συμβολικός τους χαρακτήρας. Για τους στεριανούς είναι το σύμβολο της απομόνωσης και της μοναξιάς ενώ για τους ταξιδευτές είναι το σύμβολο της ελπίδας και της προστασίας για τον προσανατολισμό τους και την σωστή ρότα τους.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο penna.gr

Τελευταία τροποποίηση στις 10:10 - 28 Ιουλ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.