ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Από το άζυμο ψωμί... στα σύγχρονα καρβέλια

07:12 - 12 Αυγ 2020 | Trends
Από το άζυμο ψωμί... στα σύγχρονα καρβέλια
Ταξιδεύουμε 30.000 χρόνια πριν όταν η ιστορία του ψωμιού στην Ευρώπη ξεκινά να γράφεται με μαύρο μελάνι. Οι πρώτες πληροφορίες έκαναν λόγο για μια εκδοχή πάστας σιτηρών, φτιαγμένης από καβουρδισμένους και αλεσμένους κόκκους δημητριακών και νερού που μπορεί να προέκυψε τυχαία κατά το μαγείρεμα ή και σκόπιμα μετά από πειραματισμό με αλεύρι ολικής αλέσεως και νερό. Το πιο πιθανό είναι να ήταν άζυμο.

Τα δημητριακά κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής ήταν μια από τις πολλές πηγές τροφίμων καθώς η δίαιτα των Ευρωπαίων βασιζόταν κυρίως σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης. Τόσο τα δημητριακά όσο και το ψωμί έγιναν βασική τροφή στη Νεολιθική εποχή, περίπου 10.000 χρόνια πριν, όταν το σιτάρι και το κριθάρι ήταν ανάμεσα στα πρώτα φυτά που καλλιεργήθηκαν. Η καλλιέργειά τους εξαπλώθηκε από τη Νοτιοδυτική Ασία στην Ευρώπη, τη Βόρειο Αφρική και την Ινδική χερσόνησο και έδωσε τη δυνατότητα στους ανθρώπους να γίνουν αγρότες και όχι κυνηγοί και τροφοσυλλέκτες.

Διαβάστε περισσότερα στο penna.gr

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.