ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μόνα Λίζα: 10 «μυστικά» για τον πιο διάσημο πίνακα του Λεονάρντο Ντα Βίντσι

17:20 - 03 Νοε 2021 | Trends
Μόνα Λίζα: 10 «μυστικά» για τον πιο διάσημο πίνακα του Λεονάρντο Ντα Βίντσι
Σαν σήμερα, 518 χρόνια πριν, ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι ξεκίνησε να φιλοτεχνεί ένα πορτρέτο γνωστό ως Μόνα Λίζα, το οποίο 5 αιώνες μετά έμελλε να θεωρείται το πιο διάσημο έργο τέχνης του πλανήτη. Ποια είναι όμως 10 πράγματα που δεν ξέραμε για την ιστορία του αριστουργηματικού πίνακα;

Η Μόνα Λίζα, γνωστή και ως Τζιοκόντα, θεωρείται το πιο διάσημο έργο ζωγραφικής του πλανήτη. Όταν στις 3 Νοεμβρίου του 1503 ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι κλήθηκε να φιλοτεχνήσει το πορτρέτο της Λίζα Γκεραρντίνι, κανείς δεν πίστευε πως αυτό τελικά θα γινόταν από τα πιο αινιγματικά και δημοφιλή έργα τέχνης στην ιστορία.

Ο πλούσιος έμπορος ρούχων από την Βενετία, Φρανσέσκο ντελ Τζιοκόντο, ζήτησε στις 3 Νοεμβρίου από τον Λεονάρντο Ντα Βίντσι να επιμεληθεί ένα απλό πορτρέτο της γυναίκας του. Ο Λεονάρντο ξεκίνησε να το ζωγραφίζει το 1503 στην Φλωρεντία και μετά από τέσσερα χρόνια το έργο του ήταν ακόμα ημιτελές. Έχοντας μετανιώσει που είχε αφήσει το έργο στην τύχη του, όταν εγκαταστάθηκε στην Γαλλία, στο πλευρό του Φραγκίσκου Α’ το 1516, συνέχισε να το φιλοτεχνεί, μέχρι που το ολοκλήρωσε το 1519, λίγο πριν αφήσει την τελευταία του πνοή.

Διαβάστε περισσότερα στο monopoli.gr

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.