ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Έφυγε ο "πατριάρχης" των μπάρμαν Φώτης Κρικζώνης του "17" Κύριο

21:54 - 05 Φεβ 2023 | Trends
Έφυγε ο "πατριάρχης" των μπάρμαν Φώτης Κρικζώνης του "17"
Το Σάββατο το μεσημέρι απεβίωσε ο Φώτης Κρικζώνης, ο θεωρούμενος από πολλούς ώς ο "πατριάρχης" των μπάρμαν της Αθήνας, σε ηλικία 91 ετών.

Ο Κρικζώνης είχε γεννηθεί στη Ρεντίνα Καρδίτσας και κατέβηκε στην Αθήνα αντιμετωπίζοντας συνθήκες απίστευτης φτώχειας εκείνη την εποχή. Σκληρά εργαζόμενος όλη του τη ζωή, έμαθε την τέχνη του μπάρμαν και των κοκτέηλ και το 1957 άνοιξε το μπάρ στο νούμερο 17 της οδού Βουκουρεστίου το οποίο λειτουργούσε ώς λέσχη μόνο για μέλη με το όνομα Αμφικτύων προκειμένου να υπάρχει έλγχος στους θαμώνες.

Τελικά το Αμφικτύων ξεχάστηκε και έμεινε το 17, ένα μπάρ από το οποίο παρέλασαν όλες οι μεγάλες προσωπικότητες επί πολλές δεκαετίες. Στέκι ηθοποιών και ανθρώπων του πνεύματος, "δεύτερο γραφείο" πολλών δημοσιογράφων, τόπος συγκέντρωσης πολιτικών, επιχειρηματιών, εφοπλιστών και ... κατασκόπων. Μεταξύ των θαμώνων που σύχναζαν στο 17 ήταν σχεδόν όλοι οι πολιτικοί, εκδότες και δημοσιογράφοι αλλά πέρασαν από εκεί και πολλές διασημότητες όπως ο Ωνάσης, ο Νιάρχος, η Τζάκι Κέννεντι, ο Σινάτρα, η Σοφία Λόρεν, ο Μάρλον Μπράντο και άλλοι.Το 1990 το 17 μεταφέρθηκε στην οδό Αμερικής όπου λειτουργεί και σήμερα.

Ο Φώτης Κρικζώνης, δημιούργησε κατοχυρωμένα διεθνώς κοκτέηλ, έγραψε βιβλία με συνταγές για κοκτέηλ αλλά και δυο βιβλία με τις αναμνήσεις του και ο ίδιος συχνά αφηγείτο στους πελάτες του μοναδικές ιστορίες που είχε ζήσει πίσω από την στρογγυλή μπάρα του 17. Ήταν πίσω από το μπαρ μέχρι τα βαθειά γεράματα του και συντήρσε το θρύλο αυτού του ιστορικού μπαρ επί 6 δεκαετίες. Στην δουλειά τον έχουν ήδη διαδεχθεί τα τελευταία χρόνια οι γιοί του Λάμπρος και Μιχάλης. Η κηδεία του Φώτη Κρικζώνη θα γίνει την Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου στις 12 το μεσημέρι από την εκκλησία της Παναγιάς Παντοβασίλισσας στη Ραφήνα, όπου πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής του.

Τελευταία τροποποίηση στις 22:41 - 05 Φεβ 2023
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.