ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ενεση Κεφαλαίων στην Ιδιωτική Περίθαλψη

11:52 - 20 Ιουλ 2006 | ΥΓΕΙΑ
Με λεπτές χειρουργικές επεμβάσεις μοιάζουν οι εξελίξεις που σημειώνονται το τελευταίο διάστημα στον κλάδο της υγείας και ειδικότερα στα ιδιωτικά θεραπευτήρια της χώρας. Οι δυσθεώρητες επενδύσεις που κάθε τόσο απαιτούνται σε υποδομή και κυρίως ιατρικά μηχανήματα έχουν οδηγήσει τις διοικήσεις των ιδιωτικών κλινικών και μαιευτηρίων σε μία διαρκή αναζήτηση κεφαλαίων.

Της Δέσποινας Καραγιαννοπούλου

Με λεπτές χειρουργικές επεμβάσεις μοιάζουν οι εξελίξεις που σημειώνονται το τελευταίο διάστημα στον κλάδο της υγείας και ειδικότερα στα ιδιωτικά θεραπευτήρια της χώρας. Οι δυσθεώρητες επενδύσεις που κάθε τόσο απαιτούνται σε υποδομή και κυρίως ιατρικά μηχανήματα έχουν οδηγήσει τις διοικήσεις των ιδιωτικών κλινικών και μαιευτηρίων σε μία διαρκή αναζήτηση κεφαλαίων. Παρά το ότι πρόκειται για μία αγορά που το μέγεθος της ακολουθεί σταθερά ανοδική πορεία από έτος σε έτος σε ποσοστό 5%-7%, η αύξηση αυτή δεν μπορεί να καλύψει τις δυσανάλογα μεγαλύτερες επενδύσεις που απαιτούνται για την υλοποίηση των όποιων στρατηγικών σχεδιασμών. Γεγονός που ευθύνεται και για τις συζητήσεις που έχουν ξεκινήσει οι επικεφαλής των ιδιωτικών θεραπευτηρίων με θεσμικούς επενδυτές της Ελλάδας ή του εξωτερικού προκειμένου να εξευρεθεί μία «φόρμουλα» για σύμπραξηδυνάμεων που θα ανοίξει αυτόματα και την στρόφιγγα για νέο χρήμα.

 

Το σίγουρο είναι ότι οι συζητήσεις αυτές ανοίγουν ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της ιδιωτικής περίθαλψης όπου ιατροί και επιχειρηματίες ξεκινούν πια να συμβιώνουν μαζί. Συμβίωση που ήδη έχει κάνει την εμφάνισή της με την είσοδο της Marfin στο μετοχικό κεφάλαιο του Υγεία, αλλά και πιο παλιά με την δημιουργία του ομίλου του Ιατρικού όχι από γιατρούς αλλά από επιχειρηματίες επιβεβαιώνοντας ότι όλα είναι δυνατά. Οι τελευταίες εξελίξεις λοιπόν για τους τέσσερις μεγαλύτερους ομίλους ιδιωτικής υγείας στην χώρα έχουν ως εξής:


ΥΓΕΙΑ

 Κεφάλαια ύψους 560 εκ. ευρώ για νέες στρατηγικές συμμαχίες στοχεύει να αντλήσει η κλινική Υγεία μέσω της αύξησης του κεφαλαίου της με μετρητά αλλά και τηςέκδοσης δύο ομολογιακών δανείων Η αύξηση με μετρητά θα γίνει με μερική παραίτηση των παλαιών μετόχων από το δικαίωμα προτίμησης ώστε προσωπικό και ιατροί να μπορέσουν να αποκτήσουν μετοχές.Μετοχές αναμένεται να δοθούν και σε γιατρούς που θα πάρουν μεταγραφή στο Υγεία μέσω της αύξησης  σε μια περίοδο μάλιστα που το θεραπευτήριο ενισχύεται σημαντικά με μεταγραφές από όλη την αγορά.

Η περαιτέρω μετοχοποίηση του Υγεία προς τους γιατρούς, που αποτελούν τη σπονδυλική του στήλη, αποτέλεσε μία από τις προγραμματικές διακηρύξεις της Marfin Capital όταν εισήλθε στο μετοχικό του κεφάλαιο, ενώ πάγια πρακτική των private equity funds είναι να παρέχουν μέσω αξιόλογων μετοχικών πακέτων περαιτέρω κίνητρα αποδοτικότητας στο management team που τρέχει την επένδυσή τους.

Η κατά την κρίση του Διοικητικού Συμβουλίου έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο μερικής παραίτησης από το δικαίωμα προτίμησης που αφορά πιθανότατα την πρώην βασική μέτοχο του Υγεία κ. Ι. Αρβανίτη, η οποία διατηρεί ένα 23,8% του μετοχικού του κεφαλαίου, ενώ ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο παραίτησης και της Marfin Capital από μέρος των δικαιωμάτων που της αναλογούν. Με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων προβλέπεται να εκδοθεί και το μετατρέψιμο ομολογιακό, διαπραγματεύσιμο στο Χ.Α., με ανοιχτό το ενδεχόμενο και πάλι μερικής παραίτησης προκειμένου ένα μέρος του να κατευθυνθεί σε γιατρούς μετόχους του Μητέρα, οι οποίοι θα αποκτήσουν μετοχές με αντάλλαγμα την εισφορά μετοχών της κλινικής Μητέρα.

Αν αυτό ισχύσει τότε αναμένεται να αλλάξει η συσχέτιση της συμμετοχής του Υγεία στο Μητέρα και ενδεχομένως και στο Λητώ, καθώς η εισηγμένη θα αποκτήσει την δυνατότητα να ενισχύσει τη συμμετοχή της στο «Μητέρα» και πιθανώς να αποκτήσει απευθείας θέση στο «Λητώ». Ηδη το «Μητέρα» στο οποίο συμμετέχει το Υγεία (με 24,84%) ελέγχει περίπου το 33%του μετοχικού κεφαλαίου του μαιευτηρίου Λητώ.

Η διοίκηση της εταιρείας εκτιμά ότι με την ενίσχυση της ταμειακής ρευστότητας της θα επιτευχθεί σημαντική μείωση του κόστους λειτουργίας όχι μόνο λόγω μείωσης του κόστους εξυπηρέτησης (τόκων) δανεισμού αλλά και λόγω της σημαντικής μείωσης του κόστους προμηθειών απόκτησης των υλικών. Σήμερα οι προμηθευτές εξοφλούνται κατά μέσο όρο με καθυστέρηση 4 μηνών και οι προμηθε

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.