ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Υπηρεσίες υγείας: Διψήφιοι ρυθμοί ανόδου της αξίας, κερδοφόρες οι 7 στις 10 επιχειρήσεις

14:02 - 19 Σεπ 2006 | ΥΓΕΙΑ
Η αναπτυξιακή πορεία του κλάδου των υπηρεσιών υγείας, συνεχίστηκε και κατά τη χρήση 2005, με την αξία της αγοράς να διαμορφώνεται σε 1,34 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 12,2% έναντι του 2004, σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλλεξε η Hellastat.

Το πλαίσιο ανάπτυξης του κλάδου διαμορφώθηκε από μια σειρά ρυθμιστικών, τεχνολογικών, δημογραφικών, αλλά και αμιγώς επιχειρηματικών παραγόντων.

Ειδικότερα αναφέρονται:
 Η απελευθέρωση της αγοράς παροχής υπηρεσιών υγείας, που έθεσε τους όρους της επιχειρηματικής δραστηριοποίησης, σε ένα περιβάλλον που ο δημόσιος τομέας παραδοσιακά εμφανίζει αδυναμίες ανταπόκρισης
 Η διάδοση των ιδιωτικών ασφαλιστήριων συμβολαίων ιατροφαρμακευτικής κάλυψης
 Η εισαγωγή νέων ιατρικών μεθόδων στην διάγνωση, τη χειρουργική και την περίθαλψη, εξελίξεις που συνεπάγονται την ανάγκη αυξημένων επενδύσεων
 Η άνοδος του βιοτικού επιπέδου
 Η γήρανση του πληθυσμού.

Παράλληλα, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη τα επενδυτικά προγράμματα των ιδιωτικών ομίλων στον τομέα της ανανέωσης και απόκτησης σύγχρονου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, επέκτασης εγκαταστάσεων, εξαγοράς μικρότερων περιφερειακών κλινικών και ίδρυσης κλινικών και διαγνωστικών κέντρων σε επαρχιακές πόλεις και σε αγορές του εξωτερικού.

Ειδικότερα, ο ανταγωνισμός στον επιχειρηματικό στίβο επικεντρώνεται σε:
 εμπλουτισμό των παρεχόμενων υπηρεσιών, αλλά και της ταχύτητας ανταπόκρισης, με επέκταση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων για στέγαση νέων τμημάτων (αρκετοί όμιλοι περιλαμβάνουν, εκτός από γενικές κλινικές, τμήματα μαιευτικής κλινικής, αλλά και διαγνωστικά κέντρα),
 αναβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών μέσω υιοθέτησης στρατηγικών πελατοκεντρικής προσέγγισης (π.χ. έμφαση στους χώρους νοσηλείας με προσανατολισμό στην παροχή ξενοδοχειακών υπηρεσιών),
 γεωγραφική εξάπλωση, με την εξαγορά μικρότερων περιφερειακών μονάδων, αλλά και στη διείσδυση σε αγορές του εξωτερικού (κυρίως  Βαλκάνια και Ανατολική Ευρώπη),
 αντικατάσταση του παλαιότερου εξοπλισμού με αναβαθμισμένα μηχανήματα, π.χ. βιοϊατρικής τεχνολογίας,
 επιλογή εξειδικευμένου και κατάλληλα καταρτισμένου ιατρικού-επιστημονικού και νοσηλευτικού προσωπικού, με εφαρμογή προγραμμάτων εκπαίδευσης,
 συνεργασία με ασφαλιστικές εταιρείες και ταμεία για την κάλυψη νοσηλείων μεγαλύτερου εύρους ασθενών, με έμφαση στον ανασχεδιασμό των παροχών.

Βελτίωση οικονομικών μεγεθών το 2005

Η αξία της αγοράς εξακολούθησε να αναπτύσσεται με υψηλούς ρυθμούς και το 2005 (12,18%, στα 1,34 δισ.), αν και με τάση ελαφριάς επιβράδυνσης (13,94% το 2004). Ο κλάδος παρουσιάζει αυξημένη συγκέντρωση, με τους 10 μεγαλύτερους παίκτες να κατέχουν το 58% περίπου της αγοράς.

Η πλειοψηφία των επιχειρήσεων του κλάδοι –οι 6 στις 10- πραγματοποίησε υψηλότερες πωλήσεις κατά το 2005, γεγονός που διαμόρφωσε τη μέση μεταβολή στο 6%. Η οριακά μικρότερη μέση μεταβολή 3ετίας (5,5%) υποδεικνύει τη δυνατότητα του κλάδου για ακόμα μεγαλύτερη ανάπτυξη.

Τα προ φόρων κέρδη του κλάδου διαμορφώθηκαν στο ύψος των 108,53 εκατ., σημειώνοντας αξιοσημείωτη άνοδο κατά 22,4% (19,9% την περίοδο 04/03), γεγονός που οφείλεται στη σημαντική βελτίωση του αντίστοιχου περιθωρίου κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες, από 8,9% το 2004 σε 10,9% το 2005.

Επισημαίνεται ότι η ελκυστική αυτή εικόνα οφείλεται στις 20 μεγαλύτερες εταιρείες, οι οποίες, αυξάνοντας την κερδοφορία τους σχεδόν κατά 40%, συγκεντρώνουν το 66% των συνολικών κερδών, ισχυροποιώντας τη θέση τους από το 2004, όταν και κατείχαν το 58% των κερδών του κλάδου. Σε αυτή την τάση συντελεί και η οριακή κάμψη της κερδοφορίας των μικρότερων μονάδων (-0,9%), δείγμα της αδυναμίας τους να ανταποκριθούν στο γιγαντισμό των μεγάλων παικτών.
 
Η κυκλοφοριακή ταχύτητα των συνολικών κεφαλαίων παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, οριακά μειωμένη έναντι του 2004 (1,05 από 1,08).

Το περιθώριο λειτουργικής κερδοφορίας διαγράφει μια διαχρονικά πτωτική πορεία (από 17,7% το 2003 σε 16,4% το 2005), ωστόσο εξακολουθεί να αποτελεί ένα από τα υψηλό-τερα μεταξύ του συνόλου των κλάδων της οικονομίας.

Η αποδοτικότητα των επενδεδυμένων κεφαλαίων ανέρχεται από 23,5% το 2004 στο αρκετά υψηλότερο 26,8

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.