ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Έμφραγμα» στον κλάδο της Υγείας

01:01 - 08 Μαρ 2013 | ΥΓΕΙΑ
«Έμφραγμα» στον κλάδο της Υγείας
Έντονες πιέσεις ασκεί η τρόικα και οι φαρμακοβιομηχανίες ώστε να επισπευσθεί η διαδικασία εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων χρεών των νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ.

Σε μια μαραθώνια συνάντηση εκπροσώπων της τρόικας με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας ζητήθηκαν να μπουν αυστηρά χρονοδιαγράμματα στην αποπληρωμή οφειλών που βυθίζουν τις φαρμακοβιομηχανίες, εγχώριες και πολυεθνικές. Τις προηγούμενες ημέρες πάντως στελέχη των εταιριών,ειδικά πολυεθνικών, ζήτησαν την παρέμβαση της τρόικας, ώστε να σταματήσει αυτή η διαδικασία συσσώρευσης χρεών. Μάλιστα καθώς πολλές βιομηχανίες είναι γερμανικών συμφερόντων το θέμα παίρνει και σημαντικές πολιτικές διαστάσεις.

Η ελληνική πλευρά, πάντως, δεσμεύτηκε ότι έως το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2013, θα έχουν εξοφληθεί όλες οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, ενώ αποφασίστηκε η σύσταση ειδικής επιτροπής από στελέχη του υπουργείου και του ΕΟΠΥΥ που θα παρακολουθεί από κοντά το θέμα. Σημειώνεται ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ανέρχονται σε 2 δισεκατομμύρια ευρώ περίπου, γεγονός που έχει οδηγήσει πολλές εταιρίες φαρμάκου σε κλεφτοπόλεμο με το υπουργείο. Οι ίδιες έχουν στείλει τα σχετικά μηνύματα εδώ και καιρό τόσο στους δανειστές όσο και στο υπουργείο, με αποσύρσεις φαρμάκων, καθώς βλέπουν από τη μια να μην καταβάλλονται οφειλόμενα κι από την άλλη να τιμολογούνται φάρμακα σε χαμηλές τιμές συμπαρασύροντας τις αντίστοιχες τιμολογήσεις και σε άλλες χώρες, που χρησιμοποιούν την Ελλάδα ως σημείο αναφοράς.

Τελευταία τροποποίηση στις 13:59 - 08 Μαρ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.