ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΟΠΥΥ: Πως πληρώνουν οι ασφαλισμένοι τα φάρμακά τους

11:24 - 03 Απρ 2013 | ΥΓΕΙΑ
Πως πληρώνουν τα φάρμακα τους οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ με το νέο τρόπο αποζημίωσης των φαρμάκων από τα ασφαλιστικά ταμεία;

Καταρχήν πρέπει να διευκρινίσουμε ότι πλέον τα φάρμακα έχουν διπλή τιμή: Την ασφαλιστική τιμή, που καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ, και τη λιανική τιμή, που δόθηκε με την έγκριση του φαρμάκου.

 

Με το νέο σύστημα, ο ΕΟΠΥΥ καλύπτει το κόστος της ασφαλιστικής τιμής του φαρμάκου, είτε πρόκειται για πρωτότυπο, είτε για γενόσημο. Από την πλευρά τους οι ασφαλισμένοι μπορούν να επιλέξουν κάποιο άλλο ακριβότερο φάρμακο της ίδιας θεραπευτικής κατηγορίας, ωστόσο για αυτό επιβαρύνονται με συμμετοχή. Έτσι αν ο ασφαλισμένος επιλέξει πιο ακριβό φάρμακο, τότε ο ΕΟΠΥΥ θα καλύπτει κατά το ήμισυ τη διαφορά στο κόστος και το υπόλοιπο μισό θα το πληρώνει ο ασφαλισμένος.

 

Εάν ένα φάρμακο για παράδειγμα έχει ασφαλιστική τιμή 5 ευρώ και λιανική τιμή στα 10 ευρώ, τότε ο ασθενής θα πρέπει να καταβάλει και το 25% της συμμετοχής στην ασφαλιστική τιμή, αλλά και επιπλέον το 50% από τα 5 ευρώ της διαφοράς ανάμεσα σε λιανική και ασφαλιστική τιμή.

 

Ομαδοποίηση των δραστικών ουσιών

 

Επιπλέον, η νέα λίστα του ΕΟΠΥΥ ομαδοποιεί δραστικές ουσίες που ανήκουν στην ίδια θεραπευτική κατηγορία και προβλέπει μία τιμή αποζημίωσηςfarmaka300 030413 ανά θεραπευτική κατηγορία, η οποία υπολογίζεται ανάλογα με την ημερήσια δόση που χρειάζεται ο ασθενής.

 

Έτσι ο ασφαλισμένος θα μπορεί να αποφασίζει αν θέλει να πάρει το φθηνότερο φάρμακο από την κατηγορία που έχει υποδείξει ο θεράπων ιατρός και άρα η όποια επιβάρυνση στη συμμετοχή του κρίνεται από τον ίδιο.

 

Πλήρης κάλυψη για 180 φάρμακα

 

Πλήρης κάλυψη από τον ΕΟΠΥΥ προβλέπεται μόνο για 180 αντικαρκινικά και αντιβιοτικά σκευάσματα. Η νέα θετική λίστα εκτιμάται ότι θα συμβάλει στην περαιτέρω εξοικονόμηση της δαπάνης για τα φάρμακα, ενώ σκοπός είναι να δίνει κίνητρα για την αύξηση της κατανάλωσης των γενοσήμων φαρμάκων, βάσει της πολιτικής εξορθολογισμού των δαπανών.

 

Απαραίτητη προϋπόθεση εντούτοις για την επιτυχή εφαρμογή της νέας θετικής λίστας θα είναι η συχνή επικαιροποίησή της με νέες θεραπείες βάσει αντικειμενικών κριτηρίων και ο επαναπροσδιορισμός των τιμών αποζημίωσης.

 

Έλλη Κομνηνού

 

Τελευταία τροποποίηση στις 11:52 - 03 Απρ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.