ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στοιχεία σοκ από έρευνα στο χώρο της Υγείας

13:53 - 25 Απρ 2013 | ΥΓΕΙΑ
Μεγάλες περικοπές έχουν σημειωθεί στη Συνολική Δαπάνη Υγείας την περίοδο 2009 - 2011, σύμφωνα με έρευνα του καθηγητή κ.Λ.Λιαρόπουλου και της ομάδας του.

Σύμφωνα με το iatropedia.gr,  τα δεδομένα που προκύπτουν με το νέο σύστημα μέτρησης των δαπανών υγείας που δημιούργησε ο καθηγητής Λ.Λιαρόπουλος και η ομάδα του, τα νοικοκυριά χρηματοδοτούν σε μεγάλο βαθμό τους παρόχους εξωνοσοκομειακης φροντίδας, με το μεγαλύτερο να κατευθύνεται στους οδοντιάτρους. Γενικά, ο τομέας της κοινωνικής ασφάλισης σηκώνει μόλις το 1/4 του συνολικού βάρους της εξωνοσοκομειακής φροντίδας.

 
Είναι ενδεικτικό ότι στο διάστημα 2009 - 2011, το ΑΕΠ μειώθηκε κατά €22,6 δις (ή 9,8%), ενώ η Συνολική Δαπάνη Υγείας ΣΔΥ μειώθηκε κατά €4,4 δις (ή 18,9%). 
Έτσι, από μηχανή «ανάπτυξης», η υγεία μεταβλήθηκε σε εργαλείο δημοσιονομικής εξυγίανσης. «Αν η προηγούμενη διόγκωση οφείλονταν σε σπατάλη και διαφθορά, αυτή είναι καλή εξέλιξη. Αν όμως η μείωση της δαπάνης είναι «άρνηση υπηρεσίας» λόγω υποχρηματοδότησης, τα αποτελέσματα μπορεί να είναι αρνητικά για το επίπεδο της υγείας του ελληνικού λαού» σημειώνει ο καθηγητής κ.Λιαρόπουλος.
 
Η εξέλιξη της δαπάνης κατά κατηγορία υπηρεσιών Υγείας:
 
• Οι δύο κύριες κατηγορίες της δαπάνης υγείας είναι η ενδονοσοκομειακή και η φαρμακευτική με την πρώτη να υπερέχει σταθερά και με αυξητική τάση. 
 
• Μεταξύ του 2005 και του 2009, η διαφορά της ενδονοσοκομειακής δαπάνης από τη φαρμακευτική αυξήθηκε από €1 δις σε  περίπου €2 δις, λόγω και της αύξησης ορισμένων ιατρικών μισθολογίων και κάποιων λειτουργικών δαπανών στα δημόσια νοσοκομεία. 
 
• Αντίθετα, η εξωνοσοκομειακή φροντίδα (στην οποία περικλείεται και η διαγνωστική – εργαστηριακή) δείχνει σαφή υποχώρηση. Ενώ το 2005 υπερέχει σε σχέση με τη νοσοκομειακή κατά €600 εκ, το 2009 υστερεί κατά €2 δις. Στην κατηγορία αυτή εντάσσεται το μεγαλύτερο μέρος της δαπάνης που αναφέρεται στη δευτερογενή πρόληψη η οποία σχετίζεται με τη διαμόρφωση της νοσηρότητας στη χώρα. 
 
Διαβάστε επίσης:
 

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.