ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αλλαγή χρήσης σε νοσοκομεία της Αττικής - το Σεπτέμβριο ο πόλεμος για τα ΜΗΣΥΦΑ

08:05 - 19 Ιουλ 2013 | ΥΓΕΙΑ
Αλλαγή χρήσης σε νοσοκομεία της Αττικής - το Σεπτέμβριο ο πόλεμος για τα ΜΗΣΥΦΑ
5 με 6 νοσηλευτήρια στην Αττική αναμένεται να αλλάξουν χαρακτήρα στο πλαίσιο της αναδιάταξης των δομών υγείας που επιχειρεί η νέα ηγεσία του Υπουργείου. Πρώτα στη λίστα της αναδόμησης είναι τα χαμηλής πληρότητας νοσηλευτικά ιδρύματα της Αττικής
«Δεν πρόκειται για κλείσιμο νοσοκομείων αλλά για μετατροπή τους σε αστικού, ή ειδικού τύπου νοσηλευτήρια, με μεταφορά δομών και αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού τους, αίτημα το οποίο έχουν αποδεχθεί και οι γιατροί, μέσω των θεσμικών τους οργάνων του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών» τόνισε κατά την εβδομαδιαία συνέντευξη τύπου ο υπουργός Υγείας κ. Αδωνις Γεωργιάδης.
 
Σε διάστημα λίγων εβδομάδων θα παρουσιάσει ο υπουργός πολύ σύντομα στους δημάρχους των κατά τόπους περιοχών το όλο σχέδιο, ενώ εντός διμήνου θα ανακοινωθεί επίσημα. Το σχέδιο αυτό της μετατροπής των νοσοκομείων σε Κέντρα Αστικού τύπου, ή δομές για χρονίως πάσχοντες, θα συνδιαστεί με το σχέδιο για την ανάπτυξη και οργάνωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας , ενώ στα άμεσα πλάνα της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, είναι και οι συγχωνεύσεις των πρώην πολυιατρείων του ΙΚΑ και η ένταξη των Κέντρων Υγείας στον ΕΟΠΥΥ.
 
Μάλιστα ένα επικαιροποιημένο σχέδιο συγχωνεύσεων των πολυιατρείων, θα παρουσιάσει ο νέος πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Δημήτρης Κοντός. Σε κάθε περίπτωση, ο ΕΟΠΥΥ παραμένει πάροχος υγείας, ξεκαθάρισε ο υπουργός.
 
Παράλληλα το υπουργείο προχωρεί στο θέμα του κλινικού ελέγχου (clinical auditing) μέτρο που θα εφαρμοσθεί αρχικά στις ιδιωτικές κλινικές, ενώ στην συνέχεια θα επεκταθεί και στα δημόσια νοσοκομεία. Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι αναμένεται φέρει σημαντική εξοικονόμηση δαπανών.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο μοναδικός ασφαλιστικός οργανισμός που έχει εφαρμόσει μέχρι σήμερα το μέτρο του κλινικού ελέγχου είναι το ΤΥΠΕΤ (ταμείο της Εθνικής τράπεζας) με σημαντικά αποτελέσματα, καθώς εξοικονόμησε 10% στις ιδιωτικές κλινικές και 25% στα δημόσια νοσοκομεία.
 
Αναφορικά με το μέτωπο των φαρμάκων, ο υπουργός, τόνισε ότι επεξεργάζεται το θέμα των γενοσήμων τα οποία θα τιμολογηθούν όλα με έκπτωση 5%, ενώ σταδιακά τιμή θα λαμβάνουν και τα καινοτόμα φάρμακα. Διευκρίνισε δε, ότι όσο πληρώνουν οι εταιρείες rebate και clawback, τόσο θα προχωρά και η λίστα με τα καινοτόμα σκευάσματα. Μάλιστα την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται συνάντηση με τους φαρμακοβιομηχάνους.
Τέλος, για τα Μη Συνταγογραφούμενα φάρμακα επεσήμανε ότι όλοι οι αδειούχοι (και όχι οι πτυχιούχοι) φαρμακοποιοί θα μπορούν να τα πωλούν από το διαδίκτυο, ενώ από τον Σεπτέμβριο τα Σούπερ Μάρκετ θα πωλούν και τα πρώτα ΜΗΣΥΦΑ, δηλαδή βιταμίνες και συμπληρώματα, ενώ άφησε ανοικτό το να αρθεί και η διατίμηση σε πολλά από αυτά. Ωστόσο, έστω κι αν τα δύο θέματα σύμφωνα με τον υπουργό συνδέονται, αναμένεται να προχωρήσουν ξεχωριστά καθώς οι αντιδράσεις είναι πολλές…
 
Γιώργος Αλεξάκης
 
Τελευταία τροποποίηση στις 08:19 - 19 Ιουλ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.