ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Ελλάδα παραμένει έξω από την αγορά ιατρικού τουρισμού

00:01 - 12 Αυγ 2013 | ΥΓΕΙΑ
Η Ελλάδα παραμένει έξω από την αγορά ιατρικού τουρισμού
Η «κότα με τα χρυσά αυγά» που ακούει στο όνομα του ιατρικού τουρισμού ακόμα δεν έχει “πιαστεί” από τους Ελληνες, παρόλο που η Ελλάδα διαθέτει τις υποδομές να διακριθεί στην προσφορά υψηλής προστιθέμενης αξίας των υπηρεσιών υγείας.

Σήμερα η παγκόσμια αγορά του ιατρικού τουρισμού, υπολογίζεται ότι αγγίζει τα 30 δις. δολάρια καθώς  βασίζεται σε 5 εκατ. ασθενείς περίπου, οι οποίοι ξοδεύουν διεθνώς περίπου 6.000 δολάρια ή 4.520 ευρώ για κάθε ταξίδι τους, συμπεριλαμβανομένων των δαπανών μετακίνησης και διαμονής.

Συνήθως, η σχέση δαπανών ιατρικών υπηρεσιών έναντι δαπανών ταξιδιού και φιλοξενίας συμπεριλαμβανομένων και των συνοδών, είναι 50-50. Σύμφωνα με στοιχεία του 2011, τουλάχιστον 3 εκατ. ταξίδια πραγματοποιήθηκαν από Ευρωπαίους πολίτες για λόγους ιατρικούς  και ευεξίας σε συνδυασμό με τις διακοπές τους. Από αυτά, 2 εκατ. ταξίδια φαίνεται να πραγματοποιήθηκαν αποκλειστικά για ιατρικούς λόγους. 

2012-12-03 2 nosokomeia gia touristes

Τα διεθνή ταξίδια αναμένεται φέτος να παρουσιάσουν αύξηση της τάξης του 4%, ενώ ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης της αγοράς του ιατρικού τουρισμού, κυμαίνεται μεταξύ 25-35%. Στην υπό διαμόρφωση αγορά, παρατηρείται αύξηση της μέσης ηλικίας των ταξιδιωτών, καθώς οι ταξιδιώτες άνω των 55 ετών έχουν αυξηθεί στο 35% από 25%, με το διαδίκτυο να αποτελεί το κύριο μέσο για κρατήσεις και αγορές υπηρεσιών.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Ιατρικού Αθηνών B. Αποστολόπουλος μας επεσήμανε πως για βελτίωση των εσόδων από τον ιατρικό τουρισμό, χρειάζεται βελτίωση του συνόλου των υπηρεσιών που παρέχονται στη χώρα μας, από τους παρόχους υγείας, όπως και από τους παρόχους υπηρεσιών φιλοξενίας και μεταφοράς, από τους δημόσιους και ιδιωτικούς ασφαλιστικούς φορείς, τους συμβούλους παροχής υπηρεσιών, καθώς και τον Οργανισμό Πιστοποίησης υπηρεσιών ιατρικού τουρισμού και των facilitators του ιατρικού τουρισμού.

Ανάγκη για λίστα εγκεκριμένων παροχών 

Σύμφωνα με τον ίδιο,  προκειμένου η Ελλάδα να αξιοποιήσει τις δυνατότητες και τα έσοδα που προκύπτουν από την αγορά του ιατρικού τουρισμού πρέπει πρωτίστως σε επίπεδο Πολιτείας να διαμορφωθεί μία λίστα εγκεκριμένων παροχών που θα ελέγχονται σε τακτά χρονικά διαστήματα για το είδος και την ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρουν. Όπως τονίζει, η χώρα και οι Έλληνες δεν έχουν ούτε την πολυτέλεια του χρόνου αλλά ούτε και του χρήματος για επιφανειακές ενέργειες καθώς τα πάντα πρέπει να είναι μεθοδευμένα και στοχευμένα.

Τελευταία τροποποίηση στις 10:06 - 12 Αυγ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.