ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Από μέσα Οκτωβρίου η χορήγηση των αντιγριπικών εμβολίων

00:06 - 03 Οκτ 2013 | ΥΓΕΙΑ
Στην αναμονή για την παραλαβή των αντιγριπικών εμβολίων της φετινής χρονιάς βρίσκονται οι φαρμακοποιοί.

Οι πρώτες ποσότητες εμβολίων, που ήδη έχουν παραγγελθεί, πρόκειται να φτάσουν στα ράφια των φαρμακείων μέσα στον Οκτώβριο και τέλος του ίδιου μήνα πρόκειται να αρχίσει ο εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού.

Το φετινό αντιγριπικό εμβόλιο παρέχει προφύλαξη έναντι και του ιού της πανδημίας Α (Η1Ν1) που εμφανίστηκε το 2009. Η λιανική τιμή του είναι 6,12 ευρώ και χορηγείται με ιατρική συνταγή. Ο γιατροί τονίζουν ότι το αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να γίνεται από τις αρχές Οκτωβρίου έως τα μέσα Νοεμβρίου, ώστε να δράσει τους μήνες κατά τους οποίους συνήθως εμφανίζεται η γρίπη. Η περίοδος της εποχικής γρίπης είναι από τον Οκτώβριο έως και τον Απρίλιο με πιθανή έξαρση μεταξύ Δεκεμβρίου και Φεβρουαρίου.

Οπως αναφέρουν οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ, το κοινό κρυολόγημα προκαλείται από ιούς διαφορετικούς από αυτούς της γρίπης. Τα συμπτώματά του συνήθως είναι πιο ελαφρά, περιορίζονται στο ανώτερο αναπνευστικό (καταρροή, φτάρνισμα, πονόλαιμος), διαρκούν λιγότερο, ενώ σπάνια συμβαίνουν επιπλοκές.

Αντίθετα η γρίπη μπορεί να προκαλέσει σοβαρή νόσηση και επιπλοκές που καμιά φορά μπορεί να είναι θανατηφόρες για κάποια άτομα (π.χ. άτομα με χρόνια νοσήματα).

antigripiko610 021013

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.