ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε "τεντωμένο σχοινί" οι σχέσεις των Υπουργείων Υγείας & Ανάπτυξης λόγω των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ

01:01 - 15 Ιαν 2014 | ΥΓΕΙΑ
Σε "τεντωμένο σχοινί" οι σχέσεις των Υπουργείων Υγείας & Ανάπτυξης λόγω των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ
Το μπαλάκι για το ποιος έχει την αρμοδιότητα για τα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα πάει και έρχεται μεταξύ Υπουργείου Υγείας και Υπουργείου Ανάπτυξης, τονίζει στο "R" κορυφαίος παράγοντας από τον Φαρμακευτικο κλάδο. Σύμφωνα με τον ίδιο, σε πρόσφατη συνάντησή που είχε με παράγοντα του Υπουργείου Υγείας, ο τελευταίος του ξεκαθάρισε ότι μετά την περιβόητη μελέτη του ΟΟΣΑ, τόσο οι τιμές των ΜΗΣΥΦΑ, όσο και η πώλησή τους μέσω του οργανωμένου λιανεμπορίου, πέρασαν στην αρμοδιότητα του Υπουργού Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκη.

Ωστόσο, η ίδια πηγή αναφέρει ότι παρά την αποποίηση ευθυνών για το θέμα από τους αρμόδιους του Υπουργείου Υγείας, υπάρχει η πληροφορία ότι το η ηγεσία του υπουργείου υπό τον κ. Ά. Γεωργιάδη, ετοιμάζει απόφαση για αύξηση του αριθμού των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, αυτών δηλαδή που δεν αποζημιώνονται από τα ταμεία, με στόχο να μειωθεί η φαρμακευτική δαπάνη.

 

Στην απόφαση προβλέπεται ότι σε περίπτωση που ένα φάρμακο κυκλοφορεί ως μη συνταγογραφούμενο σε πέντε χώρες της Ευρώπης, αυτομάτως θα εντάσσεται στην ίδια κατηγορία και στην Ελλάδα.

mhsy140114

Την ίδια στιγμή, πηγές υποστηρίζουν ότι το Υπουργείο Ανάπτυξης έχει δρομολογήσει τη διαμόρφωση νομοθετήματος προκειμένου τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα να μην συναντούν φραγμούς στην διακίνησή τους στην αγορά. 

 

Η επικείμενη απελευθέρωση θα βρει αντιμέτωπους τους φαρμακοποιούς, καθώς όπως ισχυρίζονται κάτι τέτοιο θα τους "λυγίσει" εντελώς, ενώ αποτελεί και μία βόμβα στα θεμέλια της ασφαλούς δημόσιας υγείας. Τις προθέσεις τους επί του θέματος τις έχουν δείξει ήδη οι φαρμακοποιοί, οι οποίοι πριν από λίγο καιρό μήνυσαν και αλυσίδα σούπερ μάρκετ των Βορείων Προαστίων, για τη διάθεση από τα ράφια της δερμοκαλλυντικών συγκεκριμένης εταιρείας.

 

Η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών για την λιανεμπορική αλυσίδα ήταν καταπέλτης, καθώς απαγορεύτηκε η διάθεση δερμοκαλλυντικών, ενώ επιβλήθηκε και χρηματική ποινή για κάθε παράβαση από εδώ και στο εξής. Σύμφωνα με πληροφορίες, η δικαστική διαμάχη όχι μόνο δεν τελείωσε αλλά είναι στην αρχή, με την αλυσίδα να καταθέτει αίτηση ακύρωσης της απόφασης.

 

Δέσποινα Καραγιαννοπούλου

mhsyf140114

 

Τελευταία τροποποίηση στις 19:23 - 14 Ιαν 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.