ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ανάσα για το ΕΣΥ ο "χρυσός πόρος" της κλινικής έρευνας

01:01 - 16 Ιαν 2014 | ΥΓΕΙΑ
Ανάσα για το ΕΣΥ ο "χρυσός πόρος" της κλινικής έρευνας
Το 15% των δαπανών που πραγματοποιούν οι φαρμακοβιομηχανίες για κλινική έρευνα μπορεί να πάει στο ταμείο των νοσοκομείων, που φιλοξενούν σχετικές διαδικασίες, βάσει της νομοθεσίας, όπως τονίστηκε κατά την πρώτη μέρα του συνεδρίου Clinical Research Conference 2014 , που ξεκίνησε την Τετάρτη και ολοκλήρώνεται την Πέμπτη, στο Συνεδριακό Κέντρο της Εθνικής Ασφαλιστικής με κεντρικό θέμα «Κλινική έρευνα: Δυναμικός μοχλός ανάπτυξης για την Ελλάδα».

Σύμφωνα με τους ομιλητές ο πόρος αυτός μπορεί να στηρίξει τις υποδομές των νοσοκομείων, αλλά και να διασφαλίσει καλούς όρους εκπαίδευσης για τους γιατρούς. Ωστόσο, συχνά το ποσό που αναλογεί στα νοσοκομεία παρακρατείται από τις οικείες ΥΠΕ, όπως ανέφεραν σε ειδική κλειστή συζήτηση που είχαν στο περιθώριο του συνεδρίου εκπρόσωποι περίπου 20 διοικήσεων νοσοκομείων, κυρίως της Αττικής.

 

Είναι ενδεικτικό για τα ποσά που διακινούνται ότι, σύμφωνα με την κυρία Καλλιόπη Αγγελοπούλου, μέλος της διοίκησης στην Α' ΥΠΕ, που αποτελεί τον πλέον έμπειρο φορέα στον κλάδο, έγιναν 224 μελέτες το 2012 αξίας 8 εκατομ. Το 2013, δε, κατατέθηκαν 13 εκατ. 362 μελέτες 2013

klinikesereune150114

Η ανάπτυξη της κλινικής έρευνας φαρμάκων μπορεί να προσφέρει να δώσει αναπτυξιακή ώθηση στην οικονομία της χώρας μας, σύμφωνα με την κα Βέρα Βαζαίου, Sr Mgr Development Operations, Amgen Hellas. Ωστόσο, σύμφωνα με την κα Βαζαίου απαραίτητη είναι η δέσμευση της πολιτείας για προώθηση της κλινικής έρευνας, αλλά και η προσήλωση σε συγκεκριμένα πρότυπα, ο σεβασμός των δικαιωμάτων των ασθενών. Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με την κα Βαζαίου, εφόσον, υπάρξει ξεκάθαρο πλαίσιο κι απαραίτητη πιστοποίηση όσων εμπλέκονται στη διαδικασία της έρευνας μπορεί γρήγορα να υπάρξουν πολλαπλασιαστικά οφέλη, όπως γρήγορη πρόσβαση σε νέα φάρμακα, εισροή ξένων κεφαλαίων, εξοικείωση με νέες θεραπείες.

 

«Η Ελλάδα πρέπει να εναρμονίσει τις διαδικασίες και να επιταχύνει την προσαρμογή με τον κοινοτικό κανονισμό. Έχει πολύ καλό δυναμικό» τόνισε από την πλευρά της η κυρία Ε. Κοράκη, Γενική Γραμματέας της Hellenic Association of CROs ανέφερε ότι «το 2013 ήταν μια σημαντική χρονιά για την Κλινική Έρευνα στη Ελλάδα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση του Φεβρουαρίου να θέτει βάσεις προς την σωστή κατεύθυνση, ώστε να είμαστε ανταγωνιστικοί με τις υπόλοιπες συμμετέχουσες χώρες, όσον αφορά στα χρονοδιαγράμματα και στις διαδικασίες». Παρ' όλ' αυτά όπως είπε υπάρχουν αρκετά ακόμα να γίνουν.

 

Αυτή τη στιγμή διεξάγονται 39.000 χιλιάδες κλινικές μελέτες σύμφωνα και με τα όσα ανέφερε ο Αντιπρόεδρος της Zeincro κ. Τάκης Ζερβακάκης. Ο κ. Ζεβακάκης τόνισε ότι μόνο μόνο στο Βέλγιο το 2010 επενδύθηκαν 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ στην Έρευνα και Ανάπτυξη ενώ στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και Τουρκίας, οι κλινικές μελέτες φθάνουν τις 5.853.

klinikesere150114

Από την πλευρά του ο Διευθύνων Σύμβουλος της Abbvie και αντιπρόεδρος του ΣΦΕΕ κ. Πασχάλης Αποστολίδης μίλησε για μείωση των αιτήσεων για κλινικές έρευνες την περίοδο 2007-2011 που φτάνει το 25 %, σε ένα τομέα που μπορεί να προσφέρει έσοδα στη χώρα ύψους 500 εκ. ευρώ «το φάρμακο αποτελεί έναν από τρεις πυλώνες της ελληνικής οικονομίας, μαζί με τη ναυτιλία και τον τουρισμό, στο κομμάτι της κλινικής έρευνας ταλαιπωρείται από τις δυσλειτουργίες», επισήμανε ο κ. Αποστολίδης, υποστηρίζοντας παράλληλα την ανάγκη για επιτάχυνση των διαδικασιών εγκρίσεων των μελετών και την δημιουργία σχεδίου εθνικής στρατηγικής για τα θέμα.

 

Επίσης, ο Γρηγόρης Σιβολαπένκο, Αν. Καθηγητής Φαρμακευτικής στο Παν/μιο Πατρών, ανέφερε ότι 138 δισ. δολάρια επενδύονται στην έρευνα, κι από αυτό το 60% δίνεται σε κλινική έρευνα. Μάλιστα τόνισε ότι το ποσοστό έχει αυξηθεί καθώς πριν μερικά χρόνια το αντίστοιχο ποσοστό ήταν στο 36%.

 

Πάντως, σύμφωνα με τον κ. Σιβολαπένκο, οι πιθανότητες επιτυχίας φαρμάκου είναι μικρές, στο 10-15%. «Από 100 μελέτες φάση 1 θα πάει στη φάση 3 το 10%. Ο ίδιος τόνισε ότι η κλινική έρευνα φέρνει οφέλη δημόσια υγεία και οικονομία. Είναι ενδεικτικό ότι στις ΗΠΑ η μείωση θνησιμότητας από καρκίνο έφερε υπεραξίες 500 δισεκ. $, ενώ συνολικά τα οφέλη από την αύξηση του προσδόκιμου ζωής μετά το 1970 στις ΗΠΑ έφτασαν στα 2,6 με 3,2 δισεκ. δολάρια.

 

Τέλος τόνισε ότι η κλινική έρευνα βελτιώνει τον εξοπλισμό ΕΣΥ, καλύπτει μισθούς, δίνει την ευκαιρία σε γιατρούς για δημοσιεύσεις, και προσφέρει έσοδα στο κράτος και καλύτερη διαχείριση ασθενών.

klinikesereun150114

Τελευταία τροποποίηση στις 00:07 - 16 Ιαν 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.