ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Υπ. Υγείας: Οι φόροι στα παχυντικά τρόφιμα δε λύνουν το θέμα της παχυσαρκίας

12:13 - 25 Φεβ 2014 | ΥΓΕΙΑ
Διστακτική είναι η Ελληνική προεδρία στο να προτείνει την υιοθέτηση στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής στρατηγικής για τη διατροφή μιας πολιτικής φορολόγησης των λιπαρών ή άλλων τροφίμων.
 Όπως σημείωσε η Αντωνία Τριχοπούλου συντονίστρια της συνάντησης υψηλού επιπέδου που γίνεται από σήμερα στην Αθήνα στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας με θέμα την διασύνδεση διατροφικών συνηθειών και της δημόσιας υγείας  δεν υπάρχει ακόμη σε ευρωπαϊκό επίπεδο κατάληξη στο αν η φορολόγηση παχυντικών τροφών αποτρέπει την κατανάλωσή τους.
«Είναι ένα θέμα που πάει κι έρχεται. Δηλαδή αν θα πρέπει να γίνει τιμολόγηση τροφίμων με βάση το αν έχουν υψηλά λιπαρά, αλάτι, ζάχαρη. Υπάρχουν δύο τάσεις. Στη Δανία το απέσυραν. Στην Ουγγαρία θα το περάσουν από τη Βουλή. Η μία τάση λέει φορολόγηση η άλλη τάση λέει ότι κανένα τρόφιμο δεν είναι κακό» σημείωσε η κα Τριχοπούλου και προσέθεσε ότι υπάρχει θέμα διατροφικής κουλτούρας:
http://asset.tovima.gr/vimawebstatic//ACD5BEE0EF1FFE08E3233FBBEC37D0D9.jpg
 
«Το θέμα δεν είναι οι τι τρως αλλά πόσο τρως. Είναι θέμα παιδείας. Τα εφήρμοσε η Δανία και είδε ότι είναι αναποτελεσματικό. Πρέπει να μάθουμε να τρώμε σωστά. Αν υπάρχει κάτι που δεν είναι ασφαλές, δε θα πρέπει να κυκλοφορεί» σημείωσε η κα Τριχοπούλου. Επίσης έκανε λόγο για την ανάγκη διαμόρφωσης μιας εθνικής πολιτικής διατροφής με ένταξη σε αυτήν των μεσογειακών διατροφικών συνηθειών, της σωματικής άσκησης. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κα Τριχοπούλου έδωσε ταξικό χαρακτήρα στην παχυσαρκία καθώς σημείωσε ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις τα παιδιά των χαμηλότερων εισοδηματικών στρωμάτων είναι τα πλέον παχύσαρκα. «Στην Ελλάδα τα πιο παχύσαρκα παιδιά, που καπνίζουν περισσότερο, που δεν ασκούνται είναι τα παιδιά των χαμηλότερων τάξεων. Υπάρχει έλλειψη παιδείας. Είναι παχύσαρκα γιατί δεν τρέφονται σωστά και τρέφονται με junk food» τόνισε ενώ σημείωσε ότι οι γυναίκες  είναι πιο υπέρβαρες μετά τα 40 από τους άντρες, ενώ συνολικά 1 στους τρεις Έλληνες είναι υπέρβαροι μετά τα 40!!!
 

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.