ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γενόσημα: Κρυφά χαράτσια στη συμμετοχή των ασφαλισμένων !

12:48 - 15 Απρ 2014 | ΥΓΕΙΑ
Γενόσημα: Κρυφά χαράτσια στη συμμετοχή των ασφαλισμένων !
Το χέρι βαθιά στην τσέπη καλούνται να βάλουν οι ασφαλισμένοι οι οποίοι πληρώνουν ακριβά την αγωγή τους ακόμα και για τα γενόσημα! Σύμφωνα με την εφημερίδα "τα Νέα", παρά το γεγονός ότι οι τιμές στα φάρμακα έχουν πέσει σημαντικά, την ίδια ώρα αυξάνεται το κόστος που πληρώνουν από τις τσέπες τους οι ασφαλισμένοι. Και αυτό καθώς το νέο δελτίο τιμών είναι γεμάτο από παράδοξα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι αποδείξεις φαρμακοποιών που βρίσκονται στη διάθεση των «ΝΕΩΝ» δείχνουν με τον πλέον γλαφυρό τρόπο τις στρεβλώσεις στις συμμετοχές των ασφαλισμένων, πλέον του «συνταγόσημου» τους ενός ευρώ ανά συνταγή, υπέρ του ενιαίου Ταμείου.

 

Το κρυφό χαράτσι, σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς, κρύβεται στις νέες μειωμένες τιμές αναφοράς- δηλαδή, το ποσό που πραγματικά καλύπτει το Ταμείο. Για παράδειγμα, ενώ στα μέσα Μαρτίου η ασφαλιστική τιμή για τα σκευάσματα με τη δραστική ουσία βαλσαρτάνη (χορηγούνται για την αντιμετώπιση της ιδιοπαθούς υπέρτασης) ήταν 5,32 ευρώ, σήμερα έχει διαμορφωθεί στα 4,85 ευρώ. Μοιραία, λοιπόν, επιβαρύνονται οι ασφαλισμένοι, με τους φαρμακοποιούς να καταγγέλλουν ότι σχεδόν σε εβδομαδιαία βάση ενημερώνονται για νέα ψαλιδίσματα στις ασφαλιστικές τιμές.

genosim150414

Ενδεικτικό είναι ότι τη Μεγάλη Δευτέρα, εξέπεμψε σήμα κινδύνου η Πανελλήνια Ομοσπονδία Νεφροπαθών (ΠΟΝ) καταγγέλλοντας την άνευ προηγουμένου αύξηση του κόστους αγοράς των φαρμάκων τους. Μάλιστα ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Γιώργος Καστρινάκης, επικαλείται ενδεικτικά το παράδειγμα των σιδηρούχων σκευασμάτων (χορηγούνται ενδοφλέβια στους νεφροπαθείς), επισημαίνοντας ότι «έχουν λάβει τιμές χαμηλότερες ακόμη και από το φθηνότερο γενόσημο σκεύασμα της αγοράς».

 

Πάντως, ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης με άρθρο του στην ιστοσελίδα protagon.gr ανακοίνωσε ότι έχει δώσει εντολή ώστε σύντομα στις συνταγές των ασφαλισμένων να τυπώνεται όλος ο κατάλογος με τα φάρμακα της ίδιας ή ισοδύναμης δραστικής ουσίας με τη χαμηλότερη συμμετοχή, ώστε να γνωρίζει ο ασφαλισμένος τις επιλογές του. 

 

Υπάρχει όμως και μία ακόμη κρυφή επιβάρυνση που ναι μεν μειώνει τη δημόσια δαπάνη, μεγαλώνει όμως αυτή των ασφαλισμένων: η λιανική τιμή των φαρμάκων είναι ανάλογη της περιεκτικότητας των σκευασμάτων, κάτι που ωστόσο δεν ισχύει και στην περίπτωση της ασφαλιστικής τιμής.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.