ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γεωργιάδης: Σειρά εξαγγελιών γα clawback, νέα και ακριβά φάρμακα

00:01 - 23 Μαϊ 2014 | ΥΓΕΙΑ
Γεωργιάδης: Σειρά εξαγγελιών γα clawback, νέα και ακριβά φάρμακα
Σε σειρά ανακοινώσεων προέβη ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, λίγο πριν τις εκλογές.

Πιο συγκεκριμένα απαντώντας σε ένα αίτημα, που εκκρεμούσε εδώ και καιρό, προχώρησε στην ένταξη στη θετική λίστα φαρμάκων τριακοσίων νέων, καινοτόμων φαρμάκων, ώστε να αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ. Απ' αυτά, περίπου 40 έχουν νέα δραστική ουσία, ενώ τα υπόλοιπα θα ενταχθούν σε θεραπευτικές κατηγορίες φαρμάκων που έχουν γενόσημα.

ad220514

"Είναι εντελώς απαράδεκτο οι έλληνες ασθενείς και μόνον να μην μπορούν να βρουν εξελιγμένες θεραπείες που άλλοι ευρωπαίοι πολίτες είχαν στη διάθεσή τους", δήλωσε ο υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, και προσέθεσε ότι "το claw back θα εφαρμοστεί φέτος ανά κατηγορία φαρμάκων, on patent, off patent και γενόσημα, έτσι ώστε να ξέρει ο κάθε πάροχος ότι αν προκαλέσει τεχνητή αύξηση δαπάνης, απλώς θα πληρώσει ο ίδιος μεγαλύτερο clawback".

 

Ο υπουργός ανακοίνωσε, επίσης, ότι μειώθηκε από την Πέμπτη, η συμμετοχή των ασθενών στη φαρμακευτική δαπάνη, διότι αυξάνονται σε φάρμακα ορισμένων θεραπευτικών κατηγοριών οι ασφαλιστικές τιμές (θα καλύπτει μεγαλύτερο μέρος της διαφοράς ο ΕΟΠΥΥ), καθώς και ότι θα διατίθενται και από τα ιδιωτικά φαρμακεία τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ).

 

Σήμερα, τα εν λόγω σκευάσματα διατίθενται μόνο από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και των Νοσοκομείων και μόνο όταν ο ασθενής δεν μπορούσε να τα βρει στον ΕΟΠΥΥ μπορούσε να τα προμηθευτεί από ιδιωτικό φαρμακείο. Με υπουργική απόφαση, οι ασθενείς θα μπορούν να τα προμηθεύονται και από τα ιδιωτικά φαρμακεία μετά την έκδοση του νέου δελτίου τιμών.

adon220514

Όπως ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης, "σύμφωνα με αυτή την υπουργική απόφαση τα φάρμακα υψηλού κόστους, που σήμερα διατίθενται κατ' αποκλειστικότητα μόνο από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, με τη δημοσίευση του νέου δελτίου τιμών, γιατί πρέπει να τιμολογηθούν, θα μπορούν να πωλούνται και από τα ιδιωτικά φαρμακεία με ορισμένες συγκεκριμένες ασφαλιστικές δικλείδες όπως: μηνιαίο πλαφόν 20.000 ευρώ ανά φαρμακείο για να αποφύγουμε την περίπτωση κάποιου να το θεωρήσουν ως ευκαιρία αθέμιτου πλουτισμού. Αλλά και με την δυνατότητα του ΕΟΠΥΥ να διακόπτει την παροχή του στα φαρμακεία, εάν για ένα συγκεκριμένο φάρμακο παρατηρείται υπερκατανάλωση αδικαιολόγητη σε σχέση με τις πωλήσεις που είχε όταν βρισκόταν μόνο εντός των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ".

 

Με αυτόν τον τρόπο, παύει η μία μεγάλη ταλαιπωρία των ασφαλισμένων μας, οι οποίοι για πολύ μεγάλο διάστημα μπορούσαν μόνο μέσα από φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ

 

Τέλος ο υπουργός εξαπέλυσε επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ και στη βιομηχανία ΒΙΑΝΕΞ: "Όπως ξέρετε με επώνυμο άρθρο στην ιστοσελίδα του κ. Δημητρίου Γιαννακόπουλου, ο ίδιος δηλώνει ότι ο χώρος της φαρμακοβιομηχανίας, ψηφίζει ΣΥΡΙΖΑ. Άρα δεν μπορούμε να προλάβουμε τη φαρμακοβιομηχανία που στο πρόσωπο του ιδιοκτήτη της ΒΙΑΝΕΞ ψηφίζει Αλέξη Τσίπρα. Είμεθα πολύ καθυστερημένοι ως προς αυτό, πρόλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ τους φαρμακοβιομηχάνους", σημείωσε με νόημα...

 

Γ.Α.

a220514

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.