ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βορίδης: Σε ένα μήνα η κάλυψη των ανασφάλιστων σε φάρμακα

14:18 - 01 Ιουλ 2014 | ΥΓΕΙΑ
«Θα παρακολουθήσουμε προσεχτικά πως διαμορφώνεται η δαπάνη μήνα με το μήνα, ώστε να δούμε αν ξεφεύγει», σημείωσε ο υπουργός Υγειας Μάκης Βορίδης, αναφερόμενος στον τρόπο κάλυψης του κόστους από την παροχή φαρμακευτικής περίθαλψης σε ανασφάλιστους.
Μάλιστα έκανε λόγο για τα 100 εκατομμύρια που έχουν προβλεφθεί στη φαρμακευτική δαπάνη για το εξάμηνο. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι δεν θα υπάρξει αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων για να καλυφθεί η δαπάνη. Άφησε, δε, ανοικτό το ενδεχόμενο μέρος του κόστους να μεταφερθεί στη φαρμακοβιομηχανία υπό την έννοια πιθανής αύξησης του claw back.

Πάντως, αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι το Υπουργείο δεν έχει ξεκαθαρισει το θέμα του κόστους κι ότι η όλη κίνηση γίνεται λόγω τρόικας. Ακόμη και η πίεση που θα ασκηθεί στη συνταγογράφηση, κυρίως σε περιοχές της περιφέρειας που υπάρχει έλλειψη σε γιατρούς του ΕΣΥ και του ΠΕΔΥ, θα τη δει το Υπουργείο κατά περίπτωση, σύμφωνα με τον κ. Βορίδη. «Είναι ένα νέο μέτρο, που θα το δούμε πως θα λειτουργήσει», σημείωσε προσθέτοντας πως οι άνθρωποι αυτοί δεν είχαν πρόσβαση στο φάρμακο έως τώρα. «Ο λόγος που δεν παρέχονται εντελώς δωρεάν είναι για να μην εκτοξευθεί η Φαρμακευτική Δαπάνη», υποστήριξε αι πρόσθεσε πως τον ανασφάλιστο, ο οποίος δεν έχει καταβάλλει εισφορές σε ταμείο, το μεταχειριζόμαστε ως ασφαλισμένο.
Πάντως, το θέμα των πρόσθετων πόρων για το Υπουργείο Υγείας είναι μια ανοικτή συζήτηση με το Υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με τον κ. Βορίδη, οποίος ξεκαθάρισε ότι η Αριστοτέλους εκτελεί με ακρίβεια τον προϋπολογισμό το, χωρίς αποκλίσεις και υπερβάσεις στις δαπάνες.

Γ. Α.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.