ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βορίδης: Ισορροπημένη η συμφωνία με τους φαρμακοποιούς - Αντιδρά ο ΠΦΣ

20:15 - 02 Ιουλ 2014 | ΥΓΕΙΑ
Βορίδης: Ισορροπημένη η συμφωνία με τους φαρμακοποιούς - Αντιδρά ο ΠΦΣ
Με την πρόταση του υπουργείου Υγείας, τα περιθώρια κέρδους των φαρμακοποιών είναι πλέον κλιμακωτά ανάλογα με τη χονδρική τιμή του κάθε φαρμάκου και μετά την επιβολή της επιστροφής (rebate) προς τον ΕΟΠΥΥ, από το 21% πέφτει στο 19%, τόνισε σε συνέντευξη τύπου ο υπουργός, Μάκης Βορίδης.
Με την πώληση, όμως, από τα φαρμακεία των φαρμάκων υψηλού κόστους για σπάνιες και σοβαρές παθήσεις (τα οποία έχουν πολύ χαμηλό περιθώριο κέρδους στο 3,6%, και μέχρι τώρα πωλούνταν αποκλειστικά από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ), το κέρδος διαμορφώνεται τελικά στο 15,6%. Σύμφωνα όμως με το υπουργείο Υγείας, ανοίγει πλέον μια πρόσθετη αγορά για τα φαρμακεία μέσω αυτών των σκευασμάτων η οποία υπολογίζεται στα 770 εκατ. ευρώ.

 

Ωστόσο, οι δηλώσεις του κ. Βορίδη, προκάλεσαν την έντονη αντίδραση των φαρμακοποιών, με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο να "καταγγέλλει την τακτική του νέου υπουργού Υγείας Μ. Βορίδη, να ανακοινώσει αιφνιδιαστικά τις προειλημμένες αποφάσεις που έχουν σχέση με τη διάλυση του φαρμακευτικού ιστού της χώρας". Ο ΠΦΣ καλεί τους προέδρους των Συλλόγων της χώρας σε έκτακτη σύσκεψη, το Σάββατο 5 Ιουλίου, "για τις αποφάσεις του υπουργείου Υγείας για τα προαπαιτούμενα της τρόικας για τον κλάδο". Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΠΦΣ οι φαρμακοποιοί αδυνατούν πλέον να σηκώσουν άλλο το βάρος της φαρμακευτικής περίθαλψης της χώρας.

 

Νωρίτερα, πάντως, ο Χάρης Καραθάνος, σύμβουλος του νέου υπουργού Υγείας, Μάκη Βορίδη, μιλώντας στο συνέδριο Pharma Health 2014, είχε πεί ότι "καταλήξαμε σε συμφωνία με φαρμακοποιούς". "Αν ακολουθούσαμε τη μείωση του 15% που ζητούσε η τρόικα", είπε, "θα πηγαίναμε σε μικτό 9% κέρδος για το φαρμακείο. Θα κλείνανε όσα έκαναν τζίρο κάτω από 30.000 ευρώ".

afarma020714

"Αυτό που πετύχαμε είναι μια μείωση από το 23% στο 21% μικτό, κι αν αφαιρέσουμε το rebate πάμε στο 19%. Σε αυτά προσθέτουμε και τα φάρμακα υψηλού κόστους που κάνουν 700 εκατομμύρια και μπορούν πλέον να πωλούνται από τα φαρμακείο. Αυτό που θα χάσει το ιδιωτικό φαρμακεία ισοφαρίζεται, εφόσον πάρει το 10% από τις πωλήσεις στα ακριβά φάρμακα. Κατεβάσαμε στο 5% μ.ο. κέρδος από αυτά τα φάρμακα κι έτσι βγαίνει ένα 15,7% Μέσος όρος μείωσηςσυνολικά, που ικανοποιεί την τρόικα", τόνισε ο κ. Καραθάνος.

 

Αναλυτικά η πρόταση του Υπουργείου:

1) Για τους φαρμακοποιούς, το ποσοστό μικτού κέρδους (mark up) καθορίζεται ως εξής:

α) για τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ), ποσοστό έως 7,8% επί της ανώτατης καθαρής τιμής παραγωγού

 

β) για τα συνταγογραφούμενα φάρμακα τα οποία δεν αποζημιώνονται από τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης (ΦΚΑ), ως ποσοστό 5,4% επί της ανώτατης καθαρής τιμής παραγωγού

 

γ) για όλα τα συνταγογραφούμενα φάρμακα από τους ΦΚΑ, έως ποσοστίο 4,9% επί της ανώτατης καθαρής τιμής παραγωγού όταν αυτή είναι έως 200 ευρώ.

 

2) Για τα φαρμακεία, το ποσοστό μικτού κέρδους (mark up) καθορίζεται ως εξής:

α) για τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ) ποσοστό έως 35% επί της χονδρικής τιμής

 

β) για τα συνταγογραφούμενα φάρμακα τα οποία δεν αποζημιώνονται από τους ΦΚΑ, έως ποσοστό 35% επί της χονδρικής τιμής

 

γ) για όλα τα αποζημιούμενα φάρμακα από τους ΦΚΑ, σύμφωνα με τον κάτωθι πίνακα:

 pinakas020714
 
Γ. Αλεξάκης
Τελευταία τροποποίηση στις 20:48 - 02 Ιουλ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.