ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Καταλυτική η εξέταση βιοδεικτών για τη μείωση των δαπανών του ΕΣΥ

23:09 - 17 Σεπ 2014 | ΥΓΕΙΑ
Καταλυτική η εξέταση βιοδεικτών για τη μείωση των δαπανών του ΕΣΥ
Τα αποτελέσματα έρευνας, που διεξήχθη σε ογκολόγους ιατρούς, και καταδεικνύει το τεράστιο όφελος της εξατομικευμένης θεραπείας για το σύστημα υγείας και τους ασθενείς ανακοίνωσε η εταιρία Amgen.

Η αποζημίωση του κόστους της εξέτασης των βιοδεικτών, αποτελεί μια κλινικά και οικονομικά αποδοτική επιλογή, η οποία συμβάλει στον εξορθολογισμό των δαπανών του ΕΣΥ, δεδομένου ότι οι βιοδείκτες αναγνωρίζουν τον πληθυσμό που θα ανταποκριθεί στην εξατομικευμένη θεραπεία και έτσι οδηγούμαστε σε ταχύτερο κλινικό αποτέλεσμα με μειωμένο κόστος για νοσηλείες, εξετάσεις και διαχείρισης ανεπιθύμητων ενεργειών.

 

Ωστόσο, όπως φαίνεται από τα ευρήματα της έρευνας, το ένα τρίτο των ασθενών με καρκίνο στην Ελλάδα δεν διενεργούν την απαραίτητη εξέταση βιοδείκτη εξαιτίας της απουσίας ασφαλιστικής κάλυψης, παρά την αναγνωρισμένη δυνατότητα εξοικονόμησης πόρων και τα οφέλη για τους ασθενείς που δύναται η εξέταση αυτή να επιφέρει.

 

atherap170914

 

Πάντως, αυτή την στιγμή, μετά από μια σχετική η υπουργική απόφαση, που υπογράφηκε τον Ιούνιο και μια σχετική οδηγία του ΕΟΠΥΥ έχει ανοίξει ο δρόμος για να μπορέσουν τα λίγα πιστοποιημένα εργαστήρια που έχουν προχωρήσει συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ, να εντάξουν τις εξετάσεις βιοδεικτών στις αποζημιούμενες από τα ταμεία. Να σημειωθεί ακόμη, ότι το κόστος για μία εξέταση Βιοδεικτών, κυμαίνεται από 50 -250 ευρώ

 

Τεράστιο κλινικό όφελος των εξετάσεων βιοδεικτών για τους καρκινοπαθείς

 

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, ο Πρόεδρος της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος και Διευθυντής του Τμήματος Παθολογικής Ογκολογίας του Γ.Ν. Λάρισας, κ. Αθανάσιος Αθανασιάδης, δήλωσε: "Η εξατομικευμένη προσέγγιση συνιστά την πιο σύγχρονη θεραπευτική πρακτική και τον πιο δραστήριο και παραγωγικό τομέα έρευνας στην ογκολογία σήμερα. Η θεραπευτική φαρέτρα της ογκολογίας και της αιματολογίας διαθέτει ήδη αρκετές στοχεύουσες θεραπείες, που έχουν οδηγήσει, αν όχι σε ουσιαστική αλλαγή της έκβασης κάποιων καρκίνων, τουλάχιστον σε βελτίωση σημαντικών κλινικών παραμέτρων".

 

"Παρόλα αυτά σημαντικά θέματα παραμένουν αυτή τη στιγμή προς επίλυση", σημειώνει ο κ. Αθανάσιος Αθανασιάδης, "όπως η σαφείς διαπιστεύσεις των εργαστηρίων που διενεργούν την εξέταση και η ένταξη εργαστηρίων στην διαδικασία αποζημίωσης του ΕΟΠΥΥ. Σημαντική αυτή τη στιγμή είναι η κινητοποίηση του συστήματος ώστε να μετουσιωθούν οι αποφάσεις σε απτό όφελος για τον ασθενή".

 

"Τα αποτελέσματα της έρευνας τεκμηριώνουν την αναγκαιότητα της ασφαλιστικής κάλυψης των βιοδεικτών στην χώρα μας. Πράγματι οι βιοδείκτες δύνανται να αποτελέσουν ένα αποτελεσματικό εργαλείο για την αξιολόγηση των ασθενών, οι οποίοι αναμένεται να ωφεληθούν από την εξατομικευμένη θεραπεία, συμβάλλοντας κατ' επέκταση στην ορθή κατανομή των περιορισμένων πόρων του ΕΟΠΥΥ και στον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης εν γένει. Η πρόσφατη Υπουργική Απόφαση με την οποία οι βιοδείκτες καλύπτονται από την κοινωνική ασφάλιση, καταδεικνύει τα οφέλη τα οποία προκύπτουν για τους πολίτες αλλά και για το σύστημα υγείας, όταν κατά τη διαδικασία λήψης αποφάσεων, αξιοποιούνται τα επιστημονικά ευρήματα", ανέφερε ο Επ. Καθηγητής Πολιτικής Υγείας του Παν/μιου Πελοποννήσου και επιστημονικός υπεύθυνος της έρευνας, κ. Κυριάκος Σουλιώτης.

 

atherapi170914

 

Καινοτομία είναι η λύση για το ΕΣΥ

Από την πλευρά της, η Διευθύντρια Εταιρικών Υποθέσεων της Amgen Hellas, κυρία Βασίλεια Παπαγιαννοπούλου ανέδειξε τον ρόλο που δύναται να διαδραματίσει η βιοτεχνολογία και οι βιοδείκτες στη λήψη ορθολογικών και τεκμηριωμένων αποφάσεων τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι τα καινοτόμα φάρμακα αποτελούν μέρος της επίλυσης του προβλήματος της ολοένα αυξανόμενης δαπάνης για την υγεία και όχι την πηγή του προβλήματος.

 

Επίσης επεσήμανε ότι οι οριζόντιες περικοπές είναι αδιέξοδες. "Δε βοηθούν, αλλά πλήττουν το ΕΣΥ" είπε και συμπλήρωσε αναφερόμενη στην εταιρία. "Στην Amgen Hellas, έχοντας συμπληρώσει 7 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα, παραμένουμε πιστοί στη δέσμευσή μας να υποστηρίζουμε ενεργά την υλοποίηση επιστημονικών ενεργειών που τεκμηριώνουν τα οφέλη της πρόσβασης των Ελλήνων ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες", ανέφερε η κα. Βασίλεια Παπαγιαννοπούλου. 

 

Η ίδια τόνισε ότι "ως η μεγαλύτερη ανεξάρτητη εταιρεία βιοτεχνολογία παγκοσμίως, μέσω της αξιοποίησης της τεχνογνωσίας και της εμπειρίας που έχουμε αποκομίσει από τη διεθνή παρουσίαμας, επιδιώκουμε συνέργειες, με όλους τους αρμόδιους φορείς,οι οποίες δύναται να συμβάλλουν στη βιώσιμη αναδιάρθρωση του συστήματος υγείας".

 

Η έρευνα διεξήχθη τον Δεκέμβριο 2013 από την εταιρεία ερευνών IPSOSσε δείγμα 100 ογκολόγων από όλη την Ελλάδα με την μέθοδο των προσωπικών συνεντεύξεων, αποσκοπώνταςστην καλύτερη κατανόηση των απόψεών τους σχετικά με την κλινική και οικονομική αξία των εξατομικευμένων θεραπειών και του επίπεδου πρόσβασης στις εξετάσεις των βιοδεικτών των ασθενών με καρκίνο στην Ελλάδα.

 

athera170914

 

Η ταυτότητα της Έρευνας

Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να απαντήσουν ανώνυμα σε δομημένο ερωτηματολόγιο συνολικής έκτασης 18 ερωτήσεων που συμπεριελάμβανε και ανοιχτές ερωτήσεις, στις οποίες οι ογκολόγοι εκλήθησαν να αναφέρουν τα οφέλη των βιοδεικτών και την άποψη τους για τις επιπτώσεις από την απουσία της ασφαλιστικής τους κάλυψης.

 

Οι συμμετέχοντες βαθμολόγησαν με βάση την κλίμακα Likert σε σημαντικότητα από 1-5 (όπου 1= καθόλου σημαντικό; 5= εξαιρετικά σημαντικό) ενώ δεν είχαν εκ των προτέρων πληροφορίες σχετικά με το περιεχόμενο του ερωτηματολογίου.

 

Η εν λόγω έρευνα αποτυπώνει την άποψη αντιπροσωπευτικού αριθμού Ελλήνων ογκολόγων για την κλινική και οικονομική αξία των εξετάσεων βιοδεικτών, συμβάλλοντας στην αναγνώριση των πιθανών προβλημάτων στην πρόσβαση των ασθενών με μεταστατικό καρκίνο παχέος εντέρου, καρκίνο μαστού και μη μικροκυτταρικό καρκίνο πνεύμονα στην εξατομικευμένη θεραπεία.

 

athe170914

 

Αναλυτικά τα αποτελέσματα της έρευνας

1). Διενέργεια της εξέτασης βιοδεικτών από ασθενείς με μεταστατικό καρκίνο παχέος εντέρου, καρκίνο μαστού και μη μικροκυτταρικό καρκίνο πνεύμονα:

  • Το σύνολο των ογκολόγων δήλωσε ότι ζητά τη διενέργεια εξέτασης βιοδεικτών από τους ασθενείς του.
  • Στην πλειονότητά τους οι ογκολόγοι δήλωσαν ότι γνωρίζουν ότι οι βιοδείκτες δεν αποζημιώνονται,αναφέροντας ότι περίπου το ένα τρίτο των ασθενών με καρκίνο, ανεξαρτήτως όγκου, δεν διενεργούν την απαραίτητη εξέταση βιοδείκτη εξαιτίας της απουσίας ασφαλιστικής κάλυψης.
  • Η επιλογή της κατάλληλης (στοχευμένης) θεραπείας και η συνακόλουθη εξοικονόμηση πόρων για το σύστημα υγείας αποτελούν τους κυριότερους λόγους για τους οποίους οι ογκολόγοι ζητούν την διενέργεια εξέτασης βιοδεικτών.

2). Διενέργεια της εξέτασης βιοδείκτη RAS από ασθενείς με μεταστατικό καρκίνο παχέος εντέρου:

  • Η απουσία ασφαλιστικής κάλυψης ευθύνεται για τη μη διενέργεια της εξέτασης του βιοδείκτη RAS στο ένα τρίτο των ασθενών με μεταστατικό καρκίνο παχέος εντέρου, αποτελώντας τον πιο σημαντικό αποτρεπτικό παράγοντα.
  • Η συντριπτική πλειονότητα των ογκολόγων (90%) ανέφερε ότι η μη διενέργεια της εξέτασης βιοδείκτη RAS επηρεάζει τη θεραπευτική τους προσέγγιση.
  • Συγκεκριμένα, οι ογκολόγοι αναγκάζονται να αλλάξουν τη θεραπεία στο ήμισυ των ασθενών τους με μεταστατικό καρκίνο παχέος εντέρου λόγω της μη διενέργειας της εξέτασης βιοδείκτη RAS.
  • Η σημαντικότερη συνέπεια από τη μη διενέργεια της εξέτασης του βιοδείκτη RAS είναι η μη χορήγηση εξατομικευμένης θεραπείας στον ασθενή και κατ' επέκταση η αύξηση του συνολικού κόστους της θεραπείας λόγω παρενεργειών ή και επιπρόσθετων ιατρικών πράξεων.

ather170914

 

Amgen: 20 κλινικές μελέτες στη χώρα

Η Amgen, επενδύοντας 8 εκατομμύρια ευρώ, έχει σε εξέλιξη στην Ελλάδα 20 κλινικές μελέτες φάσης 2 και 3 με 700 περίπου ασθενείς να συμμετέχουν. Αξιοποιεί στο έπακρο τη δυναμική της βιοτεχνολογίας, διερευνώντας τα πολύπλοκα μονοπάτια της νόσου στους ασθενείς που πάσχουν από σοβαρές ασθένειες.

 

Εστιάζει, έτσι, στην ανακάλυψη, την ανάπτυξη, την παραγωγή και διάθεση καινοτόμων θεραπειών. Η προσέγγιση αυτή, με γνώμονα τη χρήση εργαλείων όπως η προηγμένη ανθρώπινη γενετική, στοχεύει στη διαλεύκανση της πολυπλοκότητας της νόσου και την κατανόηση των βασικών αρχών της ανθρώπινης βιολογίας.

 

Η Amgen, επικεντρώνεται σε θεραπευτικές περιοχές όπου εντοπίζεται ακάλυπτη ιατρική ανάγκη, αξιοποιώντας την πολύχρονη εξειδίκευση και βαθιά γνώση της παραγωγής βιολογικών φαρμάκων προς όφελος της βελτίωσης της ζωής των ασθενών. Πρωτοπόρος στο χώρο της βιοτεχνολογίας και της έρευνας από το 1980, η Amgen αποτελεί σήμερα την μεγαλύτερη ανεξάρτητη εταιρεία βιοτεχνολογίας παγκοσμίως, με θεραπείες που έχουν βοηθήσει εκατομμύρια ασθενείς σε όλο τον κόσμο, αναπτύσσοντας παράλληλα ένα από τα πιο πρωτοποριακά χαρτοφυλάκια νέων μορίων στη βιοφαρμακευτική βιομηχανία με δυναμική να οδηγήσουν σε νέες, επαναστατικές θεραπευτικές προσεγγίσεις στην μελλοντική αντιμετώπιση σοβαρών ασθενειών

 

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 10:40 - 18 Σεπ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.