ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βορίδης: "Δυσβάστακτα τα ποσά του clawback"

20:57 - 24 Σεπ 2014 | ΥΓΕΙΑ
Βορίδης: "Δυσβάστακτα τα ποσά του clawback"
Την αντίθεση του, επί της αρχής, στο Calwback εξέφρασε ο Υπουργός Υγείας, Μάκης Βορίδης, μιλώντας στο 13ο Ετήσιο Συνέδριο Healthworld το οποίο έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και του ΣΦΕΕ με τίτλο: «Eξασφαλίζοντας ένα Μοντέρνο, Βιώσιμο και Προβλέψιμο Σύστημα Υγείας» και διοργανώνεται κάθε χρόνο από το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

"Το claw back εμένα δεν μου αρέσει. Ποιο είναι το επιχείρημα εναντίον του; Μας ζητάτε να παρέχουμε υπηρεσίες σε κάποιους χωρίς να έχετε να το πληρώσετε. Σωστά, είναι βάσιμο. Η φαρμακευτική δαπάνη είναι μικρή. Το 1% του ΑΕΠ είναι ένας ΜΟ που χρησιμοποιείται στην ΕΕ. Η πάγια θέση μου είναι να υπάρξει αύξηση προϋπολογισμού για την υγεία, ως προς το ΑΕΠ. Όλα βέβαια είναι σχετικά", σημείωσε.

 

Ο κ. Βορίδης παραδέχθηκε ότι είναι δυσβάστακτα τα ποσά του clawback. "Υπάρχει το δημοσιονομικό πρόβλημα. Το claw back είναι άδικο και ισοπεδωτικό. Οι πάροχοι διαμαρτύρονται για το clawback. Ολοκληρώνεται ο έλεγχος και προχωράμε σε έλεγχο σε πραγματικό χρόνο", προσέθεσε αφήνοντας ανοικτό να επιβληθούν βαριές ποινικές κυρώσεις σε όσους παρανόμησαν.

 

Επίσης, ο υπουργός ανέφερε ότι 400 καινοτόμα φάρμακα μπήκαν φέτος στη "φτωχή και ζορισμένη Ελλάδα". "Το κάναμε γιατί νοιαζόμαστε για τον ασθενή. Ξέραμε ότι αυτό έχει κόστος. 4 χρόνια περίμενα εγκρίσεις. Πρέπει να αξιολογούμε την καινοτομία σε όλα τα επίπεδα. Είμαστε ακόμη πίσω σε αυτό. Υπάρχει επιτροπή διαπραγμάτευσης από τον Μάρτιο 2014 στην Ελλάδα και όχι όπως αλλού...Το 2015 θα είναι πολύ πιο ισορροπημένο για την βιομηχανία και τους παρόχους", είπε.

 

Από την πλευρά της, η κυρία Κατερίνα Παπακώστα-Σιδηροπούλου, Υφυπουργός Υγείας τόνισε: "Η νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, προχώρησε στη θέσπιση (ν. 4286/2014), ενός καθολικού συστήματος διαχείρισης και κατανομής των δημοσιονομικών πόρων, μεταξύ των δημόσιων νοσοκομείων και των ιδιωτικών νοσηλευτικών ιδρυμάτων.

 

Παράλληλα, για την κάλυψη των αναγκών των νοσοκομείων, του ΠΕΔΥ και του ΕΟΠΥΥ, αιτηθήκαμε προσλήψεις, και αναμένουμε την έγκριση από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

 

Επίσης, εξετάζεται τους επόμενους μήνες να ξεκινήσει αρχικώς πιλοτικά, ένα πρόγραμμα κατ' οίκον παράδοσης φαρμάκων στους ασθενείς στους ασθενείς με κινητικά προβλήματα, όπως επίσης και η αλλαγή νοοτροπίας απέναντι στην ψυχική υγεία. Εντάσσουμε την ψυχική υγεία στα νοσοκομεία, ώστε να μπορεί κάποιος απενοχοποιημένα να λάβει υπηρεσίες ψυχικής υγείας, όπως θα προσέφευγε για οποιαδήποτε πάθηση, χωρίς κοινωνικό στιγματισμό που συνόδευε τους ψυχικά ασθενείς"

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.