ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

"Μπαταχτσής" η Ελλάδα απέναντι στις φαρμακοβιομηχανίες

10:32 - 28 Μαϊ 2015 | ΥΓΕΙΑ
"Μπαταχτσής" η Ελλάδα απέναντι στις φαρμακοβιομηχανίες
Αποκαλυπτικές ήταν οι δηλώσεις του Γενικού Διευθυντή της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ενώσεων Φαρμακευτικών Βιομηχανιών (European Federation of Pharmaceutical Industries and Associations, EFPIA) Ρίτσαρντ Μπεργκστρόμ για το τι συμβαίνει στις σχέσεις μεταξύ της χώρας και της διεθνούς φαρμακοβιομηχανίας.

Η Ελλάδα έχει μεγάλα χρέη προς διεθνείς φαρμακευτικές βιομηχανίες και πλέον οφείλει συνολικά στον κλάδο πάνω από 1,1 δισ. ευρώ, δήλωσε την Τετάρτη στο Reuters ο γενικός διευθυντής. Σύμφωνα με τον κ. Μπεργκστρόμ, τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ενώσεων Φαρμακευτικών Βιομηχανιών δεν έχουν λάβει χρήματα από την Ελλάδα μετά τον Δεκέμβριο του 2014. Τους οφείλονται χρήματα τόσο από νοσοκομεία, όσο και από τον ΕΟΠΥΥ πρόσθεσε. Η Ελλάδα είχε επίσης μεγάλα χρέη προς τις φαρμακευτικές εταιρίες την περίοδο 2010-12, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων έκτοτε αποπληρώθηκε. Ορισμένες εταιρείες ωστόσο πληρώθηκαν σε κρατικά αξιόγραφα, η αξία των οποίων απομειώθηκε στη συνέχεια, σημειώνει το Reuters.

Η είδηση αυτή έρχεται την ώρα που ο υπουργός Υγείας Π. Κουρουμπλής φέρεται να μην καλοβλέπει τις μεγάλες εταιρίες φαρμάκου που δραστηριοποιούνται σε διεθνές επίπεδο και θεωρεί ότι θα πρέπει να πιεστούν περαιτέρω. Με τα χρέη στα ύψη όμως είναι προφανές ότι ης τάση αυτή δημιουργεί προβληματισμό αλλά και αγωνία για την ροή ειδικά καινοτόμων φαρμάκων προς τη χώρα. Είναι γνωστό άλλωστε ότι οι μεγάλες εταιρίες είναι αυτές που πρωτοστατούν στην έρευνα και δημιουργούν τη βάση για να πατήσουν τα γενόσημα στη συνέχεια, που αποτελούν και τη δύναμη της ελληνικής βιομηχανίας.

Στο πλαίσιο αυτό έντονο προβληματισμό δημιουργεί το σχέδιο από το υπουργείο Υγείας να διερευνήσει, το ενδεχόμενο εισαγωγής κλειστού προϋπολογισμού στο ύψος της δαπάνης του 2014 συν 3% για τα λεγόμενα φάρμακα υψηλού κόστους. Οι οικονομολόγοι της υγείας συντάσσονται στο πλευρό των ενώσεων ασθενών και των γιατρών και υποστηρίζουν ότι η δαπάνη του ΕΟΠΥΥ για τα φάρμακα του Ν.3816 κυμαίνεται μεταξύ 21-25% της συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης του οργανισμού και ο περιορισμός της σε βάθος χρόνου θα στερήσει τους ασθενείς από τα νέα φάρμακα για τις παθήσεις τους, για τις οποίες στις πλείστες των περιπτώσεων η έρευνα εξελίσσεται συνεχώς.

Άρα με δεδομένο και τα όσα λέει η EFPIA δε μένει παρά να υποθέσει κανείς ότι σκοπιμότητες άλλες υπαγορεύουν τις πολιτικές προτάσεις που βγαίνουν μπροστά.

Τελευταία τροποποίηση στις 13:22 - 28 Μαϊ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.