ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γιατί "θέλει" γενόσημα η Ελληνική φαρμακοβιομηχανία- Τι προτείνει στο Υγείας

12:57 - 05 Ιουν 2015 | ΥΓΕΙΑ
Γιατί "θέλει" γενόσημα η Ελληνική φαρμακοβιομηχανία- Τι προτείνει στο Υγείας
Με την κατάσταση στον κλάδο να είναι απελπιστική, το υπουργείο Υγείας προωθεί έκτακτο σχέδιο για τη φαρμακευτική πολιτική, με βασική προτεραιότητα τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης ανά πάθηση- γεγονός που, σύμφωνα με την Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία επαναφέρει στην πρώτη γραμμή της δημόσιας συζήτησης για την Υγεία το θέμα του κόστους των φαρμακευτικών θεραπειών στην Ελλάδα.

Η εξέλιξη της φαρμακευτικής δαπάνης στην Ελλάδα αποτελεί ένα από τα πιο πολυσυζητημένα θέματα των τελευταίων ετών, γιατί στοχοποιήθηκε για τη συμμετοχή της στον δημοσιονομικό εκτροχιασμό. Έχοντας πετύχει τον μνημονιακό στόχο των 2 δις, η Ελληνική φαρμακοβιομηχανία θέτει το ερώτημα, γιατί εξακολουθούν να υφίστανται τα οξύτατα προβλήματα στη δημόσια υγεία και στη λειτουργία της φαρμακευτικής αγοράς... Αναμφίβολα η εκτόξευση της φαρμακευτικής δαπάνης στα 5,9 δις του 2009 επέβαλε τη μείωσή της. Θα περίμενε κανείς, ωστόσο, κάτι τέτοιο να είχε ενταχθεί στο πλαίσιο μιας συνολικής πολιτικής εξυγίανσης της φαρμακευτικής αγοράς, κάτι που δυστυχώς δεν συνέβη.

Παράγοντες της Ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας τονίζουν πως «όπως προκύπτει από επίσημα στοιχεία του IMS Hellas, η αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης  στην Ελλάδα προκαλείται από τα νεότερα ακριβά εισαγόμενα πρωτότυπα φάρμακα που εισέρχονται στην αγορά».  Οι ίδιες πηγές τονίζουν  πως «στο πλαίσιο των πρακτικών που μετέρχονται οι ξένες φαρμακευτικές εταιρείες, λανσάρουν στην αγορά μικρές παραλλαγές των ήδη υπαρχόντων φαρμάκων σε πολύ υψηλές τιμές, “βαπτίζοντάς”  τα ως καινοτόμα. Τα συγκεκριμένα φάρμακα υποκαθιστούν τα παλαιότερα, δοκιμασμένα και σαφώς οικονομικότερα  φάρμακα, χωρίς, ωστόσο, να εμφανίζουν κάποια ουσιαστική  θεραπευτική βελτίωση έναντι των προκατόχων τους».

Από στοιχεία (2014) που έχει επεξεργαστεί η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) και βασίζονται στο  IMS Hellas, προκύπτει ότι τα εντός πατέντας ακριβά εισαγόμενα φάρμακα καταλαμβάνουν σε αξία το 63% της ελληνικής φαρμακευτικής αγοράς, έχοντας αυξήσει το μερίδιό τους κατά 10% σε σχέση με το 2009. Σε ο, τι αφορά στα εκτός πατέντας φάρμακα, την αγορά κερδίζουν και πάλι εισαγόμενα off patent, με μερίδιο 23% αν και υποχώρησαν από το 32% που κατείχαν το 2009. Με δεδομένο το γεγονός, ότι τα μερίδια αγοράς των γενοσήμων παρέμειναν καθηλωμένα κατά το διάστημα 2009 – 2014 στο 15%, είναι προφανές, ότι η υποχώρηση των μεριδίων των off patent μετατοπίστηκε υπέρ των πρωτοτύπων φαρμάκων.

Επιπλέον, από τη σύγκριση της δαπάνης μεταξύ του πρώτου 9μηνου 2014 και της αντίστοιχης περιόδου  του 2013 για τις 30 μεγαλύτερες κατηγορίες φαρμάκων, που αντιπροσωπεύουν το 53,5% της συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης, προκύπτει μια σαφής μετατόπιση της δαπάνης από τις κατηγορίες που περιλαμβάνουν γενόσημα προς τις κατηγορίες που έχουν μόνο πρωτότυπα φάρμακα. Σύμφωνα δε με επίσημα στοιχεία του IMS Hellas, η διάμεση τιμή των εντός πατέντου φαρμάκων ανήλθε στα 45,01 ευρώ για το δεύτερο εξάμηνο του 2014 με την αντίστοιχη τιμή για τα γενόσημα να τοποθετείται στα 8,67 ευρώ.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον εμφανίζει επίσης το γεγονός, ότι στη χώρα μας τα 47 από τα 50 πρώτα σε πωλήσεις φάρμακα είναι εισαγόμενα εντός και εκτός πατέντας και μόνο 3 (!) είναι εγχωρίως παραγόμενα.

Με βάση αυτά τα στοιχεία οι εκπρόσωποι της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας υποστηρίζουν πως , «με δεδομένο ότι το 85% της φαρμακευτικής δαπάνης πηγαίνει σε ακριβά εισαγόμενα φάρμακα (εντός και εκτός πατέντας) είναι σαφές ποιος επηρεάζει καθοριστικά τη φαρμακευτική δαπάνη».

Με ιστορία 50  ετών, η Ελληνική φαρμακοβιομηχανία επισημαίνει εμφατικά, ότι «το Ελληνικό γενόσημο αναδεικνύεται σήμερα ως η οικονομικότερη και ασφαλέστερη επιλογή για τον Έλληνα ασφαλισμένο. Η ποιότητα και η προσιτή τιμή του διασφαλίζουν χαμηλότερες συμμετοχές για τους ασφαλισμένους, δίνοντας ταυτόχρονα ανάσα στα Ταμεία». Επικαλούμενη μάλιστα στοιχεία του IMS Hellas σχετικά με τις πρώτες δέκα σε κατανάλωση και σε αξία θεραπευτικές κατηγορίες που αποζημιώνονται στη χώρα μας από τη δημόσια ασφάλιση, δεσμεύεται για τη δυνατότητά της να καλύψει το 70% της εξωνοσοκομειακής αγοράς του ΕΟΠΥΥ. «Αυτό -επισημαίνεται- μπορεί να γίνει σε χαμηλές τιμές, καθώς πλέον τα νέα γενόσημα ξεκινούν σχεδόν στο 25% της τιμής του πρωτοτύπου».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.