ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

2.000 φάρμακα στα ράφια των σούπερ μάρκετ

08:32 - 15 Ιουλ 2015 | ΥΓΕΙΑ
2.000 φάρμακα στα ράφια των σούπερ μάρκετ
Παυσίπονα, αντιφλεγμονώδη, αντιβηχικά και βιταμινούχα σκευάσματα περνάνε... και στα σούπερ μάρκετ.

Μιλάμε για περίπου 2.000 σκευάσματα με τη σημερινή τιμή λιανικής τους -από τα φαρμακεία- να ξεκινά από τα 0,66 λεπτά (Depon) και να φθάνει μέχρι και τα 10 ευρώ που είναι ως επί το πλείστον τα αντιβηχικά.

Αυτό ήταν και ένα προαπαιτούμενο των θεσμών, το οποίο έγινε αποδεκτό από την πλευρά της κυβέρνησης και μάλιστα θα ψηφιστεί με νόμο επικυρώνοντας ακόμη μία φορά την πλήρη απελευθέρωση που έχει επέλθει στο επάγγελμα του φαρμακοποιού. Ουσιαστικά επανήλθε πια οριστικά και αμετάκλητα το θέμα της διάθεσης των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) από τα σούπερ μάρκετ. Μέτρο που περιλαμβάνεται και στην εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ.

Συνομιλώντας με παράγοντα του κλάδου, μας τόνισε ότι η απελευθέρωση αυτή είναι "αιτία πολέμου" από την πλευρά των φαρμακοποιών κατά του κράτους για δύο βασικούς λόγους.

  1. Τίθεται σε πλήρη αμφισβήτηση η υγεία των ανθρώπων. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πηγές από τον φαρμακευτικό χώρο ένας γιατρός ή ένας φαρμακοποιός που γνωρίζει τον φάκελο υγείας ενός ασθενή, μπορεί να αποτρέψει τον τελευταίο από την χρήση ενός φαρμάκου που μπορεί να του προκαλέσει δυσάρεστες συνέπειες. Στην περίπτωση των σούπερ μάρκετ, όπου δεν υπάρχουν ειδικοί πως μπορεί αυτό να αποφευχθεί, αναρωτιούνται εκπρόσωποι από τον κλάδο των φαρμακοποιών.
  2. Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με τον ημερήσιο τζίρο των φαρμακείων που πλέον συρρικνώνεται επικίνδυνα. Οπως αναφέρεται τα 2.000 αυτά σκευάσματα με καθαρό περιθώριο κέρδους 5% έδιναν τον καθημερινό τζίρο των φαρμακείων αποτελώντας ουσιαστικά το οξυγόνο των τελευταίων. Χαρακτηρισμός που δεν ισχύει για τα συνταγογραφούμενα φάρμακα, τα οποία ο ΕΟΠΥΥ τα πληρώνει στους δικαιούχους στη καλύτερη των περιπτώσεων στις 120 ημέρες.

Την ίδια στιγμή η ένταση στον κλάδο των φαρμακοποιών έχει κτυπήσει κόκκινο και από την επερχόμενη απελευθέρωση στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων. Συγκεκριμένα πλέον θα μπορεί ο οποιοδήποτε ακόμη και αν δεν είναι κάτοχος πτυχίου φαρμακευτικής να ανοίγει φαρμακείο.

Δέσποινα Καραγιαννοπούλου

Τελευταία τροποποίηση στις 09:04 - 15 Ιουλ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.