ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε σύγχυση οι ασφαλισμένοι - Ένα φάρμακο, τέσσερις τιμές

08:00 - 22 Ιουλ 2015 | ΥΓΕΙΑ
Σε σύγχυση οι ασφαλισμένοι - Ένα φάρμακο, τέσσερις τιμές
  Οχι μία, όχι δύο αλλά τέσσερις είναι οι τιμές που διέπει ένα φάρμακο σε σημείο που μπορεί κανείς να σκεφτεί ότι αυτό γίνεται προκειμένου ο ασφαλισμένος να μην ξέρει τι πληρώνει τελικά. 

Δεν είναι αστείο αλλά πραγματικότητα και το επιβεβαιώνουν τρία -αποκλειστικά- παραδείγματα σκευασμάτων -που πρωταγωνιστούν στην κατηγορία τους με πωλήσεις πάνω από 40%- που ακολουθούν.

  1. Μυοχαλαρωτικό σκεύασμα εμφανίζει : Χονδρική τιμή 1,78 ευρώ, Λιανική Τιμή 2,46 ευρώ, Τιμή αναφοράς (που πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ τα φαρμακεία) 2,43 ευρώ και Νοσοκομειακή Τιμή (που αγοράζει ο ΕΟΠΥΥ, τα νοσοκομεία και οι ιδιωτικές κλινικές) 1,55 ευρώ. Η τιμή για τον ασφαλισμένο βγαίνει ως εξής: Τιμή Λιανικής μείον τιμή αναφοράς. Όμως δεν είναι μόνο αυτό καθώς στο αποτέλεσμα προστίθεται και ένα 25% πάνω στην τιμή λιανικής που είναι η συμμετοχή του Ασφαλισμένου συν βεβαίως το 1 ευρώ που είναι η τιμή που καταβάλλει ο τελευταίος στο φαρμακείο για την εκτέλεση της συνταγής του. Η οποία δεν μπορεί να περιλαμβάνει περισσότερο από τρία φάρμακα. Τουτέστιν δύο συνταγές, δύο ευρώ!

  2. Αντιφλεγμονώδες αναλγητικό: Χονδρική τιμή 3,13 ευρώ, Λιανική Τιμή 4,33 ευρώ, Τιμή αναφοράς 3,47 ευρώ και Νοσοκομειακή τιμή 2,72 ευρώ. Και εδώ υπάρχει το 25% -επί της λιανικής τιμής- που είναι η συμμετοχή του ασφαλισμένου καθώς και το κόμιστρο του 1 ευρώ.

  3. Αντικαταθλιπτικό: Χονδρική τιμή 84,95 ευρώ, Λιανική Τιμή 108,57 ευρώ, Τιμή αναφοράς 83,95 ευρώ και Νοσοκομειακή Τιμή 73,91%. Υπογραμμίζεται ότι η νοσοκομειακή τιμή είναι 13% φθηνότερη από την τιμή που αγοράζουν τα φαρμακεία.

Παράγοντες λοιπόν από τον χώρο της υγείας αναρωτιούνται γιατί να υπάρχουν όλες αυτές οι τιμές πάνω σε ένα φάρμακο όταν θα μπορούσε ο ΕΟΠΥΥ σε συμφωνία με τις φαρμακοβιομηχανίες να διαμορφώσουν ένα καλύτερο κοστολόγιο.

Κατά τους ίδιους, μπορεί η φαρμακευτική δαπάνη στην χώρα να πέφτει και να μειώνονται οι τιμές στα φάρμακα, όμως αυτό δεν αποτυπώνεται και στην τσέπη του ασφαλισμένου, η συμμετοχή του οποίου ενώ προ του 2012 ήταν μεσοσταθμικά 15% (25% για τα απλά νοσήματα, 10% για χρόνια νοσήματα, όπως οι καρδιοπάθειες και 0% για βαριές παθήσεις, όπως καρκίνος) σήμερα είναι σταθερά στο 25%. Και αυτό δεν προβλέπεται να αλλάξει παρά την επικείμενη νέα μείωση τιμών που προγραμματίζει το Υπουργείο Υγείας.

Δέσποινα Καραγιαννοπούλου

Τελευταία τροποποίηση στις 10:55 - 22 Ιουλ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.