ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κοινό μέτωπο εναντίον της πώλησης ΦΥΚ από τα ιδιωτικά φαρμακεία

12:53 - 22 Ιουλ 2015 | ΥΓΕΙΑ
Κοινό μέτωπο εναντίον της πώλησης ΦΥΚ από τα ιδιωτικά φαρμακεία
Σφοδρές αντιδράσεις από ενώσεις χρόνια και σοβαρά πασχόντων ασθενών, ιατρών, οικονομολόγων της υγείας και φαρμακοποιών έχει προκαλέσει πρόταση που σύμφωνα με πληροφορίες μελετά στο υπουργείο Υγείας, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, για τη μεταφορά των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ στους χονδρέμπορους και τα ιδιωτικά φαρμακεία. Σημειώνεται ότι παράγοντες του υπουργείου Υγείας αφήνουν να εννοηθεί ότι αν τελικά αποφασιστεί, θα είναι προς διευκόλυνση των ασθενών με κινητικά προβλήματα.

Ενώσεις ασθενών: Υπέρ της αδιατάρακτης πώλησης από τα φαρμακεία ΕΟΠΥΥ

Τα ΦΥΚ χορηγούνται συνήθως εντός νοσοκομείου και προορίζονται για τη θεραπεία πολύ σοβαρών, χρόνιων και απειλητικών για τη ζωή ασθενειών. Οι ενώσεις ασθενών αντιδρούν σύσσωμες και υπεραμύνονται του παρόντος καθεστώτος, καθώς, όπως δηλώνουν, εγγυάται τη συνέχιση της απρόσκοπτης διάθεσης των ΦΥΚ. Κάθετα αντίθετοι στην πώληση δια των ιδιωτικών φαρμακείων εμφανίζονται, ωστόσο και οι φαρμακοποιοί, οι οποίοι διά στόματος Κ. Λουράντου, του προέδρου του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, δηλώνουν ότι με το παρόν καθεστώς πληρωμών προς τις φαρμακευτικές εταιρείες και το χρόνο αποζημίωσης από τον ΕΟΠΥΥ αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τους ασφαλισμένους με την πώληση ΦΥΚ.

Προσοχή στα βιολογικά φάρμακα

Πληροφορίες, πάντως, αναφέρουν ότι η ιατρική κοινότητα εκφράζει επίσης τις έντονες επιφυλάξεις της, ιδίως για την περίπτωση των βιολογικών φαρμάκων που περιλαμβάνονται στα ΦΥΚ, λόγω των ελλείψεων που μία τέτοια κίνηση μπορεί να προκαλέσει στην αγορά. Τα βιολογικά φάρμακα είναι απολύτως εξειδικευμένα και ευαίσθητα σκευάσματα, η παραγωγή των οποίων ακολουθεί συγκεκριμένη και ιδιαίτερα περίπλοκη διαδικασία. Οικονομολόγοι της υγείας είναι κατηγορηματικοί ότι η μεταφορά της πώλησής τους στα ιδιωτικά φαρμακεία θα αποβεί εις βάρος των ασθενών, καθώς οι τιμές των ΦΥΚ στην Ελλάδα είναι χαμηλές σε σύγκριση με τις περισσότερες χώρες της ΕΕ και αυτό συνεπάγεται εύκολο, γρήγορο και υψηλό ποσοστό κέρδους από παράλληλες εξαγωγές για τους χονδρέμπορους. Κατ' αυτόν τον τρόπο, συνεχίζουν, η ελληνική αγορά κινδυνεύει να αδειάσει από τα ΦΥΚ που έχουν μεγάλη ζήτηση στο εξωτερικό, με την έμφαση να αποδίδεται στα βιολογικά φάρμακα.

19%-30% υπολογίζεται η αύξηση δαπανών του ΕΟΠΥΥ

Επιπλέον οι οικονομολόγοι της υγείας είναι αντίθετοι στην πώληση των ΦΥΚ από τα ιδιωτικά φαρμακεία και για ένα άλλον αποκλειστικά οικονομικό λόγο, την αναμενόμενη σημαντικότατη αύξηση 19%-30% των δαπανών του ΕΟΠΥΥ σε μια περίοδο όπου τα δημόσια οικονομικά βρίσκονται στη μέγγενη των μνημονίων. Ο ΕΟΠΥΥ έχει συνάψει ειδική συμφωνία και προμηθεύεται τα ΦΥΚ σε φθηνότερη της ex-factory τιμής, εξηγούν, ενώ τα φαρμακεία θα τα προμηθεύονται σε υψηλότερη τιμή και θα τα πωλούν σε ακόμα υψηλότερη για να διασφαλίσουν το κέρδος τους με τον ΕΟΠΥΥ να πρέπει να αποζημιώσει τη νέα τιμή σε όποιο ύψος τελικά αυτή διαμορφωθεί.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.