ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΣΦΕΕ: Εθνικό σχέδιο για την πρόσβαση των ασθενών στα φάρμακα

15:15 - 01 Φεβ 2016 | ΥΓΕΙΑ
ΣΦΕΕ: Εθνικό σχέδιο για την πρόσβαση των ασθενών στα φάρμακα
Αλλαγές για ένα βιώσιμο και δίκαιο σύστημα υγείας που θα εξασφαλίζει απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών στα φάρμακα ζήτησε για μια ακόμη φορά ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Εταιρειών Ελλάδος (ΣΦΕΕ), Πασχάλης Αποστολής, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Συνδέσμου.

«Να στρίψει το τιμόνι», έστω και τώρα, κάλεσε την κυβέρνηση ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), Πασχάλης Αποστολίδης, προκειμένου να δώσει προτεραιότητα στις αυτονόητες αλλαγές για ένα πραγματικά βιώσιμο και δίκαιο σύστημα υγείας, το οποίο δεν θα βρίσκεται διαρκώς σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.


Με τις ανισότητες και τη συνολική κοινωνική ανασφάλεια να επιδεινώνονται, ο κλάδος του φαρμάκου κάνει έκκληση να υπάρξει μία σοβαρή εθνική προσπάθεια, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις για τους ασθενείς και να μειωθούν τα φαινόμενα κοινωνικού αποκλεισμού στην Υγεία.


Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Αποστολίδης, κατά την εκδήλωση για την κοπή της πίτας του ΣΦΕΕ, την Πέμπτη (28/01/2016), παρουσίασε τις αναγκαίες προϋποθέσεις, ώστε να μπουν οι βάσεις ενός «Στρατηγικού Σχεδίου» για τη συνεργασία Πολιτείας και φορέων του φαρμάκου.

 

Αυτές είναι:


- Η ενίσχυση των πολιτικών πρωτοβουλιών που στοχεύουν στην ανάπτυξη της έρευνας και της καινοτομίας, μέσα από το Νέο Αναπτυξιακό Νόμο, ώστε να τριπλασιαστούν οι εισροές κονδυλίων για Κλινικές Μελέτες.


- Τα απαιτούμενα διαρθρωτικά μέτρα για έλεγχο δαπάνης και όγκου, προς όφελος των ασθενών, με την ενεργοποίηση της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης και την εφαρμογή Θεραπευτικών Πρωτοκόλλων και Μητρώων Ασθενών.


- Η σύμπραξη όλων των εμπλεκόμενων μερών για καθολική και απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών στα φάρμακα. Ο ΣΦΕΕ θεωρεί το ζήτημα ως πρώτης προτεραιότητας και έχει καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση στην Πολιτεία, στην οποία εμπλέκεται ενεργά και στο οικονομικό κομμάτι, για να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες κοινωνικές ανάγκες. Ζητά δε να υπάρξει ειδικό κονδύλι για την κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών και των προσφύγων.


Ο κ. Αποστολίδης επισήμανε τα τεράστια χρέη του Δημοσίου προς τις φαρμακευτικές εταιρείες, τα οποία έχουν ξεπεράσει το 1,35 δισεκατομμύριο ευρώ, χωρίς να υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα για την αποπληρωμή τους.


Επίσης, την αύξηση κατά 45% του clawback και των υποχρεωτικών εκπτώσεων (rebates), μαζί με νέα σκληρά μέτρα που δημιουργούν επικίνδυνη ασφυξία στην αγορά, ιδιαιτέρως για την ελληνικές επιχειρήσεις.


Σημαντικός αρνητικός παράγοντας παραμένει η συνεχώς μειωμένη φαρμακευτική δαπάνη, ενώ οι επενδυτικές κινήσεις αποθαρρύνονται με ακραίο τρόπο, σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ.


Στις παραπάνω δυσχέρειες που αντιμετωπίζουν οι φαρμακευτικές εταιρείες, προστέθηκαν οι ακραίες συνθήκες των capital controls που δοκίμασαν τις αντοχές τους, τη στιγμή μάλιστα, που ο φαρμακευτικός κλάδος είναι ο δεύτερος σε εξαγωγές στη χώρα, εκτός των πετρελαιοειδών.


Παρά το δυσχερές οικονομικό περιβάλλον, ο ΣΦΕΕ στο πλαίσιο της Κοινωνικής του Υπευθυνότητας συνέδραμε με την έμπρακτη υποστήριξη των εταιρειών μελών του στην ανακούφιση του κύματος μεταναστών και προσφύγων, προσφέροντας 40.000 φάρμακα προς το ΚΕΕΛΠΝΟ, σημείωσε ο κ. Αποστολίδης.


«Ο κλάδος του φαρμάκου έχει τη δυναμική για να βοηθήσει στην αλλαγή της κατεύθυνσης. Η συνεργασία των πολυεθνικών εταιρειών με το δυναμικό ελληνικό τομέα διαμορφώνουν μια ισχυρή ενιαία φαρμακοβιομηχανία» με 13.300 άμεσες θέσεις εργασίας και άλλες 87.000 έμμεσες θέσεις, αλλά και με επίδραση στο ΑΕΠ που υπολογίζεται στο 1,2 δισεκατομμύριο ευρώ, πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ. Ο κλάδος του φαρμάκου «μπορεί να βοηθήσει τη χώρα να αναρρώσει, την κοινωνία να ανακτήσει αυτονόητα δικαιώματα, τον κάθε άνθρωπο να έχει πρόσβαση στις εξελίξεις, στις μικρές και μεγάλες επαναστάσεις που σημειώνονται στις επιστήμες με ιατρικές εφαρμογές» επισήμανε τέλος ο κ. Αποστολίδης.

 

Την εκδήλωση τίμησαν με τη παρουσία τους εκπρόσωποι κομμάτων και βουλευτές, όπως ο Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, η εκπρόσωπος από το Ποτάμι, κα Αθηνά Δρέττα, η Βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, κα Εύη Χριστοφιλοπούλου και οι οποίοι απηύθυναν σύντομο χαιρετισμό, τονίζοντας τις δυσκολίες που έχει να αντιμετωπίσει ο Κλάδος της Υγείας και πιο συγκεκριμένα, ο Φαρμακευτικός Κλάδος, καθώς και την αναγκαία στήριξη της Πολιτείας προς τον ασθενή και τις φαρμακοβιομηχανίες σε ένα βιώσιμο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

 

Παράλληλα, το παρών έδωσαν ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, κ. Μιχάλης Βλασταράκος, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, κ. Γιώργος Πατούλης, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά, κ. Νίκος Πλατανησιώτης, και ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, κ. Κώστας Λουράντος, οι οποίοι επεσήμαναν  ότι παρά τις αντιξοότητες που φέρει η οικονομική κρίση στη χώρα μας οι φαρμακοβιομηχανίες στήριξαν και θα στηρίζουν έμπρακτα την ελληνική κοινωνία με κάθε δυνατό τρόπο.  

 

Σημαντική ήταν και η παρουσία της Πρόεδρου του συλλόγου καρκινοπαθών «Κ.Ε.Φ.Ι.», κας Ζωής Γραμματόγλου, στην οποία ο Πρόεδρος του ΣΦΕΕ έδωσε τον λόγο αμέσως μετά τον εναρκτήριο χαιρετισμό του.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.